Σεμινάριο στο «Ελ. Βενιζέλος»

Σεμινάριο στο «Ελ. Βενιζέλος»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα profiling και πλαστότητας ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο «Ελ. Βενιζέλος». Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόζει συστηματικούς διαβατηριακούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αερολιμένα Αθηνών οργάνωσε ημερίδα με θέμα τον έλεγχο πλαστότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στην ημερίδα μάλιστα, σε ρόλο εισηγητών συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και Γερμανοί αστυνομικοί. Παρόμοια σεμινάρια πραγματοποιούνται την τελευταία τριετία στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ πιο πρόσφατα αντίστοιχες «δράσεις» έχουν γίνει σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο.

Η χθεσινή ημερίδα στο «Ελ. Βενιζέλος» είχε τίτλο «Profiling – Πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων» και στόχο την εκπαίδευση όσων αστυνομικών και υπαλλήλων security εμπλέκονται στον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων επιβατών.

Αρμόδιοι αξιωματικοί διευκρίνισαν στην «Κ» ότι το σεμινάριο παρακολούθησαν 120 άτομα, ανάμεσα στα οποία υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς επίσης και εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ρόλο εκπαιδευτών είχαν αστυνομικοί «σύνδεσμοι» από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία και την Ολλανδία. Καθένας από αυτούς παρουσίασε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των ταξιδιωτικών εγγράφων της χώρας του και υπέδειξε στους υπαλλήλους του «Ελ. Βενιζέλος» τρόπους για να ανιχνεύουν πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.

Επιπλέον, στις εισηγήσεις τους ανέπτυξαν τεχνικές profiling, ούτως ώστε οι υπάλληλοι στον έλεγχο να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους ταυτοπροσωπίας όσων επιχειρούν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμούς χώρες εντός ή εκτός Ζώνης Σένγκεν.

Εξάλλου, αρκετοί παράτυποι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας γνήσια διαβατήρια που ανήκουν σε άτομα με παρόμοιο παρουσιαστικό. Στην ημερίδα μετείχε και αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ασύλου. Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία αλλά και η Ελβετία διατηρούν ήδη από το 2012 αστυνομικούς συνδέσμους στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποστολή να συνδράμουν, όταν απαιτείται, τους Ελληνες συναδέλφους τους σε θέματα ελέγχων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία προχώρησε και η ΕΛ.ΑΣ. μετά την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα. Δύο Ελληνες αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και δύο σε αυτό του Μονάχου.

Την Πέμπτη πάντως, η Γερμανία έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων θα γίνονται στον χώρο αφίξεων Σένγκεν των γερμανικών αεροδρομίων, ενώ η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τους ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή