Υστέρηση σε δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες στο 11μηνο

Υστέρηση σε δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες στο 11μηνο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυσία έγιναν οι επενδύσεις στην προσπάθεια επίτευξης του υπερπλεονάσματος με στόχο τη διανομή μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το αξιοσημείωτο που καταγράφει ο προϋπολογισμός στο 11μηνο είναι οι μειωμένες επιχορηγήσεις του στις ευπαθείς ομάδες. Κάτι που επιβεβαιώνει την υποεκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού στην οποία είχε αναφερθεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει ότι δεδομένης αυτής της υποεκτέλεσης, το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι «νέο χρήμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένο κατά 818 εκατ. ευρώ. Αν και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι ο στόχος στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί (6,75 δισ. ευρώ), ωστόσο, το ίδιο είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση και τον προηγούμενο χρόνο και τελικά το ΠΔΕ ήταν μειωμένο περίπου κατά 460 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι δαπάνες των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας λόγω των καθυστερήσεων έκδοσης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για το επίδομα θέρμανσης βρίσκονται στο 41% ένα μήνα πριν εκπνεύσει το έτος.

Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και τη μεγάλη υπερσυγκράτηση δαπανών (1,7 δισ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,64 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 5,75 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,130 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς τα έσοδα του ΠΔΕ) ανήλθαν σε 43,748 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αλλαγή των στόχων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι τα φορολογικά έσοδα εάν δεν χαμήλωνε ο στόχος θα παρουσίαζαν απόκλιση άνω του 1 δισ. ευρώ. Πάντως, για να επιτευχθεί ο νέος στόχος που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει τον τελευταίο μήνα του έτους να εισπραχθούν έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4,842 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4,889 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 45,905 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,731 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (47,635 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,847 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 913 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 110 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 106 εκατ. ευρώ, τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 53 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες μεταναστευτικών ροών κατά 76 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3,058 δισ. ευρώ και όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζουν μείωση έναντι του στόχου κατά 818 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,477 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 522 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,397 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 252 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή