Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες καταναλωτές έστησαν καρτέρι έξω από τις εισόδους των μεγαλύτερων καταστημάτων της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προσφορές της ημέρας και να πραγματοποιήσουν «έξυπνες» αγορές.

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-1

Οι πόρτες των καταστημάτων άνοιξαν στις οκτώ το πρωί με τους υπαλλήλους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τηρηθεί η τάξη, καθώς οι ουρές είναι μεγάλες και το ενδιαφέρον για τις «υπερπροσφορές» αυξημένο. Η Black Friday που μόλις πέρυσι έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας, δίνει την ευκαιρία στα καταστήματα να αυξήσουν τους τζίρους τους αλλά και το αγοραστικό τους κοινό.

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-2

Πέρυσι οι περισσότεροι καταστηματάρχες αιφνιδιάστηκαν. Αρκετοί αδιαφόρησαν, ουκ ολίγοι, ακόμη και μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, την αποδοκίμασαν, αν όχι τη χλεύασαν. Η επιτυχία της Black Friday ωστόσο, οδήγησε φέτος σε δραστική αλλαγή στάσης. Τα πολλαπλάσια οφέλη σε τζίρο, ακόμη και ο εξαπλασιασμός του σε κάποιες περιπτώσεις, οδήγησαν φέτος και τους πιο επιφυλακτικούς να προετοιμαστούν κατάλληλα, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, αν και μένει να δούμε εάν η προετοιμασία θα είναι και στο πλέον σημαντικό επίπεδο, αυτό της επάρκειας αποθεμάτων. Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο είναι ότι φέτος αποφάσισαν να οργανωθούν και οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις,

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-3

Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής», ξεκίνησε το 1952 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν την επόμενη μέρα, μετά την ημέρα των ευχαριστιών, ορίζεται ως η έναρξη της Χριστουγεννιάτικης σεζόν και τους καταστηματάρχες να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στα προϊόντα τους.

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-4
Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-5

 

Οι λιανέμποροι μετέτρεψαν την Black Friday σε Black Week

Αν μη τι άλλο η σημερινή ημέρα, η Black Friday, φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για το λιανεμπόριο στην Ελλάδα να προβεί για μια ακόμη φορά σε προσφορές, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τη ζήτηση και παράλληλα να διαθέσει τα αποθέματά του ενόψει των νέων παραγγελιών για τα Χριστούγεννα. Η παράλληλη δε λειτουργία και ηλεκτρονικών καταστημάτων επιτρέπει τη διενέργεια των προσφορών όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας του φυσικού καταστήματος, αλλά ακόμη και τη νύχτα και βεβαίως και την Κυριακή. Σήμερα, πάντως, αρκετά καταστήματα θα είναι ανοιχτά πολύ νωρίτερα από την κανονική ώρα λειτουργίας και συγκεκριμένα από τις 8 π.μ. (Κωτσόβολος, εκτός του καταστήματος στο The Mall Athens που θα ανοίξει στις 9 π.μ., McArthurGlen Athens, Factory Outlet κ.ά.). Στην Βlack Friday συμμετέχουν φέτος με προσφορές, μάλιστα όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, και τα πολυκαταστήματα «Attica», τα οποία πέρυσι απείχαν από τον θεσμό.

Σε αρκετά, επίσης, εμπορικά κέντρα η σημερινή ημέρα θα συνοδεύεται από εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων. Στον ρυθμό της «Μαύρης Παρασκευής» βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι έμποροι, ανταποκρινόμενοι σε σημαντικό βαθμό στην πρόσκληση πριν από δύο εβδομάδες της ΕΣΕΕ και επιθυμώντας να διεκδικήσουν μερίδιο από τον τζίρο της ημέρας αυτής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της συνομοσπονδίας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), σχεδόν το 19% των εμπορικών επιχειρήσεων που δεν αποτελούν αλυσίδες δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην Black Friday. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 15,4%.

 

Μεγάλες ουρές από τα ξημερώματα για την Black Friday-6

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή