Διαχείριση απωλειών η νέα στρατηγική της κυβέρνησης

Διαχείριση απωλειών η νέα στρατηγική της κυβέρνησης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους διαχείρισης της επόμενης μέρας –και προφανώς υπό το πρίσμα ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με την επίμαχη συμφωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία μπορεί να συνεχισθούν και νέα στοιχεία να δουν το φως της δημοσιότητας τις προσεχείς ημέρες– αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση. Η στρατηγική του Μαξίμου αναπτύσσεται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη είναι η σαφής προσπάθεια –φάνηκε ήδη κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ. στη Βουλή, τη Δευτέρα– να αντιστραφούν τα ερωτήματα και να δημιουργηθούν σκιές για πιθανή σκοπιμότητα στις κινήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα για προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Από το Μαξίμου σταθερά θα συνεχίσουν να επιμένουν ότι όλα τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί και ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην εν λόγω συμφωνία, αλλά πρόκειται για σκευωρία που στήθηκε από την αντιπολίτευση και από μιντιακά συγκροτήματα για να πληγεί η κυβέρνηση. Το δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται στη Βουλή, με την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για ακύρωση της συμφωνίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, η πιθανότητα, δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά που θα πωληθούν στη Σαουδική Αραβία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Υεμένης, προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έχει γίνει αντιληπτό από την κυβερνητική ηγεσία ότι το θέμα χρήζει ειδικού χειρισμού, προκειμένου να καλυφθούν και οι ευαισθησίες του κόμματος. Μάλιστα, η πίεση βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών που αντιτίθενται στη συμφωνία αναμένεται να ενταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και πρόκειται, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει και νέα απόφαση της Ευρωβουλής, που θα τοποθετείται αρνητικά έναντι της πώλησης οπλισμού και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, με επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί στην Υεμένη.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει αναβρασμός. Στο προσκήνιο οι τόνοι είναι προσεκτικοί, καθώς κανείς δεν δείχνει να επιθυμεί με οποιονδήποτε τρόπο να αμφισβητηθεί κατ’ ελάχιστον η κυβερνητική σταθερότητα.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο εκφράζεται η άποψη ότι «είναι η αμερικανική πλευρά που μας έβαλε να κάνουμε μια βρώμικη δουλειά». Αποψη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ύφος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στις καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον ρόλο της υπερατλαντικής υπερδύναμης σε περιφερειακές συγκρούσεις. Είναι όλο αυτό το κλίμα που επιδιώκεται να εκτονωθεί και με τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών στη Βουλή. Παραμένει, πάντως, η υπόμνηση ότι η όποια απόφαση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική για το ΚΥΣΕΑ, απλώς θα διαμορφώσει το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου θα ληφθούν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για τη συμφωνία.

Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί ότι με την πρόταση για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εξοπλισμών επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση στη Ν.Δ., η οποία, επίσης, θα κληθεί να τοποθετηθεί όχι επί της συγκεκριμένης συμφωνίας απλώς, αλλά ευρύτερα για το εάν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει η πώληση πυρομαχικών προς τη Σαουδική Αραβία.

Διαφωνία «53+» με Τσίπρα για Γερμανία

Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία εξελίσσονται στο νέο πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ημέρες μετά την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την Αγκελα Μέρκελ, οι «53» με άρθρο των μελών της Πολιτικής Γραμματείας Πάνου Λάμπρου και Μιχάλη Υδραίου, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, τάσσονται κατά της συμμετοχής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό». «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς την καθαρότητα των θέσεών σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σουλτς. «Από τη σκοπιά της Αριστεράς, από τη σκοπιά της πολιτικής χειραφέτησης, το πολιτικό σήμα που δικαιούμαστε να στείλουμε είναι “ποτέ ξανά μεγάλος συνασπισμός”», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των «53», που αναφέρουν ότι αυτό θα αποδυναμώσει την πιθανότητα αποφασιστικής στροφής της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και θα αναδείξει την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή