Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Δημάρχου Λέσβου με αφορμή 50 οικίσκους για αντικατάσταση σκηνών

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Δημάρχου Λέσβου με αφορμή 50 οικίσκους για αντικατάσταση σκηνών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αντικατάσταση σκηνών στο χοτ σποτ της Μόριας εστάλησαν στη Λέσβο οι 50 οικίσκοι. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή τον αποκλεισμό, από τη δημοτική αρχή και πολίτες, του πλοίου με τους 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. Νωρίτερα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και είχε εξηγήσει τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές. Όπως τονίστηκε οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη η οποία και απεστάλη.

Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τονίζεται ακόμα:

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λέσβου η επιστολή από τον υπουργό Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 το απόγευμα, οπότε και έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη σήμερα το πρωί των 50 οικίσκων.

Βαριές κατηγορίες από Μουζάλα

«Αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, αυτοί εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους», δήλωσε πριν από λίγο σε δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο Λέσβου ότι για δεύτερη φορά σήμερα «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε εξάλλου «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε για άλλη μια φορά «νέες νομοθετικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, από τις 27 Νοεμβρίου 2017 μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο 1.263 άτομα στην ενδοχώρα, ενώ μόνο το τελευταίο 48ωρο οι μεταφορές ανήλθαν σε 677. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα ανήλθαν σε 15.000. Οι μεταφορές αφορούν ευάλωτους, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «οι ευάλωτοι έχουν μια τριπλή διαδικασία διαπίστωσης, από την υπηρεσία Υποδοχής, από την ιατρική υπηρεσία και μετά ακολουθεί η άρση γεωγραφικού περιορισμού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή