Αίγυπτος: Μακελειό την ώρα της προσευχής – 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Αίγυπτος: Μακελειό την ώρα της προσευχής – 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πένθος βυθίστηκε η Αίγυπτος ύστερα από την πιο φονική τρομοκρατική επίθεση στα τέσσερα χρόνια από την άνοδο του Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στην εξουσία. Θέατρο της τραγωδίας έγινε το τέμενος Αλ Ράουντα της κωμόπολης Μπιρ αλ Αμπεντ, γύρω στα 40 χιλιόμετρα από το Ελ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Ενοπλοι πυροδότησαν βόμβα στο τέμενος, την ώρα που ήταν γεμάτο από πιστούς, οι οποίοι άκουγαν το κήρυγμα, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Στη συνέχεια, οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των πιστών, ενώ είχαν αποκλείσει τις οδούς διαφυγής, βάζοντας φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία μετέτρεψαν σε πύρινα οδοφράγματα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες πυροβολούσαν ακόμη και τα ασθενοφόρα που έσπευσαν στον τόπο της εκατόμβης των θυμάτων.

Αίγυπτος: Μακελειό την ώρα της προσευχής – 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος-1

Ο αριθμός των νεκρών είχε υπερβεί τους 235, με τον μακάβριο απολογισμό να αυξάνεται από ώρα σε ώρα. Ο πρόεδρος Σίσι συνεκάλεσε, αμέσως μετά το συμβάν, έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη.

Αίγυπτος: Μακελειό την ώρα της προσευχής – 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος-2

Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη της επίθεσης, αλλά οι υποψίες των Αρχών στρέφονταν σε τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή απλώς εμπνέονται από αυτό. Η Χερσόνησος του Σινά αποτελεί προνομιακό έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών από το 2013, όταν ο Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο, ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το τέμενος Αλ Ράουντα, που δέχθηκε τη χθεσινή επίθεση, συγκεντρώνει πολλούς σούφι – μυστικιστική μουσουλμανική κοινότητα, την οποία οι φανατικοί σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους αντιμετωπίζουν ως αίρεση. Στις προηγούμενες επιθέσεις τους, οι τζιχαντιστές του Σινά έπληξαν κατά κύριο λόγο τον στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τους συνεργάτες τους στην περιοχή, αλλά και οι επιθέσεις εναντίον «αιρετικών» δεν ήταν σπάνιες.

Αίγυπτος: Μακελειό την ώρα της προσευχής – 235 νεκροί από επίθεση σε τέμενος-3

Τον περασμένο Ιούλιο, τουλάχιστον 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν βομβιστές αυτοκτονίας οδήγησαν τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητά τους εναντίον δύο στρατιωτικών φυλακίων στη χερσόνησο. Την ευθύνη είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάιο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον Κοπτών, που ταξίδευαν οδικώς προς χριστιανικό μοναστήρι στο νότιο Σινά, σκοτώνοντας 29 εξ αυτών. Σε άλλες επιθέσεις, τρομοκράτες έβαλαν στο στόχαστρο φυλές που συνεργάζονταν με τις αιγυπτιακές αρχές.

Εκτός από τη Χερσόνησο του Σινά, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και στη Δυτική Ερημο. Σε μία από αυτές, τον Οκτώβριο, έχασαν τη ζωή τους 16 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, δεκάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σκοτώθηκαν σε επίθεση που εκδηλώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, 135 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Σίσι: Θα απαντήσουμε με σφοδρότητα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα». «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή