Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη

8' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

150 εμπειρίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο: σπορ στη φύση, τοπική γαστρονομία, ξενώνες-προορισμοί, χωριά με χαρακτήρα, ιδιαίτερες διαδρομές.

ΕΒΡΟΣ

Στην Αλεξανδρούπολη, για γευσιγνωσία ελαιολάδου

Αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή μια ντόπια ποικιλία, καλλιεργώντας ξανά με μεράκι τα οικογενειακά κτήματα σε έναν από τους αρχαιότερους αμπελώνες της Μεσογείου. Η οικογένεια Κελίδη παράγει το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» από την τοπική ποικιλία Μάκρης, κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση 11 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Το λάδι τους έχει κερδίσει διεθνή βραβεία και ξεχωρίζει για τη γεύση του.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-1

Η οικογένεια Κελίδη παράγει το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» στην Αλεξανδρούπολη. (Φωτογραφία: ALEXOUDIS PHOTOGRAPHY)

Μπορείτε να τους επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης και να δείτε τον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο και να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε το εκλεκτό λάδι (11ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, τηλ. 25510-71271). Λ. Κ.

Στην Αλεξανδρούπολη, για το Ramada Plaza Thraki

Μόλις το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Thraki Palace, το οποίο μετονομάστηκε σε Ramada Plaza Thraki και είναι μέλος του ομίλου ξενοδοχείων Wyndham. Τα 149 δωμάτιά του είναι μοντέρνα διακοσμημένα, ενώ αυτό που θα σας κάνει να ξεχαστείτε είναι το Thalasso & Wellness Spa, το οποίο καταλαμβάνει επιφάνεια 2.400 τ.μ. (4ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης, τηλ. 25510-89100, www.ramadaplazathraki.com, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Λ. Κ.

Στην Αλεξανδρούπολη, για το Astir* Egnatia του ομιλου grecotel

Σε κεντρικότατο σημείο, δίπλα στη θάλασσα και στο καταπράσινο πευκοδάσος του Πάρκου Εγνατία, τα δύο ξενοδοχεία (Astir Alexandroupolis και Grand Hotel Egnatia) του πολυτελούς συγκροτήματος Astir* Egnatia Αλεξανδρούπολης (www.astiregnatia.com) προσφέρουν υποδειγματική φιλοξενία και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-2

Υψηλού επιπέδου φιλοξενία στο Astir* Egnatia στην Αλεξανδρούπολη. (Φωτογραφία: © Heinz Troll)

Θα χαλαρώσετε στην εσωτερική πισίνα, στη σάουνα και στο χαμάμ του Elixir Fitness Club και θα αναζωογονηθείτε με τη θεραπεία spa της επιλογής σας. Το πακέτο των Χριστουγέννων (120 ευρώ τη βραδιά σε Standard Superior δωμάτιο) περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό, ημιδιατροφή ή το δείπνο του ρεβεγιόν (γιορτινός μπουφές και μουσική από DJ). Π. Λ.

Στη Μεσημβρία, για τη Γαλάζια Χάντρα

Μπορεί εξωτερικά ο χώρος να μη σας γεμίσει το μάτι, αλλά η Νεδιμέ κάνει θαύματα στην κουζίνα: ντολμαδάκια, πίτες με χειροποίητο φύλλο, ψημένες στον ξυλόφουρνο, κατσικάκι γεμιστό στον φούρνο με πατάτες, χουνκιάρ μπεγεντί, κεμπάπ, μαγειρευτά και ψητά. Τα Σαββατοκύριακα βάζουν και σούβλα (τηλ. 25510-96510). Λ. Κ.

Στο Σουφλί, για το Μουσείο Μετάξης

Όλοι οι άνθρωποι και όλα τα κτίρια στο Σουφλί «μιλούν» για το μετάξι, τον σουφλιώτικο «χρυσό» του 19ου-20ού αιώνα.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-3

Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί (Φωτογραφία: Βασίλης Καραβασίλογλου-Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ)

Λεπτομέρειες για τη σηροτροφία, τη μεταξουργία και τη σχεδόν συγκινητική σχέση των ντόπιων με τους μεταξοσκώληκες θα μάθετε στο αρχοντικό Κουρτίδη, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 25540-23700, ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00-17.00, εισιτήριο: 3 ευρώ) και στο όμορφο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού της φημισμένης μεταξοοικογένειας Τσιακίρη (τηλ. 25540-22371, ανοιχτό καθημερινά 09.00-20.30, είσοδος δωρεάν). ΟΛ. Χ.

Στη Δαδιά, για τους γύπες

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι ένα από τα ελάχιστα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Στο κέντρο ενημέρωσης στη Δαδιά θα μάθετε για τον φυσικό πλούτο και τις πεζοπορικές και οδικές διαδρομές που επιτρέπεται να ακολουθήσετε.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-4

Από το παρατηρητήριο θα δείτε τα σπάνια αρπακτικά που βρίσκουν καταφύγιο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Φωτογραφία: Μπάμπης Γκιριτζιώτης)

Από εκεί θα φτάσετε στο παρατηρητήριο με τα πόδια ή με πούλμαν: από τα κιάλια θα δείτε όρνια και μαυρόγυπες να τρώνε ή να ανοίγουν τα φτερά σε πλάτος 3 μ. και να επιβάλλονται το ένα στο άλλο χτυπώντας τα στέρνα τους (τηλ. 25540-32209, dadia-np.gr, ανοιχτό καθημερινά 08.00-16.00, είσοδος δωρεάν, κόστος για το πούλμαν: 4 ευρώ). ΟΛ. Χ.

Στο Δέλτα του Έβρου, για βαρκάδα

Παρότι οι καιρικές συνθήκες συχνά ακυρώνουν τις βαρκάδες, ο χειμώνας είναι πολύ καλή εποχή για παρατήρηση πουλιών στον Έβρο, αφού δεκάδες είδη κατεβαίνουν από τον βορρά και διαχειμάζουν εδώ. Συναρπάζουν δύο διαδρομές – μία προς τη θάλασσα και τις αμμονησίδες και μία κοντά στις εκβολές. Εναλλακτικά, περιηγηθείτε με το τζιπ του φορέα διαχείρισης ή αυτόνομα (καθημερινές βαρκάδες: 09.00, 11.00, 13.00, κρατήσεις στο κέντρο πληροφόρησης, τηλ. 25510-61000, κόστος: 10 ευρώ/άτομο, από 4 άτομα και πάνω). ΟΛ. Χ.

 

Στο Πραγγί, Για γλέντι με τους γκαϊντατζήδες

Μεζέδες και απίθανη ατμόσφαιρα στο ταβερνάκι «Ο Μπουφές και το Μασάλι» (τηλ. 25530-92320) στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Βιολογικά λαχανικά, ντόπια κρέατα, σπιτικές συνταγές και δικό τους τσίπουρο σε έναν ζεστό χώρο, όπου όλοι γίνονται μια παρέα.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-5

Το ταβερνάκι «Ο Μπουφές και το Μασάλι» αποτελεί στέκι των γκαϊντατζήδων του Διδυμότειχου. (Φωτογραφία: © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Μια και πρόκειται για το στέκι των γκαϊντατζήδων του Διδυμότειχου, οι πιθανότητες για γλέντι είναι πολλές. ΟΛ. Χ.


ΡΟΔΟΠΗ

Στην Κομοτηνή, για δείπνο στη Fabrica

Οι χάρτινες αγελάδες στην είσοδο αποκαλύπτουν την ταυτότητα της Fabrica. Το μοντέρνο εστιατόριο, με τον ιδιαίτερο φωτισμό και τη στυλάτη διακόσμηση, εξειδικεύεται στο κρέας. Προμηθεύονται τα κρεατικά μόνο από ντόπιους και τα ψήνουν αριστοτεχνικά: παϊδάκια, χειροποίητο λουκάνικο από τον Έβρο, ζουμερές μπριζόλες αλλά και ιδιαίτερες κοπές, όπως t-bone και κρέατα ωρίμασης.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-6

Κρεατοφαγία με μοντέρνες πινελιές στη Fabrica της Κομοτηνής. (Φωτογραφία: Studio vd)

Συνοδεύστε με κομμένες στο χέρι πατάτες, μπουγιουρντί και άλλα πικάντικα ορεκτικά (Αδριανουπόλεως 4, Κομοτηνή, τηλ. 25310-20000). Λ. Κ.

Στην Κομοτηνή, για χρώμα ανατολής

Πολυπολιτισμική, πολύγλωσση και με το ένα πέμπτο των κατοίκων της να είναι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι μια πόλη ενδιαφέρουσα απ’ όλες τις απόψεις. Οι ανατολίτικες επιρροές είναι εμφανείς παντού: στη γαστρονομία (δοκιμάστε το κεμπάπ και την παστουρμαδόπιτα στο «Σουλτάν Τεπέ», Βασ. Παύλου 10, τηλ. 25310-30003), στην κουλτούρα (στο Καφέ Κισμέτ, η κ. Δήμητρα λέει τον καφέ – Δ. Τσετινέ 8, τηλ. 25310-84346) και αλλού (οι μουεζίνηδες με τις στεντόρειες φωνές καλούν τους πιστούς για προσευχή και θα δείτε τους μιναρέδες να υψώνονται πάνω από τα σπίτια της Κομοτηνής). Λ. Κ.

Στην Κομοτηνή, για τα Πομακοχώρια

Κάντε μια βόλτα στα Πομακοχώρια της περιοχής, σε πολλά από τα οποία ο πληθυσμός είναι αποκλειστικά μουσουλμανικός.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-7

Αγροτικές ασχολίες στα Πομακοχώρια. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σχεδόν σε όλα θα δείτε το τζαμί στο κέντρο τους. Τα περισσότερα βρίσκονται ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης της Κομοτηνής και αντιπροσωπευτικοί οικισμοί είναι η Φιλλύρα, η Οργάνη, ο Κέχρος, ο Άρατος. Λ. Κ.

Στο Νεντίμ, για σουτζούκ λουκούμ

Με ιστορία από το 1950, το ζαχαροπλαστείο Νεντίμ (Μεραρχίας Σερρών 50 & Ορφέως, τηλ. 25310-32444 και Συντ. Κρητών 15-17, τηλ. 25310-22036, www.nedim.gr), που έκανε διάσημο το σουτζούκ λουκούμ στην Ελλάδα και το συνέδεσε με την Κομοτηνή, συνεχίζει να γλυκαίνει ντόπιους και επισκέπτες με λουκούμια (με σοκολάτα, σουσάμι κ.ά.), μπακλαβά, σαραγλί, παγωτά κ.ά. ΟΛ. Χ.


ΞΑΝΘΗ

Στην Ξάνθη, για τους μεζέδες και τα κρεατικά στην αγορά

Πεντανόστιμο γιαουρτλού κεμπάπ, χουνκιάρ μπεγεντί με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, χειροποίητα ορεκτικά, χορταστικές σαλάτες: στο εστιατόριο «Παλαιά Πόλις» στην καρδιά της Ξάνθης σερβίρουν πιάτα μοναδικά, φτιαγμένα με πρώτες ύλες από την περιοχή. Μαγειρεύουν και κυνήγι (αγριογούρουνο, λαγό, ζαρκάδι) και ελληνικές σπεσιαλιτέ, όπως κότσι ή χοιρινό στη λαδόκολλα (Χασιρτζόγλου 7,  τηλ. 25410-68685). Μέσα στην αγορά, το ψητοπωλείο «Πήγασος» (Δημοτικής Αγοράς 1Α, τηλ. 25410-29680) βάζει καθημερινά στη σούβλα ολόφρεσκα κρεατικά. Φημίζεται για το κοτόπουλο στη σούβλα, το οποίο αρταίνεται με μπαχαρικά και σιγοψήνεται για τρεις ώρες. Λ. Κ.

Στην Ξάνθη, για τα σιροπιαστά

Σιροπιαστά, ανατολίτικα γλυκά και μια ιστορία που κρατάει από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-8

Τα ξανθιώτικα σιροπιαστά είναι διάσημα σε όλη την Ελλάδα. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Στο ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» (Βασ. Κωνσταντίνου 8, τηλ. 25410-21095), κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανοίγουν δικό τους φύλλο, χρησιμοποιούν αληθινό βούτυρο και φτιάχνουν αξέχαστα γλυκά. Δοκιμάστε τον μπακλαβά με φιστίκι, το σεκέρ παρέ (σιροπιαστό μπισκότο με αμύγδαλο), το σαραγλί, το καζάν ντιπί και το σάμαλι.

Στην Ξάνθη, για τα πολιτιστικά δρώμενα

Η πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι είναι από τις λίγες επαρχιακές πόλεις που έχουν τόσο πλούσια πολιτιστική ζωή. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης), στην οποία συμμετέχουν πολλοί νέοι. Εκτός από τον ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργούν, διοργανώνουν εκδηλώσεις και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (Αντίκα 7, τηλ. 25410-25421), αλλά και στο «Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ» (Μαυρομιχάλη 5). Κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο μηνιαίο πρόγραμμα. Την περίοδο των εορτών, οι εκδηλώσεις εμπλουτίζονται με αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήριο κατασκευής στολιδιών, χριστουγεννιάτικες ταινίες κ.λπ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.fex.org.gr. Λ. Κ.

Στην Ξάνθη, για σεργιάνι στην Παλιά Πόλη

Πάντου στην Παλιά Πόλη θα δείτε τη χαρακτηριστική παραδοσιακή κατασκευή με τα σαχνισιά, όπου ξύλινα δοκάρια στηρίζουν τις προεξοχές του πρώτου όροφου, πέρα από τα όρια των τοίχων του ισογείου.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Θράκη-9

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης με τις χαρακτηριστικές κατοικίες με τα σαχνισιά. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Διάφορα χρώματα στους τοίχους και στα παράθυρα, περίτεχνη καγκελοποιία και πυκνή δόμηση, ανάμεσα σε στενά λιθόστρωτα σοκάκια, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης από το 1976 προστατεύεται ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ τα πρώτα σπίτια άρχισαν να χτίζονται τη δεκαετία του 1820. Περπαστήστε στα στρωμένα με κυβόλιθους σοκάκια, θαυμάστε τα επιβλητικά αρχοντικά και κάντε μια στάση στα καλαίσθητα μαγαζάκια για καφέ. Λ. Κ.

Στο 916 Mountain Resort, για την ασυναγώνιστη τοποθεσία

Πέρα στο βάθος θα αχνοφαίνονται τα φώτα της πόλης της Ξάνθης, ενώ γύρω γύρω απλώνονται τα κατάφυτα βουνά. Από τη μία πλευρά η οροσειρά της Ροδόπης και από την άλλη η πεδιάδα της Ξάνθης. Το 916 Mountain Resort (Περιοχή Παναγία Καλάμου, 8 χλμ. από την Ξάνθη, τηλ. 25410-73.916, www.916mountainresort.gr, από 70 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό) θα ξεχώριζε μόνο και μόνο λόγω τοποθεσίας. Όμως, οι έξι κατοικίες έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα: είναι καλόγουστες, έχουν όλες τις ανέσεις και είναι πλήρως εξοπλισμένες. Λ. Κ.

Στον ποταμό Νέστο, για δραστηριότητες

Από τα βόρεια του νομού Δράμας, όπου εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος, μέχρι και τα νότια της Ξάνθης, όπου εκβάλλει στη θάλασσα, ο ποταμός Νέστος χαρίζει ζωή, υπέροχα φυσικά τοπία και δραστηριότητες στη φύση. Στα χωριά Σταυρούπολη και Τοξότες θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ράφτινγκ, καγιάκ ή πεζοπορίες κατά μήκος του ποταμού (Riverland, τηλ. 25410-62488). Στη σιδηροδρομική διάβαση του χωριού Τοξότες ξεκινά δρόμος που μετά από 9 χλμ. οδηγεί στο Παρατηρητήριο του Νέστου, σε υψόμετρο 850 μ. Από εκεί θα δείτε τους μαιανδρισμούς που κάνει το ποτάμι, μια εικόνα μαγική, και θα έχετε θέα μέχρι το Αιγαίο πέλαγος. Κατεθυνθείτε προς τη θάλασσα και οδηγήστε στα χωριουδάκια γύρω από το Δέλτα του Νέστου και ακόμα πιο ανατολικά, στη λίμνη Βιστωνίδα και στη λιμνοθάλασσα στο Πόρτο Λάγος. Λ. Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή