Συμπαραγωγή για βόμβες σχεδίαζε ο μεσάζων

Συμπαραγωγή για βόμβες σχεδίαζε ο μεσάζων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο παραγωγής βομβών αεροπορίας στην Ελλάδα, τις οποίες θα αγόραζε στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία, προωθούσε ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος πέραν της μεσολάβησής του στην περιβόητη πλέον συμφωνία για την πώληση βλημάτων στο Ριάντ. Συγκεκριμένου τύπου βόμβες, 1.000 τον αριθμό, είχαν μάλιστα παραχωρηθεί το 2015 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με τη μέθοδο «κυβέρνηση σε κυβέρνηση», χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων, αλλά με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη εκ των υστέρων.

Οπως προκύπτει από αλληλογραφία της εταιρείας που είχε την ευκαιρία να δει η «Κ», η ηγεσία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είχε δεχθεί επισκέψεις αλλά και αλληλογραφία από τον κ. Παπαδόπουλο προκειμένου να παραχωρήσει χώρους στο Λαύριο ώστε να προχωρήσει η παραγωγή βομβών αεροπορίας ΜΚ-81, ΜΚ-82, ΜΚ-83 και ΜΚ-84 που θα κατευθύνονταν έπειτα στη Σαουδική Αραβία. Ο επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί αυτού του είδους αεροπορικές βόμβες από άλλες χώρες, θα χρειαζόταν ωστόσο ειδική άδεια από τις ΗΠΑ. Πηγές κοντά στις συζητήσεις που είχαν διεξαχθεί, ανέφεραν στην «Κ» ότι στόχος των σαουδαραβικής πλευράς ήταν –όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής– να «μπουν» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει οπλικά συστήματα ξεπερασμένα μεν, με ζήτηση όμως στους συμβατικούς πολέμους που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή.

Η αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αλλά και εκείνη των ΗΑΕ χρησιμοποιούσαν τις βόμβες αυτού του τύπου, τις οποίες προμηθεύονταν από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Οπως προαναφέρθηκε, μία τέτοια παρτίδα 1.000 βομβών είχε δοθεί το 2015 στα ΗΑΕ. Η αντιπολίτευση καθώς και άλλες πηγές λένε ότι αυτό έγινε χωρίς να υπάρχει σύμβαση στην αρχή και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ελήφθη εκ των υστέρων (29 Μαρτίου 2017). Τα Εμιράτα ισοσκέλισαν τη μεταφορά αυτή με δωρεά στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ανεπαρκή αποθέματα

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε παρουσιάσει πιστοποιητικό τελικού χρήστη (End User Certificate) της Σαουδικής Αραβίας για 4.000 βόμβες ΜΚ-82, που προφανώς του είχε δοθεί από τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο. Τα αποθέματα παρόμοιου τύπου βομβών των ενόπλων δυνάμεων δεν επαρκούσαν για να καλυφθεί η συγκεκριμένη προς εξαγωγή ποσότητα. «Το όπλο δεν είναι διαθέσιμο», απαντούσαν μονότονα οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας. Συνεπώς η μόνη δυνατότητα ήταν να παραχθεί.

Σε αυτό το σημείο, εισήλθαν στο «παιχνίδι» τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που ήταν σε θέση με τις εργαλειομηχανές που διαθέτουν να παραγάγουν τις βόμβες. «Θα γινόταν μια συμπαραγωγή», επισημαίνει πρόσωπο που είχε αναμειχθεί στις σχετικές συζητήσεις και θέλει να παραμείνει ανώνυμο εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί και της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η πρόταση για συμπαραγωγή των βομβών δεν ήταν το μόνο «σχέδιο» εξαγωγής σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στο οποίο υπήρχε εμπλοκή των ΕΑΣ. Παρόμοια σχέδια υπήρχαν για την απενεργοποίηση των (ελληνικών) ναρκών και για γόμωση – αναγόμωση βλημάτων. Κανένα όμως δεν προχώρησε. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να καταστρέψουν τα όπλα αυτά μετά την ημερομηνία λήξης τους με «κόστος μεγάλο, και η εξαγωγή τους ήταν τεχνικά η επωφελέστερη λύση», όπως αναφέρουν γνωρίζοντες.

Η Σαουδική Αραβία είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει μαζί με τα βλήματα διαμετρήματος 105 mm και τις αεροπορικές βόμβες, καθώς η αεροπορία της τις χρησιμοποιεί κατά κόρον κυρίως στον πόλεμο της Υεμένης.

Πάντως, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είχε και άλλα σκοτεινά σημεία.

Το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους το σχετικό πρακτικό, αποφάσισε να γίνει εξαγωγή στη Σαουδική Αραβία 300.000 βλημάτων των 105 mm. Ομως η σαουδαραβική στρατιωτική αποστολή που ήρθε στη χώρα μας στις 29 Αυγούστου 2017, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι ενδιαφέρεται μόνο για 100.000 βλήματα. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα που διατυπώνεται, πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000. Επίσης, το έγγραφο των Σαουδαράβων που παρουσιάσθηκε ως πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τον κ. Καμμένο αναφέρει ως τύπο προς εξαγωγή όπλου την αεροπορική βόμβα ΜΚ-82 και όχι τα προς εξαγωγή βλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή