Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Εφετείο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται επί της οδού Λουκάρεως, ενώ κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν, όπως έγινε γνωστό, κατά του φρουρού, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο φύλακας του Εφετείου, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Τότε τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο αμάξι ήταν και αυτό που πυροβόλησε εναντίον του φρουρού.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-1

Μάλιστα το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα καμμένο στην περιοχή των Εξαρχείων πίσω από το Μουσείο, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου. Οπως έγινε γνωστό το αμάξι είχε κλαπεί από το κέντρο της Αθήνας το 2015 και έφερε πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στα νότια προάστια. 

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένας κάλυκας, διαμετρήματος 7,62Χ39mm, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας παραπέμπει σε πολεμικό όπλο και συγκεκριμένα καλάσνικοφ.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-2
Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-3

Της τοποθέτησης της βόμβας είχαν προηγηθεί στις 02.50 τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «Zougla.gr», όπου άγνωστος ανέφερε ότι στην είσοδο του Εφετείου έχει τοποθετηθεί βόμβα.

Παράλληλα, έδωσε χρονικό περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη του ωρολογιακού μηχανισμού.

Στη συνέχεια έγινε αποκλεισμός της περιοχής και στο σημείο μετάβησαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-4

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε 35 λεπτά μετά τα τηλεφωνήματα στις 03.25 και σύμφωνα με την αστυνομία νωρίτερα, δύο άτομα είχαν αφήσει μια τσάντα στην είσοδο των δικαστηρίων.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-5

Στο σημείο ήδη βρίσκεται το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-6

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές τόσο στο κτίριο που στεγάζει τα δικαστήρια όσο και στα τζάμια των πολυκατοικιών που βρίσκονται απέναντι από το ωστικό κύμα.

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-7

Την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Αντίστοιχες βομβιστικές επιθέσεις σε στόχους στο κέντρο της Αθήνας έχουν καταγράφει:

– Στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος το Νοέμβριο του 2015

– Στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα τον Απρίλιο του 2017

– Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016

– Κατά της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους τον Οκτώβριο του 2016.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ΣΕΒ και Eurobank αλλά και την απόπειρα επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), ενώ τη βόμβα στη Γεωργία Τσατάνη η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Εκρηξη βόμβας στο Εφετείο – Με καλάσνικοφ πυροβόλησαν οι δράστες-8

Σημειώνεται ότι η βομβιστική επίθεση έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη λήξη απεργίας πείνας των Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα στον Κορυδαλλό.

Τις προηγούμενες ημέρες στην ΕΛ.ΑΣ εκφράζονταν φόβοι ότι η κινητοποίηση των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν πιθανό να οδηγούσε στην ενεργοποίηση ασύλληπτων τρομοκρατών. Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η σημερινή βομβιστική επίθεση να συνδέεται με την υπόθεση του Ντίνου Γιατζόγλου, ο οποίος συνελήφθη την 28η Οκτωβρίου για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Την επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Εφετείο καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του.

Για επίθεση στη Δημοκρατία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά των δικαστών εκφράζεται ανησυχία ότι το σημερινό χτύπημα αποτελεί κάποιου είδους «προειδοποίηση» ενω σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών αποδίδει ευθύνες για το συμβάν σε «όσους καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή