Δ. Αττική: 300 επιχειρήσεις με ζημιές και 500 κατεστραμμένα Ι.Χ.

Δ. Αττική: 300 επιχειρήσεις με ζημιές και 500 κατεστραμμένα Ι.Χ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργοτάξιο θυμίζει η Μάνδρα, καθώς συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες. «Σήμερα εργάζονται 37 συνεργεία της Περιφέρειας, με μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό, με πρώτο και κύριο μέλημα να ανοίξουν οι δρόμοι. Σήμερα είναι όλοι ανοικτοί, εκτός από την παλιά εθνική από Μάνδρα προς Θήβα, που έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά και σε κάποια σημεία της παλιάς εθνικής οδού προς Κόρινθο, που πρέπει να ελεγχθούν. Υπολογίζουμε πως μόνο στην περιοχή της Μάνδρας έχουν καταστραφεί περίπου 500 αυτοκίνητα Ι.Χ., δεκάδες φορτηγά και μερικά λεωφορεία. Ολα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους, γιατί επιφέρουν κινδύνους και για να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης. Διαμορφώσαμε χώρο και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο Ρόκα», λέει στην «Κ» η κ. Γιάννα Τσούπρα, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Επί τόπου έχει συγκροτηθεί το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, που συντονίζει στο πεδίο όλες τις υπηρεσίες.

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε έξι αγνοούμενους, ο αριθμός ανέβηκε από χθες, καθώς δηλώθηκαν ακόμα δύο από τις οικογένειές τους», υπογραμμίζει η κ. Τσούπρα. Οσον αφορά το πρόβλημα της στέγασης, το στέλεχος της Περιφέρειας σημειώνει πως υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία, αλλά λίγοι ενδιαφέρθηκαν. «Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εμφανίστηκαν 14 άτομα για να φιλοξενηθούν, οι περισσότεροι διαμένουν σε συγγενικά σπίτια», λέει συγκεκριμένα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα στη Μάνδρα είναι το πόσιμο νερό, καθώς η ύδρευση γινόταν από δημοτικό υδραγωγείο, που έπαθε σημαντικές ζημιές. Μεγάλο μέρος της Μάνδρας δεν έχει καθόλου νερό, λόγω προβλημάτων στους αγωγούς, αλλά κι εκεί που φτάνει δεν πρέπει να πίνεται, καθώς η ποιότητά του δεν είναι δεδομένη. Συνεργείο της ΕΥΔΑΠ ασχολείται για να επιδιορθώσει τη βλάβη, ενώ η Περιφέρεια και άλλοι φορείς παρέχουν χιλιάδες μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό.

Ταυτόχρονα, 13 συνεργεία της Περιφέρειας ξεκίνησαν χθες τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις (για τις οικίες αρμόδιοι είναι οι δήμοι). Υπολογίζεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές στη Μάνδρα θα φτάσουν τις 300, ήδη είχαν καταγραφεί 80. Ταυτόχρονα, 120 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών πραγματοποιούσαν χθες αυτοψίες στα κτίρια για να εντοπιστούν πιθανόν προβλήματα στατικότητας. Στις περιπτώσεις που υπάρχει συγκέντρωση υδάτων στα υπόγεια των κτιρίων πρέπει να ολοκληρωθεί η απάντλησή τους. Παράταση για την υποβολή δηλώσεων και καταβολή φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Σύμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή