Ανοίγουν οι κάλπες για 42.000 δικηγόρους

Ανοίγουν οι κάλπες για 42.000 δικηγόρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες, για την ανάδειξη νέων προέδρων και διοικητικών συμβουλίων στους 62 συνολικά δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, οδεύουν σήμερα περίπου 42.000 δικηγόροι πανελλαδικά, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, έχουν οριστεί για την προσεχή Κυριακή. Στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης οι εκλογές θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, ενώ οι επαναληπτικές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Το ποσοστό συμμετοχής των δικηγόρων στις εκλογές, ιδιαίτερα φέτος, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας αλλά και της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα εκτιμάται ότι περίπου το 25% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2017, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το 21% των δικηγόρων δεν είχε καμία παράσταση σε δικαστήριο το 2016. Απο μία έως έξι παραστάσεις είχε το 26,7% το 2017, ενώ από 7 έως 12 παραστάσεις είχε το 13,8% έως τώρα φέτος.

Με τα δεδομένα αυτά, οι προσδοκίες ως προς την προσέλευση είναι μάλλον χαμηλές και εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2014, όταν από τους 22.000 δικηγόρους που είναι μέλη του ΔΣΑ, στον πρώτο γύρο των εκλογών είχαν προσέλθει περίπου 12.000-13.000 ψηφοφόροι.

Στην Αθήνα

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών υπάρχει πληθώρα υποψηφίων και ως «φαβορί» για την προεδρία φέρονται ο νυν σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σημειωτέον στηρίζεται από τον απερχόμενο πρόεδρο του συλλόγου Βασίλη Αλεξανδρή, που δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα και ο Φώτης Κωτσής. Ο κ. Βερβεσός κατέρχεται ως μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος.

Υποψήφιοι για την προεδρία είναι ακόμη ο Θεόδωρος Μαντάς, ο οποίος αν και αριστερών καταβολών «κατεβαίνει» με υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, ο Νικόλαος Δαμασκόπουλος, ο οποίος συμμετέχει με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δημήτρης Αναστασόπουλος, Φώτης Κωτσής, Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου (κατέρχεται ως μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος) και Θέμης Σοφός οι οποίοι κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο. Υποψήφιοι είναι, επίσης, ο Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς όπως και η Χριστίνα Κουντούρη στο ψηφοδέλτιο της οποίας, ωστόσο, συμμετέχουν και υποψήφιοι από τον χώρο της Ν.Δ.

Ο Βασίλης Βραχιώτης προέρχεται από το Ποτάμι, του οποίου υπήρξε και βουλευτής. Τέλος, υποψηφιότητα για την προεδρία έχουν θέσει ο Αγγελος Βρεττός, ο οποίος εκπροσωπεί το ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Γαλετσέλης ο οποίος κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή