Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας το βράδυ της Κυριακής, με σκοπό να εκφράσουν την εναντίωσή τους σε δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ρουμανική κυβέρνηση.

Το μαζικό κύμα διαδηλώσεων της Κυριακής θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας του λαού της Ρουμανίας την τρέχουσα χρονιά, μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του Φεβρουαρίου. Περίπου 30.000 πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, ενώ υπολογίζεται ότι ακόμα 20.000 κατέκλυσαν τους δρόμους σε 70 πόλεις της χώρας. Αιτία της κοινωνικής αναταραχής είναι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες, μέσω νομοσχεδίων που συζητούνται στο ρουμανικό Κοινοβούλιο. Το κέντρο βάρους της κριτικής επικεντρώνεται στη διαφαινόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το καθεστώς ατιμωρησίας σε περιπτώσεις διαφθοράς μεγάλης κλίμακας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα νομοσχέδια θα περιορίσουν τις εξουσίες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, επιτρέποντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διορίζει τους επικεφαλής εισαγγελείς. Επιπρόσθετα, το όργανο στο οποίο έχουν δοθεί δικαστικές αρμοδιότητες εποπτείας των δικαστών πρόκειται να υπαχθεί στον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης. Παράλληλα, αντιδράσεις εκδηλώνονται και εναντίον προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των μισθών.

Σε ετήσια μελέτη που δημοσίευσε αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε. σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη στασιμότητα των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στη Ρουμανία, ενώ τονίζει πως το διακύβευμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα αφορά στη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Η Μόνικα Μακοβέι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης από την κεντροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να σταματήσει τον αγώνα της δικαστικής εξουσίας εναντίον της διαφθοράς. Είναι ώρα για την Ε.Ε. να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη και η δικαστική ανεξαρτησία κινδυνεύει».

Στην περίοδο των τελευταίων δέκα ετών, οι Ρουμάνοι εισαγγελείς έχουν διεξαγάγει έρευνες για εκατοντάδες δημόσιους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών, στον απόηχο σκανδάλων διαφθοράς. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στην κίνηση των εισαγγελέων να δεσμεύσουν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Λίβιου Ντραγκνέα, στο πλαίσιο έρευνας που αφορούσε υπεξαίρεση κοινοτικών πόρων ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή