Απόσταση Αθήνας – θεσμών για τα οικογενειακά επιδόματα

Απόσταση Αθήνας – θεσμών για τα οικογενειακά επιδόματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων είναι ένα από τα λίγα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, η συζήτηση για το οποίο συνεχίζεται το απόγευμα της Παρασκευής, με στόχο εντός του σαββατοκύριακου να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, μετά την πρωϊνή συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία διήρκεσε πολλές ώρες, συμφωνήθηκε ότι τα 160 εκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών, θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού, το οποίο σημαίνει ότι από 650 εκατ. ευρώ φέτος, το 2018 θα διατεθούν συνολικά 810 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, μένει ακόμη να συμφωνηθεί το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα λαμβάνει το πρώτο παιδί, ώστε να επέλθει η κλιμάκωση, καθώς πλέον θα προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνει ο αριθμός τέκνων και τα εισοδηματικά κριτήρια της κάθε οικογένειας. 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση που αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι δυο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα, να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30.6.2018.

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο υποδεικνύουν ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90%, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επέλθει η ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος τοης χρονιάς. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι αναφορικά με το εργασιακό και την αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για τις απεργίες από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει υπάρξει συμφωνία από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη, εκκρεμεί ακόμη το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες, οι οποίοι εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή