Κουμουτσάκος: Μείζον θέμα η διαπόμπευση διπλωμάτη από τον πρωθυπουργό στη Βουλή

Κουμουτσάκος: Μείζον θέμα η διαπόμπευση διπλωμάτη από τον πρωθυπουργό στη Βουλή

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το, κατά δήλωση-εκτίμηση όλων εντός του Κοινοβουλίου, πρωτοφανές γεγονός του να αποκαλύπτει από του βήματος της εθνικής αντιπροσωπείας πρωθυπουργός της χώρας, το περιεχόμενο διαβαθμισμένης αναφοράς πρέσβεως αναφορικά με τις «πηγές» που έχει στη χώρα την οποία υπηρετεί, έφερε στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλοντας κατάθεση επίκαιρης επερώτησης με αποδέκτη τον υπουργό Εξωτερικών, όχι απλώς αναφέρθηκε στο πρωτοφανές γεγονός περιγράφοντας όλες τις αρνητικές για τις εθνικές υποθέσεις παραμέτρους όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και παρουσίασε παράπλευρες εξελίξεις στο διπλωματικό σώμα που καταδυκνύουν το ασύμμετρο των κυβερνητικών χειρισμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τον κ. Καμμένο και το ζήτημα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να «αποδομήσει» την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, ανέγνωσε διαβαθμισμένο τηλεγράφημα – αναφορά του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ, και καταχειροκροτούμενος από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξέθεσε τον διπλωμάτη.

«Ζήτησα από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος. Τότε, λοιπόν, ο Πρέσβης μας στο Ριάντ λέει μεταξύ άλλων το εξής: Αρχική πληροφορία τον Νοέμβριο του 2016 περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού, καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μού περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο. Και θα φαντάζεστε όλοι σας, βεβαίως, ότι θα είναι κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος κοντά στο παλάτι, κάποιος αυλικός, κάποιος πρίγκιπας, κάποιο πριγκιπόπουλο. Είναι, όμως, Έλληνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και το όνομα αυτού: Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης! Δεν ξέρω τι είναι ο άνθρωπος. Μπορεί να είναι εντιμότατος. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η σαουδαραβική πλευρά. Είναι ενδιάμεσος κι αυτός» (Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)» (Από τα Πρακτικά της Ολομέλειας).

Με αφορμή αυτές τις πρωθυπουργικές αναφορές, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο σήμερα για «πλήρως απαξιωτική συνολικά για το διπλωματικό Σώμα, αλλά ειδικά για τον Πρέσβη μας στο Ριάντ, τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Συνομιλεί με κάποιον Σφακιανάκη, ενδεχομένως μεσάζοντα, και μεταφέρει ουσιαστικά τις δικές του πληροφορίες. Με λίγα λόγια είναι ο άνθρωπός του. Απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, διασυρμός του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ριάντ». Και ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε:

«Τι θα περίμενε κανείς μετά από αυτό, τη δημόσια διαπόμπευση; Τουλάχιστον την ανάκληση μέσα σε σαράντα οχτώ ώρες για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα. Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Όχι. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: Στις 20 Νοεμβρίου το Υπουργείο Εξωτερικών αποφασίζει, όπως γίνεται κάθε φορά, τις μετακινήσεις των διπλωματικών υπαλλήλων με πρεσβευτικό βαθμό για το έτος 2018. Ποιοι μετατίθενται; Ποιες πρεσβείες περιλαμβάνονται στις μετακινήσεις; Οι πρεσβεία του Αμπού Ντάμπι, η πρεσβεία της Βηρυτού, η πρεσβεία της Βιέννης, του Ισλαμαμπάντ του Καράκας, της Μανίλας, της Μπανγκόκ, του Τόκυο, της Πρίστινας. Πού είναι το Ριάντ; Είχατε ευκαιρία στις 20 Νοεμβρίου. Αυτός ο απαράδεκτος διπλωμάτης, κατά τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον κ. Καμμένο, δεν μετατίθεται στις κανονικές μεταθέσεις, αυτός που δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του, πάντα κατά την Κυβέρνηση.

Δεν μετατίθεται, λοιπόν, ούτε ανακαλείται. Αντιθέτως παραμένει εκεί που υποτίθεται ότι έχει προνομιακές σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φρουρά του. Επίσης, ο πρέσβης έχει συμπληρώσει δύο χρόνια και θα μπορούσε να μετατεθεί κανονικά. Ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι διπλωματικοί υπάλληλοι και πρέπει να τιμωρηθούν και η ερώτηση είναι γιατί μένουν ή αν την έκαναν καλά, γιατί διασύρονται; Δεν μπορεί και τα δύο να συμβαίνουν. Μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται επειδή αυτοί ξέρουν εκείνοι την αλήθεια; Μήπως για αυτό τους έχει επιβληθεί –απ’ όσο πληροφορούμεθα και ξέρετε δεν χρησιμοποιώ πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω- με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για το Υπουργείο σιωπητήριο, με τρόπο αυταρχικό άλλων μορφών καθεστώτων;»

Τούτων δοθέντων, ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του περιστατικού: «Πρόκειται, λοιπόν, μάλλον περί πηγής πληροφοριών για την πρεσβεία και κατ’ επέκταση για τη χώρα. Και αυτή την πηγή πληροφοριών έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας εδώ να την «κάψει» δημοσίως. Αυτό συνέβη και αναρωτιέμαι ποιος θα θελήσει να ξαναέχει επαφές είτε στο Ριάντ είτε αλλού ενημερώνοντας, δίνοντας σε μια μικρή-μεσαία χώρα κάποιες πληροφορίες που της χρειάζονται, όταν γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση αυτής της χώρας στο ανώτατο επίπεδο, όταν ζορίζεται λίγο, αποκαλύπτει πηγές της; Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, για την εξωτερική της πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή