Πόνος στις γάμπες και κουρασμένα πόδια; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση για τη φλεβική ανεπάρκεια

Πόνος στις γάμπες και κουρασμένα πόδια; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση για τη φλεβική ανεπάρκεια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες όλων των ηλικιών συχνά  παραπονούνται ότι αισθάνονται μονίμως τα πόδια τους βαριά, κουρασμένα, οιδηματώδη, με πόνο στις γάμπες ακόμα και με μικρής διάρκειας ορθοστασία.

Με την πάροδο της ημέρας και όσο περισσότερη ορθοστασία έχει η εργασία τους, σε συνδυασμό με παπούτσια με ψηλά τακούνια, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Τα πόδια αρχίζουν να καίνε, να πρήζονται, να μουδιάζουν και σε πολλές περιπτώσεις η γυναίκα δυσκολεύεται ακόμα και στον ύπνο.

Η κατάσταση αυτή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδεινώνεται λόγω των ορμονών που παράγονται, την αύξηση του βάρους της γυναίκας, της αύξησης του συνολικού κυκλοφορούντος αίματος και της πίεσης που δέχονται οι φλέβες της κοιλίας από τη μήτρα.

Η φλεβική νόσος, που προκαλεί μετέπειτα τους κιρσούς, έχει γενετική προδιάθεση και η διάγνωση του προβλήματος είναι εύκολη, όταν υπάρχουν ορατοί κιρσοί.  Στις περιπτώσεις όμως που τα πόδια δεν έχουν οίδημα, ή δεν είναι παραμορφωμένα,  τότε η διάγνωση είναι δυσκολότερη με αποτέλεσμα να αναζητούν λύση σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες, μέχρι να καταλήξουν στον ειδικό αγγειοχειρουργό. Η εξέταση που θέτει τη διάγνωση  είναι το έγχρωμο Doppler ή Triplex φλεβών.

Θεραπευτικά στο αρχικό στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας, συστήνουμε φλεβοτονικά φάρμακα και ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κλινική εικόνα αλλά και την εξέλιξη της νόσου.

Η λύση όμως είναι η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και η καλύτερη μέθοδος, διεθνώς, είναι το ενδοαυλικό laser. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της προκαλεί πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές μελανιές και σχεδόν καθόλου πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην ασθενή την άμεση επιστροφή στις καθημερινές της δραστηριότητες. Ήδη περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ενδοφλεβική αντιμετώπιση με laser με αποδεδειγμένη κορυφαία κλινική αποτελεσματικότητα.

Η επιλογή των υποψηφίων για θεραπεία με ενδαγγειακό laser γίνεται μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, τη φυσική εξέταση και τη διενέργεια υπερηχογραφήματος (triplex) φλεβών κάτω άκρων. Οι ενδείξεις για θεραπεία με ενδαγγειακό laser δύναται να αποτελούν:

Συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή ποιότητα ζωής όπως: πόνος, οίδημα, αίσθημα βάρους, αίσθημα τάσεως, κνησμός, μούδιασμα, νυχτερινές κράμπες, αυτόματες αιμορραγίες. Δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φλεβική στάση όπως: οίδημα, έλκη, λευκή ατροφία, φλεβεκτασίες, υπέρχρωση, έκζεμα, λιποδερματοσκλήρυνση, επιπολής φλεβίτιδα.

Γράφει ο Ιωάννης Γ. Κωτσικόρης, MD, PhD, MSc, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

 

Πόνος στις γάμπες και κουρασμένα πόδια; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση για τη φλεβική ανεπάρκεια-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή