Αχτσιόγλου: Μείωση του προστίμου για αδήλωτο εργαζόμενο εάν η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψή του

Αχτσιόγλου: Μείωση του προστίμου για αδήλωτο εργαζόμενο εάν η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψή του

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το ερώτημα για εμάς δεν περιορίζεται στο ύψος του προστίμου, αλλά αφορά τη λογική που το διέπει, διότι ζητούμενο είναι η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας και όχι απλώς η είσπραξη προστίμων. Υπό αυτό το πρίσμα, προχωράμε άμεσα σε μία συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου. Συγκεκριμένα, εφόσον η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο, προχωρήσει σε πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, έως και 50%. Πέρα από το πρόστιμο, όμως, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, με το συνδυασμό αυτών των δύο μέτρων, εξυπηρετείται μία νέα λογική που έχει στον πυρήνα της την απόδοση δικαιοσύνης υπέρ του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος. Ωστόσο, όπως είπε, σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές στο οικονομικό σκέλος, ενώ ήδη με το νόμο που ψήφισε η Βουλή το Σεπτέμβριο, σε αυτές προστέθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Μέσω της συνέντευξής της, η υπουργός Εργασίας ανέλυσε τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Τόνισε δε ότι η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που «γεννήθηκαν» έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018.

Αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία της απασχόλησης, αλλά και για το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που ανακοινώθηκε προ ημερών, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι η ΝΔ θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που εκτόξευσε την ανεργία στο ποσοστό-ρεκόρ του 27,9% και την ανεργία των νέων πάνω από το 60%. «Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μείωσαν με νόμο τον κατώτατο μισθό κατά 22% και για τους νέους έως 25 ετών κατά 32%. Κατάργησαν τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παγώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις. Ενίσχυσαν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας, που κατεδάφισαν τους μισθούς. Τα μέτρα συρρίκνωσης του "εργατικού κόστους" τα υιοθέτησε η ΝΔ, επειδή αποτελούν πυρηνικό στοιχείο της αντίληψής της για την ανάπτυξη κι αυτό αποδεικνύεται σαφώς στις προγραμματικές της θέσεις. Αυτή ακριβώς είναι και η κύρια διαχωριστική μας γραμμή. Εκμεταλλευόμενοι, όπως έχουμε δεσμευτεί, το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε διαθέσιμο, χορηγήσαμε το Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης, ως μία κίνηση ανακούφισης των άμεσων πιεστικών αναγκών των νέων ανέργων και ως μία έμπρακτη αναγνώριση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν» συμπλήρωσε η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, προγραμματίζεται η υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της νεανικής εργασίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, άμεσα, ξεκινά το πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. «Επίσης, τους πρώτους μήνες του 2018, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Εξίσου άμεσα θα υλοποιηθούν και δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-29 ετών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συμβουλευτική και επιχορήγηση υλοποίησης των επιχειρηματικών τους πλάνων. Σημαντικές δράσεις ενίσχυσης της νεανικής εργασίας περιλαμβάνονται και στην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και θα τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Τέλος, αναφέρθηκε στον οδικό άξονα των επόμενων μηνών, λέγοντας ότι, για πρώτη φορά, «βρισκόμαστε τόσο κοντά στο σημείο της αποδέσμευσης της χώρας από το καθεστώς της στενής επιτήρησης, που θα επιτρέψει η πολιτική να ασκείται στη βάση των προγραμμάτων που επιλέγει ο λαός και όχι στη βάση επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή