Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή για τα περί αμερικανικής αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή για τα περί αμερικανικής αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς ότι θέλει «να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», αναφέρουν πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής. Η κίνηση αυτή, η οποία συνιστά αναγνώριση της διαφιλονικούμενης πόλης ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισράηλ, σηματοδοτεί μία στροφή 180 μοιρών για την αμερικάνικη πολιτική απέναντι στο Παλαιστινιακό, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για επίτευξη μίας μόνιμης και σταθερής ειρήνης μεταξύ του ισραηλινού κράτους και των Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο τελευταίος από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με ένα τέτοιο σενάριο, προειδοποιώντας τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» για την περιοχή. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Ρωσία και Γαλλία, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τον Πάπα και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ζητώντας τους να παρέμβουν, για να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού προέδρου. 

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Ο τελευταίος, πριν επικοινωνήσει με τον Αμπάς, προχώρησε σε αντίστοιχη ανακοίνωση με εκείνη της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κάνει λόγο για πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, καθώς και για παρεμπόδιση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας. Επιπλέον, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτα συνέδρια του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης το ερχόμενο Σάββατο και την ερχόμενη Κυριακή αντίστοιχα, με αντικείμενο τη διαχείριση των «επικίνδυνων» συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από τις προθέσεις του Τραμπ. 

Την αντίθεση του στην πρόθεση του Τραμπ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισί, ο οποίος στην τηλεφωνική τους επικοινωνία είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, πως δεν είναι ανάγκη να «περιπλέξει» περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπονομεύοντας παράλληλα οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης. Ομοίως, αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, ο οποίος είπε στον Τραμπ, ότι μία τέτοια κίνηση προτού συναφθεί μία μόνιμη ειρήνη Ισραήλ-Παλαιστινίων, θα εξοργίσει τους μουσουλμάνους και θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή. 

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς η ανατολική πλευρά της πόλης αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος, το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει αυτή του την κίνησή από την προεκλογική περίοδο, όντας υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων «διεθνών παικτών»,η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος έχουν προειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι η κίνηση του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ αποτελεί ιερό τόπο για τους πιστούς και των τριών βασικών θρησκειών της περιοχής (μουσουλμάνοι, χριστιανοί, εβραίοι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή