Κόλαφος για Τραμπ ο ΟΗΕ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδυνηρό ράπισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ συνιστά η χθεσινή απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ. Με συντριπτική πλειοψηφία 128 ψήφων έναντι εννέα και 35 αποχών, η Γενική Συνέλευση του διεθνούς Οργανισμού αποδοκίμασε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο, παρά τις απειλές του ότι «θα κρατήσει ονόματα» και θα προχωρήσει σε οικονομικής φύσεως αντίποινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία μεγάλη δύναμη και κανένα κράτος του δυτικού κόσμου δεν ψήφισε μαζί με τις ΗΠΑ. Πλην του Ισραήλ, την απόφαση καταψήφισαν μόνον οι χώρες: Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Παλάου και Τόγκο. Από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., η μεγάλη πλειονότητα (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) υπερψήφισε την απόφαση που είχαν υποβάλει από κοινού η Τουρκία, ως προεδρεύουσα της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης και η Υεμένη, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία στην Αραβική Ομάδα του ΟΗΕ. Διαφοροποιήθηκαν από την ευρωπαϊκή γραμμή, επιλέγοντας την αποχή, Κροατία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Λετονία. Την ίδια στάση κράτησαν ορισμένα συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ, όπως Καναδάς, Αυστραλία, Αργεντινή και Μεξικό. Η απόφαση χαρακτηρίζει «άκυρη και άνευ ισχύος κάθε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ». Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την απόφαση –η οποία έχει πολιτική, αλλά όχι δεσμευτική σημασία– «μεγάλη νίκη του παλαιστινιακού λαού».

Προ της ψηφοφορίας, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είχε επαναλάβει τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει την προηγούμενη μέρα τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος Τραμπ. «Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή τη μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από τη Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού τους δικαιώματος», δήλωσε η κ. Χέιλι, αναφερόμενη στην απόφαση Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. «Θα το θυμόμαστε αυτό, όταν μας ζητηθεί ακόμη μία φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στα Ηνωμένα Εθνη», προσέθεσε. «Αν η επένδυσή μας αποτυγχάνει, τότε έχουμε υποχρέωση να επενδύσουμε αλλού». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ομόλογός της, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε, αναφορικά με τα κράτη-μέλη που υπερψήφισαν την απόφαση: «Μοιάζετε με μαριονέτες στα χέρια των Παλαιστινίων».

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απαντήσει με οξύ τρόπο στις αμερικανικές πιέσεις. «Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας με τα δολάριά σας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση απονομής πολιτιστικών βραβείων, στην Αγκυρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή