Αντιδρούν οι κρατούμενοι στις νέες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα

Αντιδρούν οι κρατούμενοι στις νέες διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις κρατουμένων προκαλούν διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα, καθώς κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, του Μαλανδρίνου, των Χανίων, της Πάτρας και της Λάρισας, ξεκίνησαν να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους τους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται και σε άλλες φυλακές, όπως ανέφεραν μέλη της «επιτροπής αγώνα των κρατουμένων στο Κορυδαλλό» που πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δικηγόροι που δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τους κρατούμενους αναφέρθηκαν στον νέο σωφρονιστικό κώδικα επικρίνοντας συγκεκριμένες διατάξεις του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που όπως είπε, χειροτερεύουν το καθεστώς δικαιωμάτων των κρατουμένων, καθώς, όπως τόνισε «Δημιουργείται ένας εισαγγελέας με υπερεξουσία, που μπορεί όταν μειοψηφεί σε αιτήματα αδειών να προσβάλει τις αποφάσεις και να αναστέλλει την εκτέλεση τους» και διευκρίνισε  πως «το βέτο του εισαγγελέα για τις άδειες παραμένει ως έχει, καθώς αν δεν συμφωνεί ο εισαγγελέας, ο ίδιος προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και αναστέλλει τη διαδικασία, ενώ με την σημερινή διαδικασία, η απόφαση για να γίνει δεκτή μία άδεια ήταν ουσιαστικά απόφαση του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο κρατούμενος μετά προσέφευγε στο δικαστήριο».

Όπως δε, πρόσθεσε ο δικηγόρος, Δημήτρης Κατσαρής, με το νέο Κώδικα θα δίνονται πολύ λιγότερες άδειες, αφού, όπως είπε, υπάρχει έμμεσος περιορισμός των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κρατούμενος είχε δικαίωμα για αίτηση άδειας έξι φορές το χρόνο, ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο θα έχει προσφύγει ο εισαγγελέας.

Αυτή λόγω γραφειοκρατίας, μπορεί να κάνει δύο ή τέσσερις μήνες, και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ο κρατούμενος δεν μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή