Αναζητώντας τα ίχνη του μυστηριώδους Βασίλη Παπαδόπουλου

Αναζητώντας τα ίχνη του μυστηριώδους Βασίλη Παπαδόπουλου

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιχειρηματίας που έγινε αφορμή να παραγγείλει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην Εισαγγελία Διαφθοράς τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη γνωστή στο πανελλήνιο προμήθεια στη Σαουδική Αραβία δεν είναι άγνωστος στις ελληνικές αρχές. Τοπικές και εθνικές. Στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι οι υπηρεσίες στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, καθώς και οι υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι τουλάχιστον η επιχείρηση του εν λόγω επιχειρηματία «δεν είναι αυτό που φαίνεται».

Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δραστηριοποιήθηκε στη Σερβία και την ΠΓΔΜ τόσο στα χρόνια του καθεστώτος Μιλόσεβιτς όσο και το 2005-2006, όταν αγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών πυρομαχικών «Σουβενίρ» στο Μακεντόνσκι Μπροντ της ΠΓΔΜ. Οταν έλαβε πιστοποίηση για τα εκρηκτικά από το ΝΑΤΟ, ο συνεταίρος του συνελήφθη και εναντίον του ιδίου εξεδόθη ένταλμα σύλληψης. Πηγές όμως που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση το 2007-2008 βεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «άρπαξε» το εργοστάσιο από τα χέρια του κ. Παπαδόπουλου. Και η καταδίκη του από το Εφετείο της Θεσσαλονίκης έχει σχέση με το γεγονός ότι το καθεστώς Μιλόσεβιτς επέμενε να πληρώνει και να πληρώνεται από υπεράκτιες επιχειρήσεις λόγω του εμπάργκο.

Κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια είπαν πάντως στην «Κ» ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος απομακρύνθηκε από το εργοστάσιο –το είχε αγοράσει για 500.000 ευρώ– επειδή το προσωπικό, 150 άτομα, είχε παράπονα «ενώ επενδύσεις δεν γίνονταν». Αντίθετα, ο νέος επενδυτής, μια τσέχικη εταιρεία, επένδυσε 6 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα πηγές της αγοράς όπλων επισήμαναν στην «Κ» ότι, εκτός από την επιχείρηση Olympic Industries, ο κ. Παπαδόπουλος σχετίζεται με την εταιρεία Ordtech. Οι δύο εταιρείες φέρονται να συνεργάζονται στην κατασκευή (;) μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η Ordtech φαίνεται να έχει και αυτή την έδρα της στην Αξιούπολη Κιλκίς, όπως και η Olympic, και φαινόταν –με εγγραφή στο ελληνοαραβικό επιμελητήριο– να είναι ενεργή στις αρχές του καλοκαιριού του 2017. Η εταιρεία φαίνεται να έχει ιδρυθεί το 1995 και να παράγει συστήματα αεροναυπηγικής (λέει ότι έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Talos), ενώ επίσης φαίνεται να αγοράζει και να μεταπωλεί προϊόντα. Η Ordtech εμφανίζεται να κάνει εμπορικές δοσοληψίες μέσω μιας ελβετικής εταιρείας που χρησιμοποιεί, ωστόσο, μέιλ ενός ρώσικου provider ([email protected]).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του Βελγίου, η KBC, δημοσίευσε μια black list (μαύρη λίστα) επιχειρήσεων που εμπορεύονται απαγορευμένα όπλα (cluster bombs, νάρκες κατά προσωπικού κ.ά.). Μεταξύ των εταιρειών της «μαύρης λίστας» της βελγικής τράπεζας, πλάι σε πολλές γνωστές εταιρείες, περιλαμβάνεται και η Ordtech για εμπόριο «με αμφιλεγόμενα όπλα». Πάντως πηγές κοντά στον κ. Παπαδόπουλο αρνήθηκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών, της Ordtech και της Olympic.

Κάποιοι αγοραστές προϊόντων της κατηγορούν την Olympic ότι αγοράζει, ανασυσκευάζει και μεταπωλεί προϊόντα. Ετσι, π.χ. στις ΗΠΑ, χρήστες των φυσιγγίων της διαμαρτύρονται σε fora σκοπευτών ότι βρήκαν φυσίγγια που είχαν παραχθεί σε άλλες χώρες (https://forum.cartridgecollectors.org/t/2002-7-92×57/12002/8). Πηγές κοντά στην εταιρεία επιμένουν ότι η Olympic έκανε εξαγωγή σε 13 χώρες πουλώντας πάντα σε στρατό και αστυνομία. Η πληροφορία αυτή δεν έγινε δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Μηδενικές πωλήσεις

Η δραστηριότητα της εταιρείας, που θα ήταν εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, δεν φαίνεται αξιόλογη με βάση τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία. Οι πωλήσεις της το 2012 ήταν μηδενικές, το 2013 έφτασαν τις 6.000 ευρώ, έναν χρόνο αργότερα διπλασιάσθηκαν και το 2015 ήταν 2.000 ευρώ. Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του ΙΚΑ δεν φαίνονταν δηλωμένοι εργαζόμενοι το 2015 και το 2016. H εταιρεία δεν είχε υποθήκες σε τράπεζες, ούτε υποχρεώσεις στο ΙΚΑ και την εφορία. Πηγές κοντά στον ιδιοκτήτη της ανέφεραν ότι αναπτύσσει τη δραστηριότητά της κυρίως με εταιρείες στο εξωτερικό. Αλλά και με τις τοπικές αρχές ο Βασίλης Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει μια περίεργη συνύπαρξη. Το 1996 ένας υπάλληλος της Νομαρχίας Κιλκίς του δίνει άδεια κυκλοφορίας φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων και ο ίδιος υπάλληλος δύο χρόνια αργότερα του ζητάει να μην κάνει χρήση της, ανακαλώντας την την ίδια ημέρα του Σεπτεμβρίου του 1998.

Ερωτήματα υπάρχουν και για το πιστοποιητικό τελικού χρήστη που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Δεν αφορά τα φυσίγγια για τα οποία γινόταν λόγος στη διακρατική συμφωνία, αλλά άλλο τύπο όπλου. Πηγές της αγοράς αμυντικού υλικού εξέφραζαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα του πιστοποιητικού αυτού, π.χ. στο τέλος του, στα αγγλικά, εμφανίζεται η έκφραση «of the government of the government of Greece» (της κυβέρνησης της κυβέρνησης της Ελλάδος).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Οικονομίας είχε δώσει άδεια εξαγωγής στην εταιρεία του Παπαδόπουλου με βάση θετικές εισηγήσεις των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών. Πηγές κοντά στην εταιρεία σημείωναν ότι οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Ριάντ είχαν επιβεβαιώσει ότι η Olympic ήταν εξουσιοδοτημένη να «ολοκληρώσει (finalise) τη συμφωνία», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία από την πώληση υπερβάλλοντος υλικού θα μπορούσε να φέρει στις Ενοπλες Δυνάμεις 300, ίσως και 700 εκατ. ευρώ από διαφορετικές χώρες, αλλά «σκόνταψε» λόγω «επαγγελματικής ανεπάρκειας» των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή