Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ολα στο φως για τον J. A. Combineau

Κύριε διευθυντά
Σε συνέχεια των επιστολών του κ. Αντώνη Βενέτη (15.11.2017) και του κ. Θεοδώρου Κατσουλάκου (27.11.2017) θα ’θελα να προσθέσω κι εγώ κάτι πριν θέσω ένα βασικό κατά τη γνώμη μου ερώτημα.

Ο περί ου ο λόγος J. A. Combineau έγραφε στις 31.08.1868 στον Αυστριακό διπλωμάτη Πρόκες - Οστεν: «Αφήνω την Ελλάδα μέσα στην τέλεια αναρχία, χωρίς καμία δυνατότητα διακυβέρνησης. Κατά την προσωπική μου άποψη οι Μεγάλες Δυνάμεις έκαναν όλο το κακό: βρήκαν έναν ανατολίτικο λαό και [...] έμαθαν σε αυτούς τους τσοπάνηδες και τους γεωργούς ότι ήταν γιοι του Μιλτιάδη, πράγμα το οποίο δεν ήξεραν επειδή στην πραγματικότητα δεν ήταν, και ότι όφειλαν να κατέχουν την Κωνσταντινούπολη που οι πραγματικοί τους πρόγονοι δεν είχαν ποτέ. Τους τρέλαναν με αυτήν την ιδέα. Τους έκαναν να πιστέψουν πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτούς και πως όλοι οι θησαυροί της Ευρώπης τους ανοίγονταν. Με τούτη την ωραία ιδέα έγιναν όλοι κατεργάρηδες» (παρατίθεται στο: «Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα», έκδοση Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, 2017). Κατόπιν τούτων, το ερώτημα είναι εάν μας ικανοποιούν οι καταστάσεις που περιγράφει ο Γάλλος διπλωμάτης και ισχύουν διαχρονικά ή όχι. Εάν δεν μας ικανοποιούν και επιθυμούμε να τις αλλάξουμε, τότε σημασία έχει τι είπε ο J. A. Combineau. Εάν μας ικανοποιούν, τότε τι σημασία έχει ποιος ήταν ο Combineau, όπως φαίνεται ότι θεωρεί κρίσιμο ο δρ Φιλοσοφίας, επιστολογράφος κ. Κατσουλάκος. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Νικολαος Χρηστου

Η «επαναστατική» άθλησή τους ...

Κύριε διευθυντά
Επιθυμώ να συγχαρώ και δι’ υμών τον κ. Βαγγέλη Μανδραβέλη για το δημοσίευμά του που αφορά στη μη υλοποιηθείσα επένδυση της Bosch (Οικονομική «Καθημερινή» της 26/11). Αβιάστως προκύπτει ότι στις τάξεις τού τότε Συνασπισμού καραδοκούσε και εγαλουχείτο στα Εξάρχεια το 3% της υπό ιδιοποίησιν τίτλου «Αριστεράς». Οταν, θάττον ή βράδιον, επανέλθει η εκλογική δύναμή της στις φυσικές διαστάσεις της, θα έχουμε να διηγούμεθα για εξαγγελίες, πράξεις και παραλείψεις τής υπό ιδιοποίησιν τίτλου Αριστεράς. Ενθυμείσθε το αμίμητον με τον «Νόμο άρθρον μόνον» που θα καταργούσαν τα μνημόνια;

Οι ήκιστα μελετητές της Αριστεράς είχαν ακούσει για τον χονδροειδή τρόπον με τον οποίον ο υπουργός των Οικονομικών των Μπολσεβίκων –100 χρόνια από τότε, πόσο αλλιώτικα σήμερα(!)– ο οποίος απήντησε στον Γάλλο πρέσβη που τον επεσκέφθη για να του υπομνήσει οικονομική εκκρεμότητα ότι: Εμείς είμαστε νέο κράτος! Η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Οιστρηλατούμενοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, θεώρησαν εαυτούς μεγέθους μπολσεβίκων, να αλλάξουν την Ευρώπη και να την αποτελειώσουν. Τώρα στην Αγ. Πετρούπολη επενδύει η Bosch! Μένει να κάνουν ντου και να διώξουν την Cosco! Στην Ελευσίνα οι αντιδράσεις του τοπικού εργατικού κέντρου έπρεπε να εκδηλωθούν και με κινητοποιήσεις. Επτακόσιοι εργαζόμενοι έμειναν εκτός δουλειάς, 700 οικογένειες σιτίζονται στις ενορίες! Θα δανειστώ όρο για να σημειώσω ότι «βαρύτατη κατ’ εξακολούθηση» ατυχία βαρύνει την πολιτική ζωή στη χώρα μας (κι αν το προσέξουμε, το είπε κι ο Ντελόρ) και στην Ευρώπη. Και είναι τουλάχιστον ατυχία ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν ξεκινούν πολιτική σταδιοδρομία εμφορούμενη από οράματα θεμιτά, υλοποιήσιμα, ώστε ο λαός να βάλει πλάτη αγογγύστως αλλά κατ’ εξακολούθηση έχουμε ηγεσίες κομματικές, χωρίς στόχους άλλους ή τη φθορά του αντιπάλου κομματάρχη.

Παρά ταύτα, ανιδιοτελείς, αφού δεν υπάρχει έδαφος για τη θεμελίωση πολιτικής ή άλλης ιδιοτέλειας, αθλοθέτες τίμησαν προφανώς ύστερα από αδέκαστον ψηφοφορία, με πομπώδεις τίτλους, ευρωπαϊκά όσκαρ πολιτικής, την υπό ιδιοποίησιν τίτλου Αριστερά. Αφερίμ, όπως έγραψε κάποτε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, εν τέλει άρθρου του που αφορούσε στην κακοποίηση της γλώσσας μας...

Φιλοκτητης Ταβερναρακης, Απόφοιτος του Τμήματος των Πολιτικών Επιστημών τής τότε Παντείου...

«Μην κάνεις ζάπινγκ, να σε πω τη μοίρα σου»

Κύριε διευθυντά
Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυγιάνει την τηλεόραση. Ελπίζω να επιτύχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών-τηλεθεατών. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει». Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται συνοπτικά τα επιδιωκόμενα από τον άμεσο έλεγχο του κράτους αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων, εκτός από την υποχρέωση αντικειμενικής πληροφόρησης, είναι η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλουν η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Κατά τη γνώμη μου, κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτύχει ο διά του ΕΣΡ υποτιθέμενος έλεγχος του κράτους. Εκπομπές α) με αστρολόγους και κάθε είδους τσαρλατάνους, β) για θαυματουργά αλλά πανάκριβα μαντζούνια, γ) για τηλεπωλήσεις ευτελών αντικειμένων με υποτιθέμενες εκπτώσεις έως 90%, δ) με υποσχέσεις χρηματικής αμοιβής κατόπιν χιλιάδων τηλεφωνημάτων αφελών κ.λπ. έχουν ως μοναδικό σκοπό να εξαπατήσουν τους τηλεθεατές και να κερδοσκοπήσουν. Γενικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των τηλεοπτικών προγραμμάτων (εξαιρουμένων των προγραμμάτων της κρατικής τηλεόρασης) είναι χαμηλής πολιτιστικής και αισθητικής στάθμης και δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτά που επιτάσσει το άρθρο 15 του Συντάγματος, την εφαρμογή του οποίου παραμελεί το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να εξαπατούν το τηλεοπτικό κοινό.

Δημητρης Μπαλτας

Η α λα ΣΥΡΙΖΑ Γη της Επαγγελίας

Κύριε διευθυντά
Ο κ. πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν παύουν να μας διαβεβαιώνουν ότι μετά το τέλος του παρόντος μνημονίου τον Αύγουστο του 2018(;) η οικονομική κατάσταση της χώρας θα αλλάξει κατά 180 μοίρες (360 κατά τον κ. πρωθυπουργό). Η περίοδος λιτότητας θα τερματισθεί, οι επενδύσεις θα κατακλύσουν την Ελλάδα και χάρις σ’ αυτές θα μηδενισθεί, περίπου, η ανεργία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θα συμβούν, ώστε η Ελλάς να μεταβληθεί σε χώρα της Επαγγελίας. Βεβαίως αποφεύγουν να αναφέρουν ότι ήδη και προ της λήξεως του παρόντος μνημονίου έχουν αποδεχθεί και υπογράψει μέτρα, όπως η μείωση των μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, η δημιουργία εξωπραγματικού για τις δυνατότητες της χώρας πλεονάσματος, η για κάποιες δεκαετίες επιτήρηση της χώρας και άλλα «μικροπράγματα», τα οποία φυσικά συνιστούν, κατά την άποψή μου, νέο μνημόνιο επαχθέστερο των προηγουμένων, με δεδομένο ότι σ’ αυτό δεν προβλέπεται χαμηλότοκη κρατική δανειοδότηση, όπως στα προηγούμενα, και τους όρους του οποίου θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να καταργήσει ή τουλάχιστον να μεταβάλει μια άλλη κυβέρνηση. Λέγοντας όμως άλλη κυβέρνηση εισερχόμεθα στη δεύτερη πράξη της τραγωδίας. Ως γνωστόν, οι προσεχείς εκλογές παρά το ότι θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, δεν αναμένεται να αναδείξουν αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά θεωρώ απίθανη και τη συγκρότηση έστω δικομματικής με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα, πλην Ν.Δ., αναμένουν την επόμενη αναμέτρηση, η οποία θα γίνει με απλή αναλογική, ώστε να εισέλθουν στη Βουλή με περισσότερους βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα εισέλθει κατά πάσα πιθανότητα σε μακρόχρονη πολιτική αστάθεια, δεδομένου ότι οι πολυκομματικές κυβερνήσεις, στην Ελλάδα πάντοτε κατά το παρελθόν, όπως με διδάσκει η πείρα της ηλικίας μου (ευρίσκομαι στην όγδοη δεκαετία του βίου μου) ήσαν θνησιγενείς. Καταλήγω με την ευχή «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Παναγιώτης Μουστάκας, Αθήνα

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ