Βερολίνο by Locals

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας παλιός τηλεφωνικός θάλαμος που έγινε βιβλιοθήκη, πρωινό για όλες τις ώρες της ημέρας και η καλύτερη μπιραρία της πόλης.

Εστιατόριο Schwarzes cafe  

Kantstrasse 148

Tηλ. +49 303138038

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο (Τρίτη κλειστά από 03.00 έως 10.00)

Σπαγκέτι: 9,80 ευρώ

Η οδός Kantstrasse είναι περισσότερο γνωστή για τα εμπορικά μαγαζιά της: θα πας για έπιπλα και είδη σπιτιού, για μια επίσκεψη σ’ ένα ινστιτούτο αισθητικής ή για να δεις μια ταινία στον κινηματογράφο Delphi Filmpalast. Ανακάλυψα αυτό το συμπαθητικό εστιατόριο μια μέρα βγαίνοντας από την γκαλερί Camera work. Ακολούθησα τις χαρούμενες συζητήσεις και τους ήχους από το τσούγκρισμα ποτηριών και βρέθηκα στην όμορφη αυλή όπου στεγάζεται το Schwarzes. Το εβδομαδιαίο μενού αλλάζει συχνά, τα κέικ είναι σπιτικά και σερβίρουν μεγάλη ποικιλία από τσάγια, χυμούς, μπίρες, κοκτέιλ και άλλα ποτά. Σας προτείνω σπαγκέτι με πάπρικα, πέστο και χαλούμι.

Rafael Dujarric


Βιβλιοθήκη-τηλεφωνικός θάλαμος BücherZelle

Seelingstrasse 22

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Παραδέχομαι ότι είναι πολλοί οι βιβλιοφάγοι σαν εμένα που δυσκολεύονται να μοιραστούν τα βιβλία τους. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκω χρήσιμη τη μεταμόρφωση των παλιών τηλεφωνικών θαλάμων σε μικρές βιβλιοθήκες, όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει και να πάρει όποιο βιβλίο θέλει. Τα περισσότερα είναι στα γερμανικά, αλλά ψάχνοντας μπορεί να βρείτε κάποια και σε άλλες γλώσσες. Αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε κι εσείς ένα βιβλίο στη μητρική σας γλώσσα!

Rafael Dujarric


Εστιατόριο Benedict

Uhlandstrasse 49

Tηλ. +49 30-994040997

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Pancakes (mini): 6 ευρώ

Βερολίνο by Locals-1

Λαχταριστό πρωινό στο Benedict. (Φωτογραφία: Markus Braumann)

Αν είστε λάτρης του πρωινού, εδώ σερβίρεται όλες τις ώρες της ημέρας. Η ιδέα ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα Benedict, αυτό όμως του Βερολίνου είναι το πρώτο που ανοίγει εκτός Ισραήλ. Τις ώρες αιχμής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε από τριάντα έως και εξήντα ολόκληρα λεπτά! Γι’ αυτό κάντε την έκπληξη και περάστε για πρωινό μετά τις 4 το απόγευμα, οπότε θα μπορείτε να κάνετε και κράτηση. Αν παρ’ όλα αυτά βρεθείτε μπροστά σε μεγάλη ουρά, ξεκινήστε με έναν καφέ –είναι εξαιρετικός– και οπλιστείτε με υπομονή. Όταν έρθει η σειρά σας για παραγγελία, ζητήστε ομελέτα –θα σας φέρουν και ένα καλαθάκι γεμάτο ψωμί– και, αν πεινάτε πολύ, συνεχίστε με τηγανίτες. Συνοδεύστε τα σνακ της επιλογής σας με καφέ, τσάι ή ένα κοκτέιλ μιμόζα.

Josephine Gauss


Σινεμά Tilsiter Lichtspiele

Richard-Sorge-Strasse 25a

Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-02.00

Σάββατο-Κυριακή 12.00-02.00

Εισιτήριο: 5,50 ευρώ

Η πρώτη προβολή σ’ αυτόν τον κινηματογράφο έγινε το 1908. Tilsiter ονομαζόταν ο δρόμος στον οποίο πρωτολειτούργησε και δεν υπάρχει πια. Το σινεμά επέζησε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε με την αύρα του κλασικού έπειτα από μια ανάπαυλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες του διεθνούς και του γερμανικού κινηματογράφου. Συχνά διοργανώνονται λογοτεχνικές ή μουσικές βραδιές. Το ίδιο το κτίριο θα σας εντυπωσιάσει πολύ: οι αίθουσες προβολής έχουν τη γοητεία των αρχών του 19ου αιώνα, ενώ στο μπαρ θα πιείτε το ποτό σας υπό το φως των πολυελαίων.


Mπαρ Stagger Lee

Nollendorfstrasse 27

Tηλ. +49 30-29036158

Καθημερινά 19.00-02.00

Κοκτέιλ: 10 ευρώ

Είναι ένα από τα καλύτερα μπαρ του Βερολίνου. Θα χρειαστεί να χτυπήσετε το κουδούνι και να περιμένετε λίγο ώσπου να σας ανοίξει ο μπάρμαν, αλλά θα πιείτε καταπληκτικά κοκτέιλ σε έναν άνετο και φιλικό χώρο. Το εσωτερικό θυμίζει σαλούν: με τις χαρακτηριστικές δίφυλλες πόρτες, τον χαμηλό φωτισμό, τους μεγάλους δερμάτινους καναπέδες και τις πολυθρόνες, τα σκούρα ξύλινα πατώματα και τη vintage ταμειακή μηχανή. Υπάρχουν δύο χώροι, για καπνιστές και μη. Τα κοκτέιλ σερβίρονται συχνά σε ασυνήθιστα ποτήρια και κοστίζουν από 9 έως 15 ευρώ.

Josephine Gauss


Εστιατόριο Diener Tattersall

Grolmanstrasse 47

Καθημερινά 18.00-02.00

Boulette: 6,50 ευρώ

Αυτό που βρίσκω ότι λείπει από το Βερολίνο είναι το καλό γερμανικό φαγητό. Αν όμως κατευθυνθείτε στα δυτικά της πόλης, θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να απολαύσετε πολλά περισσότερα –και νοστιμότερα– εκτός από καλόγουστες και φινετσάτες μπουτίκ. Σε εστιατόρια όπως το Diener Tattersall θα δοκιμάσετε παραδοσιακά γερμανικά πιάτα, όπως τα υπέροχα κεφτεδάκια boulette, αλλά θα δείτε και ένα Βερολίνο που δεν το γνωρίζουν ούτε οι κάτοικοί του. Έχει αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποπνέουν τα παλιά μαγαζιά και σε κάνει να νιώθεις ότι ξαναζείς την ιστορία της πόλης, από τον Ψυχρό πόλεμο και την πτώση του Τείχους μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Sharon Mertins


Μπιραρία Emils Biergarten

Berliner Strasse 80-82

Καθημερινά από Απρίλιο έως Οκτώβριο 15.00-22.00

Pizza Gustosa: 8 ευρώ

Βερολίνο by Locals-2

Η βόλτα στην περιοχή του Prenzlauer Berg κλείνει με μια μπίρα στο Emils. (Φωτογραφία: © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

Έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας, το Emils έχει πλέον φανατικούς θαμώνες – και όχι μόνο στη συνοικία Prenzlauer Berg, όπου βρίσκεται. Πίτσα, μπίρα και ποδόσφαιρο είναι οι λέξεις-κλειδιά που το χαρακτηρίζουν και στα οποία χρωστά την επιτυχία του. Καθώς είναι λιγότερο τουριστικό από άλλα beer gardens της πόλης, αποτελεί σημείο συνάντησης για κάθε σπουδαίο ποδοσφαιρικό αγώνα. Ακόμη κι αν δεν είστε ποδοσφαιρόφιλοι, είναι ιδανικό για μεσημεριανή πίτσα και μπίρα –όσο πιο νωρίς πάτε, τόσο μικρότερη η αναμονή–, ενώ υπάρχει και χώρος απασχόλησης για τα παιδιά.

Adam Kirchner


Καφέ Five Elephant Mitte

Alte Schönhauser Strasse 14

Tηλ. +49 30-96081527

Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-19.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-19.00

Τσίζκεϊκ: 3,80 ευρώ

Η άφιξή του άλλαξε τον «χάρτη» των καφέ της πόλης. Είναι ένα από τα πιο κομψά και γοητευτικά στέκια που θα δείτε στο Βερολίνο και φυσικά ο καφές του είναι εξαιρετικός, καθώς φτιάχνεται από καλά χαρμάνια και επαγγελματίες του είδους. Ακολουθήστε τη συμβουλή μου και παραγγείλτε flat white και τσίζκεϊκ. Το αφρόγαλα έχει την τέλεια υφή και θερμοκρασία και συνδυάζεται υπέροχα με τον ελαφρώς φρουτένιο, όξινο καφέ. Όσο για το τσίζκεϊκ… δεν υπάρχουν λόγια.

Adam Kirchner


Μπιραρία Weiss Blau

Knobelsdorffstrasse 37

Tηλ. +49 30-36410163

Δευτέρα-Τετάρτη 11.00-19.00

Πέμπτη-Παρασκευή 11.00-20.00

Σάββατο 11.00-15.00

Φιάλη μπίρας: από 1,60 ευρώ

Βερολίνο by Locals-3

Στην μπιραρία Weiss Blau τα μικροζυθοποιεία έχουν την τιμητική τους. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

Η καλύτερη μπιραρία του Βερολίνου βρίσκεται στη συνοικία Charlottenburg. Επειδή όμως είναι πολύ μικρή, εύκολα θα την προσπεράσετε. Για να την εντοπίσετε, αναζητήστε το χαρούμενο πλήθος που συζητά πίνοντας την μπίρα του στον δρόμο. Ο Βαυαρός ιδιοκτήτης της έχει ανεξάντλητες γνώσεις για τα μικροζυθοποιεία από τα οποία προμηθεύεται τις μπίρες του μαγαζιού, οι οποίες δεν πωλούνται στα μεγάλα μπαρ. Υπολογίστε στη βοήθεια των θαμώνων για να αποφασίσετε για την παραγγελία σας. Θα σας συμβουλεύσουν εξαιρετικά.

Robin Hartmann


Πολυχώρος Kaos Berlin

Wilhelminenhofstrsasse 92

Tηλ. +49 30-68910739

Ενημερωθείτε για τα events στο site kaosberlin.de

Το KAOS είναι ένας δημιουργικός χώρος στη βιομηχανική περιοχή Schöneweide, κοντά στον ποταμό Σπρέε. Γι’ αυτό άλλωστε παλιά ονομαζόταν «Σικάγο του Σπρέε». Η ομάδα που έφτιαξε το KAOS αποτελείται από επαγγελματίες του ντιζάιν, της επικοινωνίας, της τέχνης και της χειροτεχνίας. Στους χώρους του υπάρχουν διάφορα μικρά ατελιέ και οργανώνονται συχνά μουσικά events και εκθέσεις. Το καλωσόρισμα για τους επισκέπτες γίνεται με ένα ποτό στη βεράντα με θέα στον ποταμό.  

Natalia Irina Roman

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή