Γερμανία: Σχηματισμός κυβέρνησης ή ναυάγιο στις διαβουλεύσεις για τη «Τζαμάικα»

Γερμανία: Σχηματισμός κυβέρνησης ή ναυάγιο στις διαβουλεύσεις για τη «Τζαμάικα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο αύριο, τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), οι Φιλελευθεροι και οι Πράσινοι θα πρέπει να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις τους σε ένα κοινό πόρισμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης θα καταρρεύσει. 

Συγκεκριμένα, στόχος των τεσσάρων κομμάτων είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα καταγράφει σε γενικές γραμμές τους στόχους που θα έχει μία μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται εκείνα τα θέματα που θεωρούνται ως τα πιο επίμαχα και τα οποία μέχρι τώρα στάθηκαν εμπόδιο στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Στις 11 ώρα Ελλάδας, οι διαπραγματευτές των τεσσάρων κομμάτων άρχισαν να συζητούν το θέμα προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, το μεσημέρι έπονται συζητήσεις για το προσφυγικό και τη μετανάστευση και το απόγευμα για ζητήματα μεταφορών. Πάντως, η μέχρι στιγμής επίμονη στάση των κομμάτων στις εκάστοτε θέσεις τους δεν δικαιολογεί την αισιοδοξία που εκφράζεται κυρίως από εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι θεωρούν ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ενδεικτικά αναφορικά με τη διάσταση των απόψεων των κομμάτων, Πράσινοι και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές διαφωνούν για το αν θα πρέπει να καθιερωθεί ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως ή αν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πρόσφυγες πολέμου το δικαίωμα της επανένωσης με τις οικογένειες τους. Εξίσου σημαντικές αποκλίσεις επικρατούν και στα θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, με τις διαφορές των Πρασίνων με τα άλλα κόμματα να αφορούν μεταξύ άλλων αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την απαγόρευση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και το τέλος των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ.

Παρέμβαση Σταϊνμάιερ

Ο κίνδυνος να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η χωρά να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, προκάλεσε μια για τα γερμανικά δεδομένα ασυνήθιστη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Welt», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών και κάνει έκκληση στα κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία. «Όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση της ευθύνης τους», ανέφερε χαρακτηριστικά,  υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως τα κόμματα «θα θελήσουν στα σοβαρά να ρισκάρουν επαναληπτικές εκλογές».

(Πηγή: DW)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή