Το παρασκήνιο της επιχείρησης εκκένωσης στην οδό Καλλιδρομίου

Το παρασκήνιο της επιχείρησης εκκένωσης στην οδό Καλλιδρομίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορμητήριο» για επιθέσεις κατά αστυνομικών χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. το μέχρι πρότινος κατειλημμένο από αναρχικούς κτίριο της οδού Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια. Εκκενώθηκε ύστερα από αιφνιδιαστική επιχείρηση, νωρίς το πρωί της Κυριακής, και ενώ στο εσωτερικό του βρίσκονταν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο Γερμανοί υπήκοοι. Κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη, κοντάρια και άλλα «πολεμοφόδια», που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ωστόσο, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε φορητούς υπολογιστές, USB και χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στη μονοκατοικία. Κι αυτό, διότι στα ψηφιακά και έντυπα πειστήρια υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές σε δράσεις των μελών της κατάληψης, όπως επιθέσεις κατά αστυνομικών κ.ά. Τα ευρήματα (στην έκθεση κατάσχεσης υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 300 αντικείμενα) στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Στους τέσσερις συλληφθέντες συγκαταλέγεται 43χρονος Ελληνας που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2013 σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, μαζί με δύο καταζητούμενους –τότε– νεαρούς που είχαν μετάσχει στη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. Το πρωί της Κυριακής ανέβηκε στην ταράτσα του υπό κατάληψη ακινήτου και πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών. Επιπλέον, φέρεται να πέταξε στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών (χωρίς να τις πυροδοτήσει) βόμβες μολότοφ, προκειμένου να μην κατασχεθούν από τους αστυνομικούς και επομένως να μην αντιμετωπίσει κακουργηματική δίωξη, όπως τελικά συνέβη. Ενδεικτικά, οι αστυνομικοί την Κυριακή κατέσχεσαν από γειτονικά κτίρια 8 βόμβες μολότοφ, ενώ και χθες οι ένοικοι γειτονικών πολυκατοικιών ανέφεραν στην ΕΛ.ΑΣ. ότι βρήκαν άθικτες μολότοφ στις ταράτσες των σπιτιών τους.

Ο δεύτερος Ελληνας δεν είχε συλληφθεί στο παρελθόν. Περιγράφεται ωστόσο από αστυνομικούς ως ενεργό μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου. Τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε πάρει μέρος στην κατάληψη της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην οδό Μασσαλίας και πιο πρόσφατα σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον αναρχικό Παναγιώτη Ζ. και στον κατηγορούμενο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Οι δύο Γερμανοί συλληφθέντες είναι ηλικίας 18 και 23 ετών και εξετάζεται εάν είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα με αφορμή το φεστιβάλ «Εξέγερση» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 12-14 Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο. Στο εν λόγω φεστιβάλ φέρεται να είχε παρουσία η «Αναρχική Συλλογικότητα για τη Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση» που διαχειριζόταν και την κατάληψη GARE, ενώ μεταξύ των 12 συλληφθέντων στα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου υπήρχαν ακόμα δύο Γερμανοί αναρχικοί. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στην εκκένωση της κατάληψης βλέποντας ότι ο αντιεξουσιαστικός χώρος «άδειασε» τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων της 17ης Νοεμβρίου, μετά και τον τραυματισμό της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά. Εις βάρος των τεσσάρων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, φθορά ξένης περιουσίας κ.ά. Παραπέμφθηκαν χθες σε ανακριτή και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι το κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου 74 έχει παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή