Δόγμα ασφαλείας Τραμπ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσία και Κίνα αντιπροσωπεύουν όχι εταίρους, αλλά στρατηγικούς ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας να υπονομεύσουν την αμερικανική ασφάλεια και ευημερία. Αυτό είναι ένα από τα πιο θεμελιακά στοιχεία του «δόγματος Τραμπ» για την εθνική ασφάλεια, που δημοσιοποιήθηκε χθες με ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τη νέα «στρατηγική εθνικής ασφαλείας» του Λευκού Οίκου, η Ρωσία και η Κίνα θεωρούνται «αναθεωρητικές δυνάμεις» που αμφισβητούν το παγκόσμιο στάτους κβο. H πρώτη στην Ευρώπη, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προηγουμένων ετών σε Ουκρανία και Γεωργία, ενώ η δεύτερη στην Ασία, με τη συμπεριφορά της στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Είναι αποφασισμένες να κάνουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και λιγότερο δίκαιες, να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών, να καταπιέζουν τις κοινωνίες τους και να επεκτείνουν την επιρροή τους», αναφέρεται σχετικά.

Αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου Τραμπ και κορυφαίων συμβούλων του, το εν λόγω ντοκουμέντο διαφοροποιείται από την προ διετίας τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα, απαλείφοντας την κλιματική αλλαγή από τους παράγοντες που απειλούν την αμερικανική ασφάλεια. Η νέα στρατηγική διαπνέεται από την πολιτική φιλοσοφία Τραμπ που αποτυπώθηκε στο σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» και θέτει ως προτεραιότητες την προστασία των αμερικανικών συνόρων, την αναδόμηση του στρατού, την επιβεβαίωση της αμερικανικής ισχύος στο εξωτερικό και την προώθηση εμπορικών συμφωνιών περισσότερο εναρμονισμένων με τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι πιο άμεσες απειλές για την αμερικανική ασφάλεια εντοπίζονται στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και εξτρεμιστικές, ισλαμικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, έρευνα του ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Pew καταγράφει ιστορικό ναδίρ αναφορικά με την εμπιστοσύνη των Αμερικανών πολιτών στην κυβέρνησή τους. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντά ότι εμπιστεύεται «σχεδόν πάντα» ή «τις περισσότερες φορές» την κυβέρνησή του φθάνει μόλις και μετά βίας το 18%.

Η καθίζηση της εμπιστοσύνης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής ζωής από τη δεύτερη τετραετία του Τζορτζ Μπους του νεότερου (στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ) μέχρι σήμερα. Τα νέα στοιχεία που έφερε η προεδρία Τραμπ ήταν η εντεινόμενη πόλωση μεταξύ των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων και η εντυπωσιακή καθίζηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβερνητική διαχείριση τομέων όπως η υγεία, το περιβάλλον και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε αυτούς τους τομείς, σημειώνεται μείωση της εμπιστοσύνης κατά 15 έως και 20 μονάδες σε σύγκριση με τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Στο μέτωπο των ερευνών για τις καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης στις περυσινές εκλογές, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τις αιτιάσεις Ρεπουμπλικανών για τους χειρισμούς του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να απαλλάξει των καθηκόντων του τον Μιούλερ, παρά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του και τις οποίες ο ίδιος θεωρεί βάσιμες. Νωρίτερα, ο Κόρι Λάνγκοφερ, επικεφαλής των δικηγόρων που πλαισίωναν την «ομάδα μετάβασης» του Ντόναλντ Τραμπ (από την εκλογή μέχρι την ορκωμοσία του), είχε καταγγείλει ότι ο Μιούλερ απέκτησε παράνομα χιλιάδες emails της ομάδας μετάβασης, τα οποία αποτελούσαν δική της ιδιοκτησία. Εκπρόσωπος του Μιούλερ απάντησε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή