Το Κονκλάβιο (29/11/17)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευαισθησίες»

Και ως εκ θαύματος, οι αριστερές «ευαισθησίες» του Νίκου Φίλη, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής προέταξε το «ανθρωπιστικό» σκέλος της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει την επανεξέτασή της, διέσωσαν, υποτίθεται, τα προσχήματα για την κυβέρνηση. Βέβαια, προηγουμένως πληροφορούμαι ότι ο Δημήτρης Βίτσας είχε κηρύξει το τέλος του αγώνα λέγοντας ότι όλα έληξαν –κοινώς απαντήθηκαν (!)– στη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη Δευτέρα.

Οι αριστερές «ευαισθησίες» του Νίκου Φίλη, πάντως, προσφέρουν «πάτημα» στη Ν.Δ. για να συνεχίσει να σηκώνει το θέμα. Μιλώντας για «ευαισθησίες», πληροφορούμαι ότι εντός της συνεδρίασης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης εξέφρασε την άποψη ότι «ακόμη κι αν δεν δίναμε εμείς στρατιωτικό υλικό στους Σαουδάραβες, θα το έβρισκαν από αλλού». Υποθέτω ότι ακολουθώντας την ίδια λογική, θα μπορούσαμε να γίνουμε και σύμμαχοι του Κιμ Γιονγκ Ουν….

Γλιτώνουν ποινικές ευθύνες

Στην Πειραιώς φυσικά δεν «αγοράζουν» την «αριστερή» ευαισθησία των συριζαίων. Αντιθέτως. Οπως το έθεσε μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσω της ακύρωσης της συμφωνίας, αυτή μπορεί να κριθεί ατελέσφορη και άρα να μην αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Για όποιον δεν κατάλαβε, η συμφωνία ακυρώνεται για να μην υπάρξουν ποινικές ευθύνες απιστίας.

Τα βλήματα είναι παντοτινά

Μεταφέρω την κορυφαία ίσως στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών, γιατί είναι ενδεικτική για το πόσα και τι ακριβώς καταλαβαίνουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις αγοραπωλησίες στρατιωτικού υλικού. Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να υπερασπιστεί τον πρόεδρό του Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κατσίκης εκστόμισε, αναφερόμενος στα βλήματα, ότι έπρεπε να πωληθούν επειδή… θα έληγαν! Η αλήθεια είναι ότι το σχόλιο που ακολούθησε προκάλεσε θυμηδία. Οπως είπε ο Κώστας Τασούλας της Ν.Δ., «αυτό δεν ισχύει – τα βλήματα είναι παντοτινά». Σαν τα διαμάντια, δηλαδή…

Ούτε με σφαίρες

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Πάνος Καμμένος σχεδόν μονοπώλησε το χθεσινό brainstorming του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τομεάρχες του κόμματος στο Μοσχάτο. Ακούστηκαν πολλά. Το πιο ενδιαφέρον, το οποίο υποστήριξαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Aδωνις Γεωργιάδης, είναι η άποψη ότι η Ν.Δ. πρέπει από εδώ και στο εξής να λέει «όχι» σε αμυντικές αγοραπωλησίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Oπως το έθεσε η Ντόρα, «του ΥΠΕΘΑ προΐσταται ένας παντελώς ανυπόληπτος υπουργός. Δεν τον εμπιστευόμαστε ούτε για να πουλήσει μια σφαίρα». Το καλύτερο, βέβαια, ήταν το έτερο σχόλιο της Μπακογιάννη, που σημείωσε φωναχτά ότι «πρώτη φορά συμφωνώ με τον Αδωνι».

Ο τελευταίος εν ζωή

Ενώ στο Μοσχάτο συνεδρίαζαν μιλώντας και για τα F-16, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε επαφές στις ΗΠΑ. Ξεχωρίζω τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Aμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, όπου έγινε συζήτηση για τα F-16. Ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. επεσήμανε ότι θεωρεί την αναβάθμιση «επιβεβλημένη», τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ξεχωρίζω ακόμα τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Τραμπ, Μάικλ Κράτσιος. Ο εν λόγω πρέπει να είναι από τους τελευταίους Ελληνοαμερικανούς στο επιτελείο Τραμπ που είναι ακόμα ζωντανός.

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Ο Π. Καρβούνης, από την πλευρά του, κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Οκτώ ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Κομισιόν, έχει δει να περνούν από μπροστά του και να καίγονται κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών. Με αυτή την παρακαταθήκη βετεράνου πολέμου, αύριο αποσύρεται, καθώς συνταξιοδοτείται. Για τη διαδοχή έχει υπάρξει έντονο παρασκήνιο. Επικρατέστερος διάδοχος φέρεται να είναι ο Γ. Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κύπρο. Μένει να αποδειχθεί, καθώς μαθαίνω ότι η θέση θα καλυφθεί στις αρχές του 2018. Μέχρι νεωτέρας, καθήκοντα επικεφαλής θα ασκεί η Κλημεντίνη Διακομανώλη, στέλεχος με μακρά εμπειρία στην Κομισιόν, που αυτή τη στιγμή προΐσταται της υπηρεσίας Τύπου της αντιπροσωπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή