Μειώνεται το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής

Μειώνεται το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρότερο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, θα συμμετάσχει ο ΕΦΚΑ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Αττικής, η διοίκηση της οποίας έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή έκτακτη γενική συνέλευση. Εκτός από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ, η έκτακτη γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει και την απόφαση για παράλληλη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων αξίας έως 900 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της συμμετοχής του ΕΦΚΑ αποσκοπεί στην υποχώρηση του ποσοστού του κάτω από το 50,6% που ελέγχει σήμερα και έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Ετσι, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, αναμένεται αύριο στη γενική συνέλευση να εγκρίνει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, που σύμφωνα με τους όρους της αύξησης θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το ακριβές ποσό με βάση το οποίο θα συμμετάσχει θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα εντός δύο μηνών από τη σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή θα μειωθεί κάτω από το 50%, ικανοποιώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών για μείωση του πλειοψηφικού ποσοστού που διαθέτει σήμερα ο ασφαλιστικός φορέας.

Η συμμετοχή στην αύξηση αλλά με μειωμένο ποσοστό εκτιμάται ότι θα λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp), η οποία έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή με το ίδιο ποσοστό, θεωρώντας ότι αυτό είναι κρατική ενίσχυση.

Η διαφαινόμενη μείωση του ποσοστού του ΕΦΚΑ, θα διευκολύνει ενδεχομένως και την αναζήτηση νέων επενδυτών για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου, τη Rothschild, έχει προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές για την κάλυψη του ποσού που δεν θα καλύψει ο ΕΦΚΑ. Η διοίκηση της Αττικής επισημαίνει την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του IFRS 9, καθώς και τη διαφαινόμενη τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυστηρότερη εποπτεία των μικρότερων τραπεζών σε ό,τι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα με τη συνδρομή της Rothschild μελέτησε τις διαφαινόμενες λύσεις, προκρίνοντας ως βέλτιστη την αύξηση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της με την έκδοση 660.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ με μετρητά.

Η τιτλοποίηση μέχρι τα 900 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαχειριστικού κόστους της και την απελευθέρωση πόρων για ανάπτυξη. Μέρος της αύξησης ή κεφάλαια μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, καθώς όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν ή δεν αντικατασταθούν οι προνομιούχες μετοχές, το νομικό πλαίσιο προβλέπει τη μετατροπή τους σε κοινές (και άρα την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της τράπεζας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή