Η ζωή γύρω από τους κάδους των σκουπιδιών

Η ζωή γύρω από τους κάδους των σκουπιδιών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι καλά, μην ανησυχείτε, αυτή είναι καθημερινή μου εργασία τους τελευταίους μήνες», μου είπε μικρόσωμος νεαρός οικονομικός μετανάστης, καθώς με έκπληξη είδα να ξεπροβάλει το κεφάλι του από την τρύπα ενός κίτρινου κάδου ανακύκλωσης χαρτιού όπου είχε κυριολεκτικά χωθεί μέσα.

Ακούγοντας έναν παρατεταμένο θόρυβο, καθώς ετοιμαζόμουν να πετάξω παλιά περιοδικά και ισολογισμούς εταιρειών, νόμισα στην αρχή ότι είχε παγιδευθεί κάποιο σκυλάκι ή γατάκι. «Κάθε πρωί περνάω από δεκάδες κάδους, ανακύκλωσης χαρτιού, που έχουν μέσα τα πάντα, από σκουπίδια μέχρι κάθε είδους αντικείμενα. Με ενδιαφέρει μόνο το χαρτί και γι’ αυτό πρέπει να χωθώ μέσα στον κάδο ώστε να το ξεχωρίσω. Με αυτά ζω, περίπου εννέα λεπτά το κιλό», μου λέει με σπαστά αλλά κατανοητά ελληνικά, ο χαμογελαστός μετανάστης.

Η παρουσία μου για αρκετές ημέρες κάθε πρωί στο σημείο αυτό, καθώς η εκκαθάριση του αρχείου ήταν μεγάλη, μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω την «παρέλαση» που γίνεται σε καθημερινή βάση από τα σημεία αποκομιδής απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης σε βασικούς δρόμους της Αθήνας. Ξεκινάει από τις έξι τα ξημερώματα και κρατά όλη σχεδόν την ημέρα: οικονομικοί μετανάστες και Ελληνες με φορτηγάκια μικρά και μεγάλα, μηχανάκια, ποδήλατα με καρότσες, αυτοκίνητα κάθε τύπου καταφθάνουν και επεξεργάζονται τα απορρίμματα, ανοίγουν τις σακούλες και συλλέγουν με μεγάλη προσοχή ό,τι είναι προς αξιοποίηση: χαρτιά, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά, κουτάκια αλουμινίου, ξύλα, μισοκατεστραμμένες συσκευές, παλαιά στρώματα, ρούχα, παπούτσια ακόμη και έργα τέχνης. Τα πάντα μπορεί κανείς να βρει στους χώρους αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς τα πάντα αφήνονται εκεί!

«Εχει αναπτυχθεί στα χρόνια της κρίσης και ενταθεί τους τελευταίους μήνες ένα άτυπο εμπόριο με κέντρο τα σκουπίδια. Ολοένα και περισσότεροι ζουν από αυτό το εμπόριο. Κάποια αντικείμενα και υλικά πάνε για ανακύκλωση, αλλά καταλήγουν σε παλαιοπωλεία και σε παζάρια και τα βλέπεις ξανά σε μεγάλα σαλόνια, ορισμένα επισκευάζονται και κρατιούνται προς ιδία χρήση. Σχεδόν τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο», αναφέρει Ελληνας που τον συναντήσαμε να περνά κάθε μέρα την ίδια ώρα με το αυτοκίνητο για να συλλέξει εφημερίδες της περασμένης ημέρας.

«Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις και προεκτάσεις που συνδέονται με απώλεια εσόδων για τους δήμους από τα ανακυκλούμενα υλικά που μαζεύουμε εμείς, με θέματα ασφάλειας στη διαδικασία ανακύκλωσης, ζητήματα φορολόγησης κ.λπ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Εμείς όλοι που ζούμε από τα απορρίμματα και τους χώρους πέριξ της αποκομιδής τους είμαστε οι άτυποι και ταχύτεροι “οδοκαθαριστές” της πόλης», λέει καθώς μας αποχαιρετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή