Στάση Καμμένου, σύσκεψη αρχηγών

Στάση Καμμένου, σύσκεψη αρχηγών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι για μια σειρά από λόγους, πρωτίστως την ανάληψη της εξουσίας στην ΠΓΔΜ από τον ρεαλιστή Ζόραν Ζάεφ, το επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει μια συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Το τι θα κάνουν τα Σκόπια και πώς θα διαχειρισθούν τη διαδικασία και τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για μια σύνθετη ονομασία και τις άλλες πτυχές (ταυτότητα, γλώσσα) είναι, προφανώς, δικό τους θέμα.

Οσον αφορά εμάς, ένα καθοριστικό ερώτημα που προκύπτει, με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς, είναι ποια θέση θα τηρήσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Σε ένα μείζον εθνικό θέμα δεν χωρούν μικροκομματικές προσεγγίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα θα κληθεί και η Νέα Δημοκρατία να κάνει τη δική της υπέρβαση. Πιο εύκολο ίσως για τον φιλελεύθερο αρχηγό της, πιο δύσκολο για τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της δεξιάς πτέρυγας. Ωστόσο, πρέπει να το κάνει. Υπό την προϋπόθεση ότι κανείς δεν θα επιχειρήσει να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Και σίγουρα, όχι ο κ. Καμμένος.

Διότι δεν μπορεί να «περάσει» ένας εθνικός συμβιβασμός, που εκ των πραγμάτων θα είναι επώδυνος, και να μείνει πολιτικά αλώβητος ο κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στοχεύει στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τη Ν.Δ.

Δεν μπορεί ένα μέρος της κυβέρνησης –το οποίο της εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και της επιτρέπει να βρίσκεται στην εξουσία– να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Εάν πράξει το καθήκον της η κυβέρνηση, στην ολότητά της, διαπραγματευθεί σωστά και ενημερώσει λεπτομερώς την αντιπολίτευση, τότε θα έχει το δικαίωμα, και σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα, θα έλεγα την απαίτηση, να βρει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, αρωγούς στην προσπάθεια να κλείσει μια πληγή.

Και, τελικά, επειδή η υιοθέτηση της εθνικής στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα υπερβαίνει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά και τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, η πιο ορθή διαδικασία θα ήταν μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου όλοι θα αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παυλόπουλου ο οποίος πρέπει να «προστατεύσει» με το κύρος του αξιώματός του την όποια συμφωνία, ώστε να μην υπάρξουν «νικητές και ηττημένοι» στο εσωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή