Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα μέσω πλειστηριασμών

Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα μέσω πλειστηριασμών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο είναι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σχετικών διαγωνισμών, τους οποίους υλοποιούν οι εγχώριες τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Οι χαμηλές αποτιμήσεις, ιδίως σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προοπτική μελλοντικών υπεραξιών αποτελούν σημαντικό δέλεαρ, ενώ θετικό ρόλο διαδραματίζει και η παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο και έχει απομακρυνθεί πλέον ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποδεικνύεται, εκτός από τα ξένα επενδυτικά funds καταγράφεται το ενδιαφέρον ακόμα και μεμονωμένων ξένων επενδυτών από τη Ρωσία και την Κίνα. Οπως ανέφερε στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com, κ. Κατσμαζόφ, «σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες». Ο κ. Κατσμαζόφ έχει ήδη αποκτήσει ένα κτίριο κατοικιών στην Αθήνα και σχεδιάζει να αγοράσει ακόμα πέντε τέτοια οικιστικά ακίνητα, με στόχο να μεταπωλήσει τα διαμερίσματα σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Με δεδομένο ότι η αγορά κατοικίας αρχίζει να σταθεροποιείται σε επίπεδο τιμών, οι ξένοι αγοραστές μπορούν να προσδοκούν και σε μελλοντικές υπεραξίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και Κινέζοι επενδυτές. H κ. Κάρι Λόου, της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Juwai.com, επισημαίνει ότι «έχουμε δεχθεί κρούσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές για τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα. Πιστεύουν ότι θα προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες για την απόκτηση ακινήτων, σε μια περίοδο που οι τιμές μοιάζουν να οδεύουν προς σταθεροποίηση». Κατά την ίδια, «υπάρχει η πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να επωφεληθεί κανείς από τις χαμηλές τιμές».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσμαζόφ, το γεγονός ότι το ελάχιστο όριο για τη λήψη άδειας παραμονής στην Ελλάδα, μέσω του σχετικού προγράμματος, είναι 250.000 ευρώ, είναι θετικό, δεδομένου ότι στην Πορτογαλία απαιτούνται 500.000 ευρώ ή 350.000 ευρώ αν το προς αγορά ακίνητο είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών. Επιπλέον, στην Ελλάδα, οι πιθανές αποδόσεις από την εκμετάλλευση μιας κατοικίας είναι πλέον σημαντικές, λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα και της εκτίναξης της αγοράς βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων. Η τάση της αυξημένης ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό, ιδίως από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., πιστοποιείται και από τα στοιχεία που παρείχε η ιστοσελίδα φιλοξενίας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Ειδικότερα, προκύπτει ότι φέτος η μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης προέρχεται από την Κίνα (203%), ενώ έπονται η Τουρκία (90%), η Γερμανία (68%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή