Νίκη του CasaPound στην Οστια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο υποψήφιος του νεοφασιστικού κόμματος CasaPound εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της Οστιας, έξω από τη Ρώμη, πολλοί Ιταλοί εξεπλάγησαν.

Αίσθηση προκάλεσε, στο μεταξύ, λίγες ημέρες αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε υποστηρικτής του CasaPound –και μέλος διαβόητης οικογένειας εγκληματιών– καταφέρνοντας ισχυρή «κουτουλιά» στον δημοσιογράφο, σπάζοντας τη μύτη του. Την περασμένη εβδομάδα, Ιταλοί δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Οστια, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής γιόρταζαν την επιτυχία του κόμματος δηλώνοντας την αδιαφορία τους για τη μουσολινική ιδεολογία του.

«Κοιτάξτε! Ο Ντούτσε», λέει ο Τζιανλούκα Αντονούτσι, καθώς ξεκουμπώνει το παλτό του για να επιδείξει μπλούζα με τη μορφή του Μπενίτο Μουσολίνι.

«Στηρίζουμε τις νίκες εθνικιστικών δυνάμεων σε κάθε δήμο. Αν αυτό γίνει και σε άλλες πόλεις, θα έχουμε ελπίδες να μπούμε στη Βουλή για να προστατεύσουμε το έθνος μας», λέει ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος του CasaPound, Λούκα Μαρσέλα.

Παρότι το κόμμα, που προήλθε από οργάνωση με το όνομα του Αμερικανού ποιητή και θαυμαστή του Μουσολίνι, Εζρα Πάουντ, απέχει ακόμη πολύ από το Κοινοβούλιο, η δημοτικότητά του ενισχύεται, ενώ ορισμένες από τις κεντρικές θέσεις του –συμπάθεια για τη Ρωσία, απέχθεια για την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση και την Ευρωπαϊκή Ενωση– αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς στην Ιταλία.

Το κόμμα CasaPound και άλλα παρόμοια πέτυχαν να παρακάμψουν τη συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης φασιστικού κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν και απόγονοι του Μουσολίνι πιστεύουν στη δημοκρατία. Τα μέλη του, όμως, επιδεικνύουν την ίδια αγάπη στους «ρωμαϊκούς χαιρετισμούς», όπως και οι φασίστες ιδεολογικοί πρόγονοί τους. Η ηγεσία του CasaPound υποβαθμίζει τη σημασία των ρατσιστικών νόμων του Μουσολίνι και τη συμμαχία του με τον Χίτλερ, επιλέγοντας να δίνει έμφαση στον ρόλο του φασισμού στον εκσυγχρονισμό της Ιταλίας.

Η Οστια, το υποβαθμισμένο προάστιο των 230.000 κατοίκων, διακρίνεται για την ανεργία, την αντιπάθεια των κατοίκων για τους μετανάστες και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη και στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής.

Οι ψηφοφόροι, όμως, έδειξαν ότι εκτιμούν τις προσπάθειες του CasaPound να οργανώσει συσσίτιο για τους φτωχότερους κατοίκους ή να εξασφαλίσει τη συντήρηση ανελκυστήρων στους ουρανοξύστες των εργατικών κατοικιών.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο τότε υποψήφιος και σημερινός δημοτικός σύμβουλος του CasaPound, Λούκα Μαρσέλα, διοργάνωσε «περίπολο παραλίας», αποτελούμενο από μέλη του CasaPound που φορούσαν κόκκινα γιλέκα. Τα μέλη της περιπόλου υποχρέωναν –με την απειλή βίας– μικροπωλητές χωρίς άδεια, οι περισσότεροι από αυτούς μετανάστες, να εγκαταλείψουν την παραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή