Πόθεν έσχες: Στον εισαγγελέα έξι πρώην βουλευτές

Πόθεν έσχες: Στον εισαγγελέα έξι πρώην βουλευτές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήψη απόφασης για παραπομπή έξι πρώην βουλευτών στον εισαγγελέα με το αιτιολογικό ότι υπέπεσαν στο αδίκημα της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», η επίσημη παραδοχή ότι εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλώσεων, καθώς και η επανεμφάνιση μιας διαχρονικής εκκρεμότητας (δεν δημοσιοποιήθηκαν ούτε φέτος οι «αρχικές δηλώσεις», δηλαδή εκείνες που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη εκλογή των βουλευτών, ούτως ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική, μεταβολή των περιουσιακών τους στοιχείων κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική), χαρακτήρισαν τη διαδικασία δημοσιοποίησης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων για το διπλά εκλογικό έτος 2015.

Στην αρχική έγγραφη επίσημη ανακοίνωση, δεν υπήρχαν τα ονόματα των βουλευτών που παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Με καθυστέρηση ωρών και αφού η παράλειψη είχε καταγραφεί ήδη σε ενημερωτική ιστοσελίδα, από το αρμόδιο γραφείο της Βουλής έγινε γνωστό ότι πρόκειται για πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Γ. Γαλέος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Στ. Μπούκουρας), πρώην βουλευτές της Ν.Δ. (Ελένη Μακρή, Μαρία Σταυρινούδη, Ανδρ. Ψυχάρης), καθώς και για δύο δημάρχους εκείνης της περιόδου (Μετσόβου Κ. Τζαφέας και Φολεγάνδρου Ελ. Βενιός), αλλά και τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Στα αξιοσημείωτα της ενημέρωσης αναφορικά με τη χθεσινή δημοσιοποίηση των δηλώσεων είναι, επίσης, η αναγνώριση της ύπαρξης προβλημάτων, τα οποία, όπως δηλώθηκε, εντοπίστηκαν κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής τους. Για προβλήματα «κυρίως σε επίπεδο κατανόησης της συμπλήρωσης των πεδίων» (προφανώς εννοεί από τους υπόχρεους) κάνει λόγο το δελτίο Τύπου της επιτροπής ελέγχου.

Το νέο αυτό σύστημα ξεχωρίζει, πέραν των άλλων, και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται με τρόπο συστηματικό η ύπαρξη ή μη δανειακών υποχρεώσεων και οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζεται μεταξύ άλλων η περίπτωση του βουλευτή της Χ.Α. Ηλ. Παναγιώταρου, καθώς προκύπτει οφειλή ύψους 69 χιλ. ευρώ με εμφανιζόμενο πιστωτή «Α΄ Αθηνών», και χωρίς περαιτέρω εξήγηση για το είδος της οφειλής και την Αρχή-υπηρεσία προς την οποία έχει το χρέος ο εν λόγω βουλευτής. Με οφειλή 106 χιλ. ευρώ προς τράπεζα εμφανίζεται ο βουλευτής της Χ.Α. Χρ. Παππάς, με δάνειο που φαίνεται να λήφθηκε το 2005 και αρχικό ποσό 100 χιλ. ευρώ. Από την αντίστοιχη καταχώριση προκύπτει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης λαμβάνει δάνεια συνολικού ύψους 138 χιλ. ευρώ από τράπεζα τον Απρίλιο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2015 με τρέχουσα οφειλή το έτος της δήλωσης ύψους 123 χιλ. ευρώ. Λήξη υποχρέωσης είναι για τα δύο δάνεια τα έτη 2035 και 2047.

Από την άλλη, η γνωστή από προηγούμενο έτος και για τις καταθέσεις της στο εξωτερικό αναπλ. υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου εμφανίζεται στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα να προσθέτει 30 χιλ. βρετανικές λίρες το έτος 2015 σε τράπεζα του Ην. Βασιλείου, σημειώνοντας ότι προέρχονται από «εισοδήματα έτους». Κατάθεση σε ελβετική τράπεζα επίσης από εισοδήματα έτους εμφανίζει και ο τότε υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ύψους 13 χιλ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή