Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής

9' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταλανική Ριβιέρα, με την ενδιαφέρουσα γαστρονομία, τις φυσικές ομορφιές και τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, προσφέρεται και για χειμερινές εξορμήσεις, σε προσιτές μάλιστα τιμές.

Hταν μέσα Μαρτίου όταν ταξιδεύαμε μέσω Reus για την καταλανική Costa Daurada (Χρυσή Ακτή) και συγκεκριμένα για την παραθαλάσσια πόλη Salou, την οποία θα χρησιμοποιούσαμε ως βάση για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της καταλανικής Ριβιέρας εκτός τουριστικής σεζόν. Το μικρό αεροδρόμιο του Reus έμοιαζε να έχει ανοίξει ειδικά για εμάς, ενώ το Salou, που το καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες, έμοιαζε έρημο παρά τον εξαιρετικό καιρό.

Όμως εκείνη η πρώτη εικόνα ήταν παραπλανητική, γιατί, όπως θα μάθαινα σύντομα, η Costa Daurada από Οκτώβριο μέχρι Μάιο σφύζει από ζωή – τρίτης ηλικίας. Είναι η περίοδος που το ισπανικό κράτος επιδοτεί τους 55+ να ταξιδέψουν, εκτός σεζόν, σε 35 διαφορετικά μέρη της Ισπανίας και το ξενοδοχείο μας, το Best San Francisco, ήταν σχεδόν πλήρες. Την ώρα που φτάναμε, τα περισσότερα ηλικιωμένα ζευγαράκια είχαν ήδη φύγει για εκδρομές στις γύρω πόλεις σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Το ίδιο βράδυ θα τα συναντούσαμε στο φουαγιέ να χορεύουν τάνγκο, βαλς και λάτιν υπό τους ήχους του live μουσικού προγράμματος του ξενοδοχείου και να το διασκεδάζουν.

Το κλίμα της Καταλονίας είναι ήπιο όλο τον χρόνο και ο καιρός, ακόμα και τον χειμώνα, είναι σχετικά καλός. Εκμεταλλευτείτε τον, αν θέλετε να γνωρίσετε μέρη απρόσμενης ομορφιάς χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού και τις υψηλές τιμές.

 

SALOU

Ο βασιλιάς της Costa Daurada

Το Salou στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι από τους Έλληνες, οι οποίοι του έδωσαν την ονομασία Salauris, μάλλον από την αρχαιοελληνική λέξη «σάλος», δηλαδή φουσκοθαλασσιά. Και ενώ μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ήταν ένα απλό ψαροχώρι, μεγαλοαστοί από τη Βαρκελώνη αποφάσισαν να χτίσουν εδώ τις εξοχικές τους κατοικίες, με αποτέλεσμα η πόλη να εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Φοίνικες παντού, εννιά παραλίες με χρυσή άμμο και γαλήνια, ρηχά νερά, κολπίσκοι περιτριγυρισμένοι από πεύκα και πάνω από 14 χιλιόμετρα ακτογραμμής κάνουν σήμερα το Salou (γνωστό και ως «Η παραλία της Ευρώπης») τουριστική πρωτεύουσα της Costa Daurada και κομβικό σημείο για να ανακαλύψει κανείς την περιοχή. Έτσι εξηγούνται και οι σειρές επί σειρών ξενοδοχείων (όχι απαραίτητα καλαίσθητων) που δεσπόζουν στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, αποτελεί τη βασική ατραξιόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

   TI NA KANETE: Το ξύλινο μονοπάτι Cami de Ronda, που ακολουθεί την ακτογραμμή φτάνοντας σε μήκος τα 2,4 χλμ., αποτελεί αγαπημένο αξιοθέατο των τουριστών και προσφέρεται για ρομαντικές περατζάδες πλάι στη θάλασσα και σε σημεία με εκπληκτική θέα, όπως τον φάρο του 1858, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-1

Ο παραλιακός πεζόδρομος Passeig Jaume I στο Salou αποτελεί σημείο καθημερινής συνάντησης των ντόπιων.

Μια βόλτα προς την αντίθετη κατεύθυνση, επί του παραλιακού πεζόδρομου Passeig Jaume με τους φοίνικες, που ξεδιπλώνεται παράλληλα με τη μεγαλύτερη παραλία της πόλης, το Llevant, σας επιφυλάσσει τη γνωριμία με τις ελάχιστες εναπομείνασες αρ νουβό εξοχικές βίλες των αρχών του 20ού αιώνα.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-2

Η υπέροχη αρ νουβό βίλα Xalet Bonet του 1918, στην παραλιακή του Salou. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ)

Σε μία από αυτές στεγάζεται και το τουριστικό γραφείο της πόλης, όπου θα ενημερωθείτε για την περιοχή, την τοπική γαστρονομία, τα φεστιβάλ και βέβαια το all-inclusive θέρετρο PortAventura World (portaventuraworld.com) που λειτουργεί όλο τον χρόνο και για κάποιους αποτελεί ικανό λόγο για να ταξιδέψουν έως εδώ με τις οικογένειές τους. Διαθέτει 3 θεματικά πάρκα –ένα εξ αυτών είναι το ολοκαίνουργιο Ferrari Land που ήδη προσελκύει πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους της ταχύτητας–, 3 γήπεδα γκολφ, 33 εστιατόρια και 5 πολυτελή ξενοδοχεία.

 

RΕUS

Η πατρίδα του Gaudi

Το Reus, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Καταλονίας για το 2017, απέχει μόλις 10 λεπτά οδικώς από το Salou. Αν και λίγοι το γνωρίζουν, εδώ γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας Antoni Gaudi, ο ταυτισμένος με πολλά από τα κτίρια-ορόσημα της Βαρκελώνης, όπως η Sagrada Familia. ∆ικά του έργα δεν υπάρχουν στην πόλη, γιατί δεν είχε πλούσιους φίλους και πάτρωνες να τα χρηματοδοτήσουν. Υπάρχει όμως το σπίτι όπου γεννήθηκε (στην Calle San Vicente 4), το οποίο θα δείτε μόνο εξωτερικά, γιατί πλέον αποτελεί ιδιωτική κατοικία, και λίγα βήματα πιο πέρα το γλυπτό που αναπαριστά τον ασθενικό και εσωστρεφή Gaudi σε μικρή ηλικία να παίζει μόνος με τους βόλους του.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-3

Το μπρούντζινο άγαλμα του μικρού Gaudi στο Reus, λίγα μέτρα από το σπίτι όπου γεννήθηκε. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ)

     TI NA KANETE: Το σύγχρονο διαδραστικό μουσείο Gaudi Centre (Plaça del Mercadal 3, gaudicentre.cat) εξηγεί μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό πώς, για παράδειγμα, ο Gaudi σχεδίασε τη Sagrada Familia –η οποία έμεινε ημιτελής– και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρεπλίκα του εργαστηρίου του εντός αυτής.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-4

Νεαροί επισκέπτες του μουσείου Gaudi Centre. (Φωτογραφία: Carles Fargas fotΟgraf-Reus)

Από εδώ θα μπορέσετε να προμηθευτείτε δωρεάν και τον εξαιρετικό Οδηγό του Μοντερνισμού που σχεδίασε το τοπικό τουριστικό γραφείο, για να περιηγηθείτε σε όλα τα αρ νουβό αριστουργήματα της πόλης, ξεκινώντας από την Casa Navàs (1907) –έργο του σημαντικότερου εκπροσώπου του καταλανικού μοντερνισμού, Lluis Domènech i Montaner– που βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από το Gaudi Centre. Στο ισόγειό του λειτουργεί, όπως άλλοτε, υφασματοπωλείο και μπορείτε να το επισκεφθείτε για να δείτε ανέπαφο όλο το εσωτερικό του ντεκόρ, από τα πλακάκια μέχρι το χρηματοκιβώτιο.

Αν έχετε όρεξη για ψώνια, το Reus με τα περισσότερα από 600 εμπορικά καταστήματα δεν θα σας απογοητεύσει. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο με τα υπέροχα κτίρια, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μακριά από τη βαβούρα των αυτοκινήτων. Περάστε οπωσδήποτε από το εστιατόριο Vermuts Rofes (Sant Miquel 4, vermutsrofes.com), που στεγάζεται σε ένα εργοστάσιο βερμούτ του 1890. Με φόντο τα παλιά γιγαντιαία βαρέλια, θα γευτείτε το φημισμένο τοπικό ποτό –μπορείτε να το αγοράσετε και για το σπίτι– συνοδεία πεντανόστιμων τάπας.

TARRAGONA

Το μπαλκόνι της Μεσογείου

Περίπου 20 λεπτά βόρεια του Salou βρίσκεται η ρωμαϊκή πόλη Tarragona, γνωστή ως «μπαλκόνι της Μεσογείου» χάρη στην εκπληκτική της θέση πάνω στη θάλασσα. Εξίσου γνωστή είναι και ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χάρη στα πολλά διασωθέντα ρωμαϊκά μνημεία της. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα ρωμαϊκά τείχη αλλά και το αμφιθέατρο του 2ου αι. μ.Χ., χωρητικότητας 14.000 θεατών. Εδώ,  κάθε Μάιο φιλοξενούνται αρκετά από τα δρώμενα του φεστιβάλ Tàrraco Viva, το οποίο αναβιώνει τη ζωή στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-5

Περιπλανηθείτε στα μεσαιωνικά πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης της Tarragona. (Φωτογραφία: Carles Fargas fotΟgraf-Reus)

Η Tarragona όμως έχει και έντονο μεσαιωνικό χαρακτήρα, όπως φανερώνει η διάταξη των πλακόστρωτων στενών στην Παλιά Πόλη (Part Alta), αλλά και ο επιβλητικός καθεδρικός Catedral de Santa Maria με τη γοτθική πρόσοψη, ο οποίος χτίστηκε, πιθανότατα τον 12 αι. μ.Χ., πάνω στα ερείπια του ρωμαϊκού φόρουμ.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Μετά την επίσκεψη στον καθεδρικό, αξίζει μια στάση στο γραφικό και καλλιτεχνικό καφέ Sha (Pla de la Seu 9) ακριβώς απέξω. Κατόπιν, περιπλανηθείτε στα σοκάκια και θα ανακαλύψετε θησαυρούς. Στην οδό Carrer de la Merceria νότια του καθεδρικού, για παράδειγμα, εγώ βρέθηκα τυχαία –εσείς όμως αξίζει να πάτε επί τούτω– στο Casa Corderet, το παλαιότερο εν ενεργεία κατάστημα κεριών στην Καταλονία, που λειτουργεί από το 1751 στο νούμερο 17. Ο sui generis ιδιοκτήτης του, Xavier, έχει πολλά και ενδιαφέροντα να σας διηγηθεί για την ιστορία του μαγαζιού το οποίο κληρονόμησε από τη γιαγιά του. Θα σας εκμυστηρευτεί, ας πούμε, πως είναι μάλλον στοιχειωμένο και πως κάθε βράδυ καληνυχτίζει το φάντασμα, δίνοντάς του εντολή να προστατεύει το μαγαζί του.

Καμία επίσκεψη στην Tarragona δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς μια βόλτα από το «Μπαλκόνι της Μεσογείου» (Βalco del Mediterrani), το παρατηρητήριο με τη σιδερένια κουπαστή και τη θέα στη θάλασσα στο οποίο καταλήγει η πεζοδρομημένη Rambla Nova.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-6

Θέα στη Μεσόγειο από το μονοπάτι Cami de Ronda. (Φωτογραφία: PMT Salou)

Το «Μονοπάτι με τους φοίνικες» (Passeig de les Palmeres) που οδηγεί έως εκεί από την άλλη πλευρά είναι εξίσου μαγευτικό. «Tocar ferro» λένε οι ντόπιοι, δηλαδή αγγίξτε το σίδερο του κιγκλιδώματος, όπως το καλεί το εθιμοτυπικό της επίσκεψης στο «Μπαλκόνι» – και ετοιμαστείτε για πολλές φωτογραφίες.

ΜΟΝΤBLANC

Θρύλοι, πράσα και σαμπάνια

Η μεσαιωνική πόλη Montblanc απέχει περίπου 40 λεπτά οδικώς από το Salou. Ο τοπικός θρύλος θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο και να σώζει τη βασιλοπούλα. Κάθε άνοιξη στο μεσαιωνικό καρναβάλι Setmana Medieval γίνεται η σχετική αναπαράσταση.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Χαθείτε στα στενά του οικισμού και περπατήστε παράλληλα με τα οχυρωματικά τείχη του 14ου αιώνα με τους 30 πύργους. Οι ξεναγήσεις που διοργανώνει το τοπικό γραφείο τουρισμού σάς δίνουν πρόσβαση σε έναν από αυτούς για να θαυμάσετε την θέα. Αν είστε φίλοι του κρασιού, κάντε μια στάση στον οινοπαραγωγικό συνεταιρισμό Agrobotiga Portell (Muralla de Sta. Tecla 54, cava-portell.com), που στεγάζεται σε ένα αρ νουβό κτίριο του 1919, για να αγοράσετε την περιβόητη cava, την ισπανική δηλαδή εκδοχή της σαμπάνιας.

Για φαγητό, επιλέξτε οπωσδήποτε το φιλόξενο εστιατόριο El Call de Montblanc (C. de Sant Josep 15, elcalldemontblanc.com) για να δοκιμάσετε μεταξύ άλλων μια διάσημη τοπική λιχουδιά – την calçotada. Η γλυκύτατη ιδιοκτήτρια Κάρμεν θα σας δείξει πώς τρώγεται το calçot, μια διασταύρωση πράσου και κρεμμυδιού που τσιγαρίζεται και σερβίρεται με την κρεμώδη σάλτσα «romesco» (έχει ως βάση κόκκινες πιπεριές και αμύγδαλα): φορώντας χάρτινη σαλιάρα για… προστασία, βουτάτε το calçot στη σάλτσα, γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ανοίγετε το στόμα και απολαμβάνετε το έδεσμα. Εμείς πάντως, αν και σίγουρα απογοητεύσαμε την κυρία Κάρμεν με τον αριθμό των πράσων που καταφέραμε ο καθένας να φάμε, το καταδιασκεδάσαμε. Ευτυχώς που το κυρίως πιάτο περιλάμβανε κρέας, διαφορετικά μάλλον θα είχαμε μείνει νηστικοί.

CAMBRILS

Φρέσκο ψάρι και ηλιοβασίλεμα

Το κοσμοπολίτικο Cambrils, 8 χιλιόμετρα νότια του Salou, φημίζεται για τις παραλίες του, αλλά κυρίως για το φρέσκο ψάρι του.

     ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Η παραλιακή του περατζάδα κλέβει την παράσταση, αξίζει όμως πρώτα μια βόλτα στην Παλιά Πόλη με τα γραφικά και ήσυχα στενά της.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-7

H ψαριά της ημέρας στο Cambrils. (Φωτογραφία: © Cambrils Tourism Board)

Γύρω στις 4 με 5 το απόγευμα κάντε μια στάση στην ιχθυόσκαλα, για να δείτε το βραδινό σας να καταφθάνει με τις ψαρόβαρκες. Κατόπιν, αγναντέψτε τη θάλασσα από την ειδικά διαμορφωμένη προβλήτα, δείτε τον ήλιο να δύει και βέβαια γευτείτε ψάρι, tapas και καταλανικές σπεσιαλιτέ στα παραλιακά εστιατόρια.

ΑΛΛΕΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Με αφετηρία το Salou, μπορείτε να επισκεφθείτε τη La Pineda (8,2 χλμ., 16 λεπτά οδικώς), τη Valencia (249 χλμ., δυόμισι ώρες οδικώς) και βέβαια τη Βαρκελώνη (109 χλμ., μιάμιση ώρα οδικώς) , την οποία σίγουρα δεν θα εξαντλήσετε σε μία επίσκεψη. Το δικό μας ταξίδι «έκλεισε» εκεί, με τους περισσότερους να ξεχύνονται για ψώνια και άλλους να προσπαθούν να χωρέσουν στις διαθέσιμες έξι ώρες τα πιο σημαντικά αξιοθέατα – Museu Picasso, Casa Battlο, κ.ά. Αδύνατο, όσο αδύνατο είναι και να αφιερώσεις μόνο μία παράγραφο σε μια τόσο μαγευτική πόλη.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-8

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Στην Costa Daurada ταξιδέψαμε με το Travel Factory (Πατριάρχου Ιωακείμ 26Α, Αθήνα, τηλ. 210-9689659, 210-8990270 www.travel-factory.gr), που εκπροσωπεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europe Senior Tourism (www.europeseniortourism.eu) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διοργανώνοντας εκδρομές στη Χρυσή Ακτή για τους 55+ από 1 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου. Τα πακέτα περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο του εξωτερικού, 7 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων, πρωινό και βραδινό στο ξενοδοχείο, ελληνόφωνο ξεναγό και ταξιδιωτική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή