Και πάλι η «κυβίσθησις»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φύλλο της 25ης Νοεμβρίου, και με τον τίτλο «“Διετάχθει” “κυβίσθησις”», ασχολήθηκα με δύο λάθη: το «διετάχθει» του κ. Καμμένου, και το πρωτοσέλιδο «κυβίσθησις» (αντί της πανάρχαιης κυβιστήσεως) στον τίτλο του κύριου θέματος της «Εστίας». Αν υπέθετα ότι τα σφάλματα οφείλονταν στον δαίμονα του τυπογραφείου ή του τουίτερ, δεν θα με απασχολούσαν. Καταπιάστηκα μαζί τους επειδή τα θεωρώ γεννήματα του ίδιου συρμού, της ίδιας φιλοδοξίας: για λίγη ακόμα καθαρεύουσα, για λίγη παραπάνω αρχαιοπρέπεια. Συχνά ο πόθος της αρχαιοφάνειας οδηγεί σε αναδρομική υπερδιόρθωση, όπως στην «κυβίστηση»· το ταυ κρίθηκε μάλλον λαϊκιστικό σφάλμα, οβελίστηκε και αντικαταστάθηκε από το θήτα, το οποίο επιστρατεύεται συχνά σαν δείκτης υψηλής εγγραμματοσύνης.

Σπάνια οι δημοσιογράφοι και οι εφημερίδες αναγνωρίζουν τα λάθη τους, ακόμα και τα ορθογραφικά, και σπανιότατα ζητούν συγγνώμη από τους αναγνώστες τους, και μάλιστα στην πρώτη σελίδα. Συνήθως προσπερνούν το αμάρτημά τους αγέρωχοι, όσο βαρύ κι αν είναι. Η «Εστία» λοιπόν μου έκανε την τιμή να ασχοληθεί με το σημείωμά μου στην πρώτη σελίδα της, τη Δευτέρα 27/11, υπό τον τίτλο «Απάντησις στην “Καθημερινή”». Αντιγράφω: «Ο συντάκτης της εφημερίδος “Καθημερινή” Παντελής Μπουκάλας ψέγει εμάς, εδώ στην “Εστία”, επειδή σε πρωτοσέλιδο της περασμένης εβδομάδος χρησιμοποιήσαμε αναφερόμενοι στην βράβευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον λανθασμένο όρο “κυβίσθησις” αντί του σωστού “κυβίστησις”. Ευχαριστούμε για την διόρθωση, […] απολογούμαστε στους αναγνώστες μας και ελπίζουμε ότι η ενόχλησις του συντάκτου της εγκρίτου εφημερίδος να μην οφείλεται στο γεγονός ότι θίξαμε τον… αριστερό πρωθυπουργό του με τον συγκεκριμένο όρο» (ακολουθούν δύο παράγραφοι για την “Κ”, λαϊκιστικά στρεψόδικες).

«Πρωθυπουργός μου»; Οσο δημοσιογραφώ ουδείς πρωθυπουργός είναι «πρωθυπουργός μου». Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι η κριτική, κι ας μην το ανέχονται αυτό όλοι στη μικρή αγορά μας. Τα ενυπόγραφα σχόλια ανήκουν σε όποιον τα υπογράφει· δεν είναι «της εφημερίδας», με την οποία και δεν ταυτίζονται εξ ορισμού (άρα προς τι η «Απάντησις στην “Καθημερινή”»;). Αν στην «Εστία» είχαν διαβάσει τι έγραφα κατά σύμπτωση εδώ στις 24/11, την προηγουμένη του σημειώματός μου για την «κυβίσθηση», δεν θα σπαταλούσαν μάταια την ειρωνεία τους. Για τον κυβιστήρα πρωθυπουργό έγραφα. Που βραβεύτηκε για τη σθεναρή άρνηση των ίδιων του των διακηρύξεων και θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή