Μετωπική για τα απόρρητα έγγραφα

Μετωπική για τα απόρρητα έγγραφα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπαράθεση για απόρρητα έγγραφα, σχετικά με αμυντικά και διπλωματικά θέματα, κυριάρχησε και χθες στη Βουλή, ενισχύοντας το κλίμα πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.

Κατά σειρά, τα σημαντικότερα εξ αυτών κατατέθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, υπήρξε κατάθεση αρχικώς και δημοσιοποίηση εν συνεχεία από τη ΔΗΣΥ, ενώ και ο πρωθυπουργός ανέγνωσε το περιεχόμενο τηλεγραφήματος ειδικού χειρισμού Ελληνα πρέσβη προς το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κύκλος έκλεισε με την κατάθεση από τον κ. Ν. Βούτση των πρακτικών συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων, που είναι υλικό το οποίο θεωρείται για τη Βουλή ως επίσης «εμπιστευτικό» (σ.σ.: τα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα).

Ο κ. Π. Καμμένος, κατά την αρχική τοποθέτησή του, είπε πως μεταξύ των πολλών εγγράφων που θα καταθέσει ήταν και δύο υπό τον τίτλο «πιστοποιητικό τελικού χρήστη». Το ένα εξ αυτών πιστοποιούσε με υπογραφή Σαουδάραβα αξιωματούχου των Ε.Δ. την εγκυρότητα της ανάμειξης της εταιρείας Olympic Industries, συμφερόντων Παπαδόπουλου, στην επίμαχη συμφωνία. Το δεύτερο, αναλόγου περιεχομένου και χαρακτήρα, με υπογραφή του ίδιου αξιωματούχου της Σ. Αραβίας, έφερε και σφραγίδα Ελληνα αξιωματικού, με την οποία βεβαιωνόταν το γνήσιο της υπογραφής του προαναφερθέντος αξιωματούχου. Οπως προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, τα δύο έγγραφα έχουν διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά την ποσότητα του υλικού της συμφωνίας.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας προχώρησε στην ανάγνωση μέρους εμπιστευτικού τηλεγραφήματος προς το υπουργείο Εξωτερικών διπλωμάτη της χώρας, όπου φαίνεται ο τελευταίος να αποκαλύπτει «πηγή» του σε ξένη κυβέρνηση. Δήλωσε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ότι τα έγγραφα, λόγω του απορρήτου χαρακτήρα τους, δεν μπορεί να τα καταθέσει, αλλά είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών στο κέντρο της ελληνικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά σε παρέμβασή της κατέθεσε για τα πρακτικά τα απόρρητα έγγραφα που είχε, ως γνωστόν, προ ημερών επιχειρήσει να καταθέσει προς ειδικό χειρισμό από τη Βουλή (μη δημοσιοποίησή τους, αλλά να είναι προσβάσιμα σε όποιον βουλευτή θελήσει, σε ειδικό χώρο) ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Στην κίνηση αυτή ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι θα πράξει και αυτή τη φορά το ίδιο με την προηγούμενη: θα τα παραδώσει εντός κλειστού φακέλου στον γ.γ. της κυβέρνησης, αφού έτσι –όπως τόνισε– προβλέπει η σχετική με τα απόρρητα κρατικά έγγραφα νομοθεσία.

Τούτου δοθέντος, επισήμως πλέον η ΔΗΣΥ έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τα επίμαχα έγγραφα, δηλαδή το κείμενο των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή