Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ευθύνεται για την κατάρρευση των συζητήσεων περί συνασπισμού.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε νέες εκλογές, μετά την αποτυχία των συζητήσεων για τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης.

H δημοσκόπηση που μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι δείχνει πως το 51% των Γερμανών ζητούν νέες εκλογές, ενώ το 43% εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) κατηγορείται από το 55% των ερωτηθέντων για το αδιέξοδο στις διερευνητικές συζητήσεις σχηματισμού κυβέρνησης.

Το 39% κατηγορεί το κόμμα των Πράσινων, το 37% έριξε την ευθύνη στo CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) ενώ το 34% των πολιτών θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD), υποστηρίζεται από το 48% των Γερμανών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Παρόλα αυτά, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών έχει επανειλημμένως αρνηθεί το ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, που είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Θεωρητικώς, η Άγκελα Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι όμως που και η ίδια απέκλεισε. Οι περισσότεροι Γερμανοί μοιάζουν να συμμερίζονται την άποψή της. Μόνον το 30% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εμφανίστηκε θετικό έναντι μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πηγή: Politico

Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή