«Ελλειμμα αιτιολογίας» στο βούλευμα για τους «στημένους αγώνες»

«Ελλειμμα αιτιολογίας» στο βούλευμα για τους «στημένους αγώνες»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναίρεση για νομικούς λόγους άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τους «στημένους αγώνες» και τη «συμμορία» στον χώρο του ποδοσφαίρου. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχε παραπεμφθεί κατά πλειοψηφία, με ψήφους δύο έναντι ενός, σε δίκη με την κατηγορία της «αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος» (κακούργημα) και της «σύστασης συμμορίας» (πλημμέλημα), ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος όμως, όπως και οι άλλοι 27 κατηγορούμενοι, είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της εκβίασης, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο κ. Βουρλιώτης, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αίτησης αναίρεσης προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ασκεί αναίρεση με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει στο βούλευμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για τη μη απόδοση των κατηγοριών της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης κατά συναυτουργία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση στους κατηγορούμενους Ευ. Μαρινάκη, Γ. Σαρρή (πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ), Θ. Κουρίδη (πρώην νομικό σύμβουλο ΕΠΟ), Αρ. Σταθόπουλο (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γ. Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτή προέδρου ΕΠΟ), Ν. Προύντζου (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γ. Δούρου και Θ. Μπριάκου (μέλη ΚΕΔ/ΕΠΟ).

Η αίτηση αναίρεσης θα εξετασθεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα αποτελείται από διαφορετικούς δικαστές σε σχέση με αυτούς που συγκρότησαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση το Συμβούλιο Εφετών. Η αίτηση είναι δυνατόν να γίνει δεκτή εξ ολοκλήρου, δεκτή εν μέρει, ή και να απορριφθεί.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκτιμά ότι το Συμβούλιο Εφετών «υπέπεσε στην πλημμέλεια της έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς στο αιτιολογικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι η ένωση των κατηγορουμένων δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αυτά της συμμορίας, χωρίς, όμως, η παραδοχή αυτή να θεμελιώνεται επαρκώς».

Επίσης ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης διαπιστώνει «έλλειμμα αιτιολογίας και μη παράθεση θεμελιωτικών πραγματικών περιστατικών» για την παραπομπή των υπόλοιπων κατηγορουμένων (Κ. Ιωαννίδης, Γ. Κάμπαξης, Απ. Αμπάρκιολης, Αλ. Δημητρόπουλος, Θ. Γιάχος, Ηλ. Σπάθας, Γ. Αρβανιτίδης, Γ. Λαναρής, Κ. Μπάρμπας, Δ. Αμαραντίδης, Ηλ. Ιωάννου, Αλ. Καλογέρης, Δ. Μάνος, Γ. Παυλίδης, Γ. Σκαθαρούδης, Γκιγιέρμο Πέρεζ, Γ. Σπανός, Γ. Αγγελόπουλος, Σα Πίντο, Γ. Κομπότης), με την κατηγορία της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα.

Οπως προκύπτει, η πλειοψηφία των δικαστών υποστηρίζει ότι από το 2011 έως το 2015 είχε συγκροτηθεί «συμμορία» στην οποία μετείχαν ηγετικά στελέχη της ΕΠΟ και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ωστόσο δεν θεωρούν ότι στοιχειοθετούνται αδικήματα της «απιστίας» και της «απάτης» και επομένως της «εγκληματικής οργάνωσης».

Συνολικά, στο διάστημα από το 2011 έως το 2015 θεωρείται ότι αλλοιώθηκαν 14 αγώνες. Ανάμεσά τους οι αγώνες Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 το 2013 και Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1 του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή