Εθνική μπάσκετ: Ανοιξε «παράθυρο» πρόκρισης

Εθνική μπάσκετ: Ανοιξε «παράθυρο» πρόκρισης

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «πυξίδα» της εθνικής ομάδας μπάσκετ έδειξε από τους δύο πρώτους αγώνες της προκριματικής φάσης τον… Δρόμο του Μεταξιού για την Κίνα και την τελική φάση του Μουντομπάσκετ 2019, με τις ισάριθμες νίκες, κόντρα στη Μ. Βρετανία στο Λέστερ (94-92 στην παράταση) και χθες με το Ισραήλ (82-61) στο Ηράκλειο.

Με χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας και πέντε συνολικά προπονήσεων, έχοντας νέο προπονητή στον πάγκο της, τον Θανάση Σκουρτόπουλο, και νέα σύνθεση 12άδας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, όσοι κλήθηκαν να την εκπροσωπήσουν απέδειξαν ότι φυλάσσουν την εθνική ομάδα ως «κόρην οφθαλμού». Η διάθεση και το πάθος των 20 διεθνών παικτών (δεν συμμετείχαν οι 4 παίκτες του Ολυμπιακού) που έπαιξαν στα δύο παιχνίδια αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εγγύηση για να ξεπεραστούν επιτυχώς όλα τα εμπόδια που προέκυψαν από την ελάχιστη προετοιμασία. Κι όμως, άπαντες έδειξαν ότι είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες, παίζοντας με αυταπάρνηση, όπως συνέβη στο παιχνίδι με τους Βρετανούς, και προσφέροντας θέαμα στους 3.000 θεατές του δεύτερου αγώνα με το Ισραήλ.

Το υψηλότερο εμπόδιο της Εθνικής ήταν στην πρεμιέρα των προκριματικών και κρίθηκε από το τρίποντο του Αθηναίου στα 6΄΄ πριν από τη λήξη της παράτασης, ενώ χθες στο Ηράκλειο ήταν η σειρά του Θανάση Αντετοκούνμπο, που είχε δύο εντυπωσιακά κοψίματα και 4 καρφώματα της μπάλας.

«Ηταν απόλαυση για εμένα. Από την πρώτη ημέρα είδα στα πρόσωπα των παικτών τη χαρά και τη θέλησή τους. Στα επόμενα παιχνίδια θα σχηματοποιηθεί σταδιακά ο κορμός», υποστήριξε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

ΕΛΛΑΔΑ: Λαρεντζάκης 4, Αθηναίου 6 (2), Καλάθης 11, Μαργαρίτης 8, Βουγιούκας 2, Σάκοτα 11 (3), Βασιλόπουλος 8, Μαυροειδής 10 (2), Γκίκας, Γιαννόπουλος 13 (3), Σαλούστρος, Αντετοκούνμπο 9.

ΙΣΡΑΗΛ: Χάουελ 13, Ζούσμαν 2, Μπλατ 10 (2), Μέκελ 3, Ντόσον 5, Τιμόρ 10 (2), Μπεν Κιμόλ 4, Μένκο 2, Μπλέιζερ, Κοέν 10, Ζάλμανσον 2, Αλτιτ.

• Δεδομένη χαρακτήρισε τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2019, με τη νικηφόρα αφετηρία που είχε στα δύο πρώτα προκριματικά παιχνίδια ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ενώ προέβλεψε ότι στους δύο επόμενους αγώνες, τον Φεβρουάριο του 2018 (εντός έδρας με Εσθονία και Μ. Βρετανία), θα υπάρχει διαφορετική ανταπόκριση των διεθνών παικτών στις κλήσεις που θα γίνουν.

«Παρά τις δυσκολίες, η εθνική ομάδα αντεπεξήλθε καλά και έδειξε πώς θα πορευθεί. Η παρουσία μας στο παγκόσμιο κύπελλο είναι δεδομένη. Το κλίμα είναι συγκινητικό. Μην ξεχνάτε πως έρχεται από πίσω η Εθνική Νέων, που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ και κατέληξε: «Στο επόμενο “παράθυρο” θα συνειδητοποιήσουν όλοι τις ευθύνες τους και θα είναι συνεπείς».

• Καθησυχαστικά ήταν τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας που υποβλήθηκε ο Αντώνης Κόνιαρης, επειδή τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση πριν από τον χθεσινό αγώνα με τον Ισραήλ. Ο διεθνής πλέι μέικερ του ΠΑΟΚ έχει υποστεί κάκωση και διάταση στην άρθρωση του δεξιού ώμου του και θα μείνει εκτός για τρεις εβδομάδες.

• Στον άλλο αγώνα του 8ου ομίλου, η Εσθονία νίκησε 73-70 τη Μ. Βρετανία. Η βαθμολογία: Ελλάδα 4, Ισραήλ 3, Εσθονία 3, Μ. Βρετανία 2.

Εκτός εαυτού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το σύνηθες αγωνιστικό πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που αγωνίζεται με ηρεμία και… μοιράζει αρκετά χαμόγελα στους θεατές, κατά τη διάρκεια των αγώνων των Μιλγουόκι Μπακς, άλλαξε για πρώτη φορά στον πρόσφατο αγώνα με τους Γιούτα Τζαζ. Ο Ελληνας σταρ εκνευρίστηκε από τη διαιτησία και εξαγριώθηκε στο επόμενο τάιμ άουτ που πήρε ο τεχνικός του, Τζέισον Κιντ, λόγω αυστηρής παρατήρησης που δέχθηκε από τον προσωπικό γυμναστή του, Σουίνι, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε απαιτήσει να σταματήσει τις προπονήσεις του με την εθνική ομάδα, τον προηγούμενο Αύγουστο. Ο Giannis έχασε τον έλεγχο και όταν πήγε στον πάγκο των Μπακς πέταξε μια καρέκλα, ενώ όταν δέχθηκε την παρατήρηση του Σουίνι, κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι, χωρίς να δοθεί άλλη συνέχεια. Ο Αντετοκούνμπο υποβάθμισε τη λογομαχία υποστηρίζοντας ότι: «Αυτό γίνεται συχνά με εμένα και τον Σουίνι. Πάντα τσακώνεσαι με τα αδέλφια σου. Μας έχει συμβεί και στο παρελθόν, απλώς αυτή τη φορά έγινε σε αγώνα που έδειχνε η τηλεόραση σε όλη τη χώρα. Είμαστε καλά μεταξύ μας. Παλεύουμε, όμως, στο τέλος της ημέρας θέλουμε και οι δύο να κερδίζουμε». Οι Γιούτα Τζαζ νίκησαν εύκολα 121-108 τους Μπακς με τον Αντετοκούνμπο να κάνει double double (27 π., 13 ριμπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή