Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την παροχή αποζημίωσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αιτήσεις θα δέχεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν παροχή βασικών εργασιών αποκατάστασης σε πληγείσες κατοικίες, σε μια προσπάθεια να «κλείσουν» ταχύτερα οι πληγές στην περιοχή.

Καθώς τα κλιμάκια της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών ολοκληρώνουν την καταγραφή των ζημιών στη Μάνδρα, ξεκινά σήμερα η διαδικασία αποζημίωσης των πλημμυροπαθών. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες/ενοικιαστές/με δωρεάν παραχώρηση) μπορούν να διεκδικήσουν την εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ για τις κατοικίες τους καταθέτοντας αίτηση στον πρώτο όροφο του δημαρχείου Μάνδρας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι αιτήσεις θα κατατίθενται με αλφαβητική σειρά. Για παράδειγμα, σήμερα θα μπορούν να καταθέσουν στη Μάνδρα όσοι πολίτες ξεκινά το επίθετό τους από Α έως Ι και στη Νέα Πέραμο από Α έως Γ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ για όσους δεν προλάβουν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής και για τους αλλοδαπούς φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο άδειας παραμονής, φωτογραφίες της όψεως και των χώρων μετά την πλημμύρα και λογαριασμός ΔΕΗ, ή ύδρευσης ή τηλεφώνου. Μετά την ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος για κατοικίες, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση που θα αφορά τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το ΤΕΕ ξεκινά σήμερα να δέχεται αιτήματα πλημμυροπαθών για την προσφορά βασικών εργασιών αποκατάστασης των κατοικιών τους. Το γραφείο υποδοχής των αιτήσεων θα λειτουργήσει στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο της Μάνδρας (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 2 μ.μ.). Σύμφωνα με τη χθεσινή του ανακοίνωση, το ΤΕΕ θα αναλάβει τις αναγκαίες μελέτες ανά οικία και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, επιχρίσματα, κουφώματα κ.λπ.) για να καταστούν λειτουργικές οι κατοικίες. Τις μελέτες θα προσφέρουν εθελοντές μηχανικοί από την περιοχή, ενώ τις εργασίες τεχνικές εταιρείες. Το έργο της καταγραφής των αιτημάτων των πολιτών αναλαμβάνουν εθελοντές υπάλληλοι του ΤΕΕ και εθελοντές διπλωματούχοι μηχανικοί της περιοχής της Δυτικής Αττικής. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά σε κατοικίες που έχουν ελεγχθεί από τα κρατικά κλιμάκια μηχανικών και έχουν κριθεί ασφαλείς, αλλά είναι μη κατοικήσιμες λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί. «Βασικό μας μέλημα είναι η κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών των κατοικιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών της χώρας στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ για να συνδράμουμε στην πράξη τους συμπολίτες μας που καταστράφηκαν τα σπίτια τους και έχουν άμεση ανάγκη κτιριακής αποκατάστασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή