Συμμετοχή της EBRD στην Εθνική Ασφαλιστική ζητεί η Exin

Συμμετοχή της EBRD στην Εθνική Ασφαλιστική ζητεί η Exin

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη συμμετοχή της στην επένδυση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, απηύθυνε η Exin Financial Services Holding B.V. Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη απαντηθεί και εξετάζεται από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το ποσοστό με το οποίο η EBRD ενδέχεται να συμμετάσχει στην επένδυση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι μικρό και σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κοντά στο 5% (με ανώτερο το 10%), συνεισφέροντας –εφόσον το αίτημα εγκριθεί– περί τα 30 ή 40 εκατ. ευρώ. Το αίτημα έγινε ενόψει της υποβολής του αιτήματος για την έγκριση της επένδυσης από την Τράπεζα της Ελλάδος, που δεν έχει ακόμη κατατεθεί αλλά αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου.

Διευκρινίζεται ότι το αίτημα της Exin Financial Services Holding B.V. για συμμετοχή της EBRD στην επένδυση, δεν αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης, δηλαδή δανείου για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφού η τράπεζα δεν χορηγεί δάνεια τέτοιου τύπου. Να σημειωθεί ότι το τίμημα για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει συμφωνηθεί στα 718,3 εκατ. ευρώ και με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το επενδυτικό όχημα της Exin Financial Services Holding B.V., στο χρηματοδοτικό σχήμα θα συμμετέχουν οι κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φέρφιλντ.

Από την πλευρά της Exin το αίτημα για στήριξη από την EBRD μέσω συμμετοχής της με ένα μικρό έστω ποσοστό στην Εθνική Ασφαλιστική, αποτελεί θεσμική εγγύηση για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αλλά και την τήρηση όλων των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στη βάση αυτή η EBRD έχει συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο απέκτησε μετά την αποεπένδυση της Τράπεζας Πειραιώς στην εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία. Η συμμετοχή της έχει θεσμικό χαρακτήρα και για αυτό συνδυάζεται και με εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών στις οποίες επενδύει.

Το επενδυτικό σχήμα της Exin έχει ορίσει δύο μέλη παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ έντονες είναι οι διεργασίες για τη νέα διοίκηση που θα ορίσει ο νέος μέτοχος, εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Ασφαλιστικής τα καθαρά κέρδη πριν από φόρους αυξήθηκαν κατά 85,9% και ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ (63,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου), ενώ αύξηση κατά 12% εμφανίζουν και τα ασφάλιστρα, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 449 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 48,4 εκατ. ευρώ (46,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου). Τα ίδια κεφάλαια είναι αυξημένα κατά 6,2% και ανήλθαν σε 767,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχυμένος είναι και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, που με βάση το Solvency διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 217% έναντι 170% τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης σημαντική είναι η βελτίωση του δείκτη χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων που αυξήθηκε στο 146% έναντι 96% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή