Πυροδότηση συγκρούσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη από το διάγγελμα Τραμπ

Πυροδότηση συγκρούσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη από το διάγγελμα Τραμπ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δεκαέξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης απόφασης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. 

Εκ των τραυματιών, οι περισσότεροι φέρουν τραύματα και προβλήματα στην υγεία τους από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ τουλάχιστον ένας τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύθηκαν κατά εκατοντάδες στη Δυτική Όχθη, για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ταραχών. 

Πυροδότηση συγκρούσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη από το διάγγελμα Τραμπ-1

Η χθεσινή ανακοίνωση του Τραμπ, το περιεχόμενο της οποίας είχε γνωστοποιήσει από την Τρίτη στους περισσότερους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, προκάλεσε φόβους σε διεθνές επίπεδο για νέα κλιμάκωση της έντασης στο Παλαιστινιακό και οδήγησε τους Παλαιστίνιους στους δρόμους τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδας της Γάζας.

Πυροδότηση συγκρούσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη από το διάγγελμα Τραμπ-2

Η πιο ηχηρή αντίδραση ήρθε από τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, ο οποίος κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε νέα «Ιντιφάντα» εναντίον του Ισράηλ, ενισχύοντας τους φόβους για νέες επικίνδυνες εντάσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι πολιτικές του Ισράηλ, οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο με μία νέα Ιντιφάντα εναντίον της κατοχής», τονίζοντας ότι η ανακόινωση του Τραμπ θα «θάψει» μια για πάντα την προσπάθεια ειρήνευσης στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πολεμικές δηλώσεις του Χανίγε έρχονται δύο μήνες μετά την ιστορική συμφωνία της Χαμάς με την πιο μετριοπαθή Φατάχ, η οποία θεωρήθηκε τότε, πως ανοίγει νέα δεδομένα στο Παλαιστινιακό, καθιστώντας την προοπτική της ειρήνης περισσότερο εφικτή.

«Η Παλαιστίνη δεν θα χωριστεί, καθώς το σύνολο της και το σύνολο της Ιερουσαλήμ αποτελούν ιδιοκτηρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε επιπλέον ο Χανίγε, αποκαλώντας την αμερικανοισραηλινή συμμαχία «σατανική» και κάνοντας λόγο για κήρυξη πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή