Ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία ζητά ο Νίκος Φίλης

Ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία ζητά ο Νίκος Φίλης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης εν αναμονή της συζήτησης που διεξαχθεί τη Δευτέρα στη Βουλή μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Την βεβαιότητα ότι οι απαντήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας θα είναι «πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες» εξέφρασε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι εγείρονται έντονα ερωτήματα «για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που  οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Κι όλα αυτά με  την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές  εξελίξεις,  είναι σε μεγάλο βαθμό,  μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  και πρέπει να συνεκτιμηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι «καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης». Ομως το καλύτερο θα είναι «να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι  αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα,  επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή