Εσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων η αξία του bitcoin στις ασιατικές αγορές

Εσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων η αξία του bitcoin στις ασιατικές αγορές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To bitcoin ξεπέρασε χθες τα 10.000 δολάρια στην Ασία, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλιστα, έχει καταγράψει κέρδη 120% από τις αρχές του έτους και αφήνει άφωνους όσους εδώ και καιρό το έχουν χαρακτηρίσει «φούσκα» και, μάλιστα, είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα σκάσει και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

«Οσο περισσότερο το μαθαίνει ο κόσμος, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξία του», επισημαίνει ο Γκρεγκ Ερλαμ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών Oanda, στο πρακτορείο Reuters. «Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την πραγματική αξία του bitcoin. Και δεν έχει ακουστεί τίποτε από τις ρυθμιστικές αρχές», προσθέτει ο ίδιος. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση του πρώτου ψηφιακού νομίσματος έχει ξεπεράσει τα 168 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinMarketCap. Από τις αρχές του 2017, η αξία του bitcoin δεκαπλασιάστηκε, ενώ διπλασιάστηκε από τον Οκτώβριο έως σήμερα.

Στη διάρκεια του 2017 έχουν προστεθεί και άλλα ψηφιακά νομίσματα, με την κεφαλαιοποίηση του Ethereum, βασικού ανταγωνιστή του bitcoin, να ξεπερνάει τα 45 δισ. δολάρια. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000 ψηφιακά νομίσματα, με τη συνολική αξία τους να αποτιμάται στα 254 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η αντιμετώπιση των εποπτικών αρχών διαφέρει μεταξύ ώριμων και αναδυόμενων αγορών. Στην Κίνα έχει απαγορευτεί η διαπραγμάτευση των ψηφιακών νομισμάτων. Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν στη Νότιο Κορέα, αλλά στην Ιαπωνία η διαπραγμάτευση του bitcoin είναι απολύτως νόμιμη.

Οι κεντρικές τράπεζες στη Δύση εξετάζουν την επιβολή ενός ρυθμιστικού πλαισίου ή και την καθιέρωση ενός «επίσημου» ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ο Εβαλντ Νοβότνι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι το πρόβλημα με την αγορά του Bitcoin είναι ότι αν υπάρξουν επιπτώσεις, τότε μπορεί να κατηγορηθούν οι κεντρικές τράπεζες για απραξία. Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Σικάγο, πάντως, σχεδιάζει την καθιέρωση προθεσμιακών συμβολαίων με το bitcoin, που θα είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο.

Οι αντιδράσεις παραγόντων του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι διαμετρικά αντίθετες. Τον Σεπτέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον δήλωσε ότι το bitcoin είναι απάτη που κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί, και χαρακτήρισε το ψηφιακό νόμισμα ως μέσο συναλλαγών μόνον για εμπόρους ναρκωτικών.

Σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ισχυρής επενδυτικής τράπεζας δήλωσε ότι θα απέλυε πάραυτα οποιονδήποτε χρηματιστή ασχολούνταν με το Bitcoin. Η Goldman Sachs, αντίθετα, εξετάζει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στη διαπραγμάτευση του bitcoin. Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Μάικ Νόβαγκατζ πρόκειται να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή