Το παρασκήνιο απόσυρσης της τροπολογίας

Το παρασκήνιο απόσυρσης της τροπολογίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της και έντονα σημάδια αποσυντονισμού επιδεικνύει η δικομματική πλειοψηφία στη Βουλή, για πρώτη φορά από την ανάδειξή της στη διακυβέρνηση, με επίκεντρο την τροπολογία του υπ. Εργασίας, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να αλλάξει το πλαίσιο των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργιών. Το εσπευσμένο της απόσυρσης, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της αφενός, αλλά και η μη απάντηση εκ μέρους υπουργών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην άνευ προηγουμένου οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και στην υπουργό Εργασίας το ΚΚΕ, με πρώτον τον κ. Κουτσούμπα εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, δίνουν το στίγμα της κατάστασης στην οποία περιήλθε η συγκυβέρνηση. «Συμπεριφέρεστε σαν τον κλέφτη που τον πιάνουν στα πράσα και αφήνει κάτω τα κλοπιμαία για να επανέλθει», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Και αφού σημείωσε ότι η κ. Αχτσιόγλου «αποδεικνύεται έμπειρη στην κομπίνα και στη βρώμικη δουλειά», τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια «πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας. Αργά ή γρήγορα θα μείνετε στην Ιστορία, βέβαια, ίσως ως μια γραφικότητα, ως μια παραφωνία, μια καρικατούρα αυτού που ονομαζόταν Αριστερά».

Στα υπουργικά έδρανα χθες εκτός του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά –ν/σ του οποίου συζητείτο, και στο οποίο επιχειρήθηκε να ενταχθεί η επίμαχη τροπολογία– βρέθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να υποστηρίξουν δικές τους τροπολογίες: μεταξύ αυτών η αναπληρώτρια της κ. Αχτσιόγλου Θεανώ Φωτίου, η κ. Ολγα Γεροβασίλη και ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος. Ουδείς και ουδεμία εξ αυτών απάντησαν στην οξύτατη κριτική.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη το απόγευμα της Δευτέρας με στόχο να ψηφιζόταν –σχεδόν με κατεπείγουσα διαδικασία– χθες. Πρώτος που αντέδρασε εντόνως ήταν ο κοιν. εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, με τον κ. Κ. Δουζίνα (ΣΥΡΙΖΑ) να αντιδρά μέσω ειρωνικού σχολίου: «Διαρκή απεργία πρέπει να κάνετε» είπε στον κ. Καραθανασόπουλο, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για την ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων ως απάντηση στη νέα ρύθμιση.

Στο παρασκήνιο, πάντως, είχε αρχίσει να «βράζει» τμήμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη της να φέρονται να διαμηνύουν ότι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας –που εθεωρείτο βέβαιο ότι θα ζητούσε το ΚΚΕ– δεν θα ψήφιζαν θετικά. Η τροπολογία, βεβαίως, θα «περνούσε», αφού η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ (όπως δήλωσαν οι κ. Βρούτσης, Γεωργιάδης). Μπροστά στο διαμορφούμενο πολιτικό ζήτημα που θα συνεπάγετο η καταψήφιση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέσω τηλεγραφήματος του ΑΠΕ ότι αποσύρει την τροπολογία – η οποία και τυπικώς απεσύρθη από τις υπηρεσίες της Βουλής περίπου στις 11.45 π.μ. χθες Τρίτη. Στόχος, ελέχθη, είναι να επανακατατεθεί σε επόμενο ν/σ βελτιωμένη. Επί της ουσίας σκοπός είναι να καμφθούν οι εντός ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις. «Είσαστε ένα κόμμα Μαδούρο το οποίο δεν το εντοπίζεις ούτε στο κέντρο, ούτε στην Αριστερά, ούτε στη Δεξιά. Ενα αλλοπρόσαλλο σχήμα με στόχο και μόνον την εξουσία», σχολίασε ο κοιν. εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή