Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο –στις «χαρές» της εξουσίας και στο σκάνδαλο με τη Σαουδική Αραβία– και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμυνόμενος και δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα πιεστικά ερωτήματα που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε στη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για «σκάνδαλο Καμμένου – Τσίπρα».

Πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι «τίποτα δεν απαντήθηκε» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε «χωρίς επιχειρήματα». Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε τη διερεύνηση της υπόθεσης όταν η Νέα Δημοκρατία αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και όπως είπε, φωτογραφίζοντας Εξεταστική Επιτροπή και ενδεχομένως και Ειδικό Δικαστήριο, «θα αναζητηθούν ευθύνες για όλους τους εμπλεκομένους».

«Πού είναι η συμφωνία;»

Στην ένδεια των επιχειρημάτων και στην απουσία ουσιαστικών απαντήσεων επέμεινε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας προς τον κ. Τσίπρα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. «Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν για την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια, τότε γιατί δεν μπήκαν στα ταμεία 66 εκατομμύρια ευρώ;», «Πού είναι η συμφωνία και πού είναι τα λεφτά;», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης σηκώνοντας του τόνους και υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να διαλέξουμε ποιος ήταν πιο όμορφος μεσάζοντας – ο νόμος λέει πως δεν υπάρχει τρίτος στις διακρατικές συμφωνίες». Σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για πλήρη ταύτιση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό του εταίρο και έκανε λόγο για «σκάνδαλο Καμμένου – Τσίπρα», σημειώνοντας ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που ετέθησαν, το επιβεβαιώνει.

«Δίνετε την εντύπωση ότι σήμερα κάνατε αγγαρεία», είπε ακόμη απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι επανέφερε τους μεσάζοντες «από την μπροστινή πόρτα» και ότι επιχειρεί «κουκούλωμα» απαγορεύοντας την πρόσβαση των βουλευτών στα έγγραφα. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μάλιστα «σουρεαλιστικό δράμα» όσα διημείφθησαν στο ΥΠΕΘΑ με την εντολή του κ. Καμμένου να συλληφθεί ο ταξίαρχος που αποκάλυψε τον ρόλο του μεσάζοντος. Κύκλοι της Πειραιώς έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε «ασθενικός και αμυνόμενος», σχολιάζοντας ότι είναι μύθος ότι ο πρωθυπουργός είναι «δήθεν άτρωτος». Και προανήγγειλαν ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις, εξακολουθώντας να διαμηνύουν ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν «μόνο η αρχή» και ότι θα υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επίκαιρης ερώτησης προς τον Νίκο Κοτζιά και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ νέα παρέμβαση, στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή αναμένεται να κάνει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών.

«Εκβιασμός»

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε ευθέως για «εκβιασμό» του πρωθυπουργού από τον κυβερνητικό του εταίρο. «Και μόνο, όμως, η επιλογή του κ. Τσίπρα να είναι σήμερα εδώ επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα αυτής της σκοτεινής υπόθεσης που συζητάμε σήμερα. Ο κ. Τσίπρας είναι εδώ γιατί οφείλει να υπερασπιστεί πρωτίστως τον εαυτό του. Είναι ο ίδιος εξάλλου που, ως πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ, υπέγραψε τη σκανδαλώδη, όπως φαίνεται, σύμβαση πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Αλλά ο κ. Τσίπρας είναι εδώ για ένα λόγο ακόμα, πρέπει να υπερασπιστεί και τον κυβερνητικό του εταίρο, πρέπει να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με μεγάλη δόση ειρωνείας για την ταύτιση των δύο. «Οπως ήρθατε μαζί, έτσι ξέρετε ότι θα φύγετε και μαζί», τόνισε, ενώ αποδόμησε το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης μιλώντας για το «συντομότερο ανέκδοτο της ελληνικής πολιτικής», ενώ σήκωσε το γάντι για την προ ημερησίας με θέμα τη φοροδιαφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή