Κορυφώνεται η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Κορυφώνεται η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της έναρξης της εκδίκασης της Υπόθεσης Διαφθοράς σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στην οποία εμπλέκονται Τούρκοι αξιωματούχοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες, η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σημερινό άρθρο γνώμης της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «βλέπει» σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας στο άμεσο μέλλον.

Πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μπόζνταγ πρόβαλλε την άποψη ότι η Υπόθεση Διαφθοράς που εκδικάζεται στις ΗΠΑ είναι ένα σχέδιο που στρέφεται κατά της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, «σκοτεινοί κύκλοι» εμπλέκουν στην όλη υπόθεση σημαντικές προσωπικότητες της Τουρκίας για να βλάψουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ δημοσιεύει ένα επίμαχο άρθρο γνώμης, με το οποίο η Άγκυρα εξαπολύει νέα, μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, άρθρο γνώμης που φέρει την υπογραφή του Αρντάν Ζέντουρκ προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία ενδέχεται να μην έχει άλλη επιλογή παρά την σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

«Θα πολεμήσουμε μια ημέρα»

Το άρθρο γνώμης ισχυρίζεται ότι στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα εμπλέκεται το ΝΑΤΟ. Από 462 Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ, οι 237 βρήκαν καταφύγιο σε νατοϊκές χώρες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν επιστρέφουν αυτούς τους στρατιωτικούς στην Τουρκία. Όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ δεν επιστρέφουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν στην χώρα του.

Η Σταρ προειδοποιεί όσους επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την Υπόθεση Διαφθοράς ότι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως προδότες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η όλη υπόθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια για την εισβολή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στα νότια σύνορα της Τουρκίας, η Άγκυρα έχει έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των Κούρδων και του Ισραήλ. Ακόμη, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ενδέχεται να εμποδιστεί η παράδοση των F35 στην Τουρκία και ζητούν τον τερματισμό της φυλάκισης των αξιωματικών του τουρκικού στρατού. «Το σενάριο είναι ξεκάθαρο. Θα συγκρουστούμε», καταλήγει το επίμαχο άρθρο γνώμης, το οποίο τονίζει ότι τις ΗΠΑ διοικεί μια κλίκα, η οποία έχει μετατρέψει σε «κούκλα» τον Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, τονίζει το εξής: «Είναι ξεκάθαρο ότι μια ημέρα θα πολεμήσουμε. Προτείνω το εξής σε όσους λένε ότι «δεν συμμετάσχω σε αυτή την υπόθεση, έχω περιουσία, ακίνητα, η άνεση μου προηγείται από την πατρίδα»: Να αποχωρήσουν από την χώρα από σήμερα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή