Στις «πηγές» της νοστιμιάς

12' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυριά, αλλαντικά, μανιτάρια, κρασί… Όχι, δεν πάμε για ψώνια. Επισκεπτόμαστε φιλόξενους παραγωγούς, μαθαίνουμε για τη δουλειά τους και γνωρίζουμε καλύτερα την Ελλάδα μέσα από εκλεκτά προϊόντα της.

Μακεδονία

Φάρμα Κερκίνης

    Η οικογενειακή φάρμα του Βασίλη Παπαδόπουλου βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κερκίνη στους πρόποδες του όρους Κρούσια, σε έναν προστατευμένο υγροβιότοπο, με πλούσια και αρωματική βλάστηση, ιδανικό για τη διαβίωση των βουβαλιών σε φυσικές συνθήκες. Ιδρύθηκε το 1999 και είναι μια κάθετη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά τα ζώα, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και, φυσικά, να δοκιμάσετε τα αλλαντικά και να αγοράσετε κρέας για πρωτότυπα μαγειρέματα. Φτιάχνουν φοβερό καβουρμά και έξοχο καπνιστό λουκάνικο.

|| Κερκίνη, Σέρρες, τηλ. 23270-41151, 6948-831352. Επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.

Κτήμα Γεροβασιλείου

     Το γνωστό οινοποιείο του καταξιωμένου οινολόγου Βαγγέλη Γεροβασιλείου βρίσκεται στις πλαγιές της Επανομής, στη μέση ενός φροντισμένου αμπελώνα. Τόσο το πρότυπο οινοποιείο όσο και ο υποδειγματικός αμπελώνας είναι από τις επισκέψεις που δεν πρέπει να χάσει κανένας λάτρης του κρασιού. Εκτός από τις γευστικές δοκιμές και τα σεμινάρια που διοργανώνονται τακτικά, αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο Οίνου στο υπόγειο του οινοποιείου, όπου μεταξύ άλλων θα εντυπωσιαστείτε από τη συλλογή του με πάνω από 2.600 ανοιχτήρια.

|| Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23920-44567, www.gerovassiliou.gr, Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00-16.00, Τετάρτη 13.00-19.00, Σαββατοκύριακο 11.00-17.00.

Στο site του οινοποιείου ανακοινώνονται ποικίλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Φλώρινα

Αγρόκτημα Ναουμίδη

     Οι άνθρωποι του αγροκτήματος Ναουμίδη είναι απολύτως αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση της ονομαστής πιπεριάς Φλωρίνης. Έχουν το δικό τους σπορείο, καλλιεργούν τις πιπεριές στον Άγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας στα 600 μέτρα και τις μεταποιούν στην πετρόκτιστη μονάδα τους με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει και να ξεναγηθεί σε όλα όσα αναφέραμε, να συμμετάσχει σε γευστικές δοκιμές, ακόμα και να γευματίσει στο εστιατόριο ή στο μεζεδοπωλείο του αγροκτήματος με μενού που επιμελείται ο σεφ της οικογένειας, Άγγελος Ναουμίδης. Μπορείτε, τέλος, να αγοράσετε τα προϊόντα τους.

|| Λίμνη Βεγορίτιδα, Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιο, τηλ. 23860-61438. Καθημερινά 09.00-18.00.

Ιωάννινα

Κατώγι Αβέρωφ

      Στους ορεινότερους αμπελώνες της Ελλάδας, η ξενάγηση στο πετρόκτιστο οινοποιείο και στους μοντέρνους χώρους γευσιγνωσιών των εκλεκτών κρασιών αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς συνδυάζει τη ρουστίκ αισθητική του μετσοβίτικου τοπίου με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και ποικίλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Αξίζει επίσης η διαμονή στον ατμοσφαιρικό ξενώνα με τα θεματικά δωμάτια, το γεύμα με τοπικά εδέσματα στους χώρους του ξενώνα, μια βόλτα στους πανέμορφους αμπελώνες, όπως και μια επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.    

|| Μέτσοβο, τηλ. 26560-31490. Έπειτα από επικοινωνία, καθημερινά 10.00-16.00.

Ξενώνας Ανέμη

       Ο Παύλος και η Λίλα εγκατέλειψαν τον αστικό τρόπο ζωής και έστησαν τον ξενώνα Ανέμη, όπου «το μαγερειό είναι η ψυχή του σπιτιού, όπως ήταν πάντα τα μαγειρεία των σπιτιών», λένε οι ίδιοι. Με επίκεντρο, λοιπόν, τον παλιό εσωτερικό ξυλόφουρνο, που ανακατασκευάστηκε με τεχνική κομπ, δηλαδή με φυσικά υλικά, όπως πηλός, χώμα, άχυρα, στρώνονται πλούσια συμπόσια που διαρκούν ώρες. Προσφέρουν επίσης στους επισκέπτες εναλλακτικές εμπειρίες που μπορεί να περιλαμβάνουν από εργαστήρι πρόβειου μαλλιού και ύφανση στον αργαλειό, βόλτες στη βροχή και συλλογή μανιταριών μέχρι παρασκευή μαρμελάδας, τσάτνεϊ, ζυμαρικών, τυροκόμηση και άλλα ενδιαφέροντα, σε αρμονία με την κάθε εποχή.

|| Κάτω Πεδινά, Ζαγόρι, τηλ. 26530-72003.

Τρίκαλα

Κτήμα Θεόπετρα και Αποσταγματοποιία Τσιλιλή

        Ποιος δεν γνωρίζει τα κρυστάλλινα τσίπουρα και τα εξαιρετικά αποστάγματα της οικογένειας Τσιλιλή. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η οικογένεια βρίσκεται πίσω και από το οινοποιείο Κτήμα Θεόπετρα. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το πρότυπο οινοποιείο και τους βιολογικούς αμπελώνες γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας. Φυσικά, η περιήγηση θα ήταν ελλιπής χωρίς την ξενάγηση στο αποσταγματοποιείο και τη γευστική δοκιμή στα τσίπουρα και στα κρασιά τους από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

|| Ράξα Τρικάλων, τηλ. 24310-85885. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-1

Μαγειρεύοντας με τρούφα σε δράση του Μουσείου Μανιταριών στην Καλαμπάκα.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

         Γνωστό και ως Μουσείο Μανιταριών, αφού, εκτός από την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 300 είδη ζώων που θα δείτε, διαθέτει και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών –το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα– με τα κυριότερα είδη. Έχει σχεδιαστεί μάλιστα ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνονται περιλαμβάνεται το «κυνήγι» μανιταριών και τρούφας σε παραπλήσια δάση και λιβάδια, με την παρουσία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών και στη συνέχεια μαθήματα μαγειρικής και γευστικής εμπειρίας.

|| Πίνδου 20, Καλαμπάκα, 24320-24959. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00. Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο αποξηραμένων μανιταριών. Για το «Κυνήγι μανιταριών», τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που διοργανώνονται, επικοινωνήστε με το μουσείο.

Στερεά Ελλάδα

Φάρμα Μπράλου

         Πολλοί γνωρίζουν τη Φάρμα Μπράλου από τα κρεοπωλεία τους σε Κηφισιά και Κολωνάκι και από τα ομώνυμα εστιατόριά τους, που λειτουργούν με τη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι». Από πού προέρχεται όμως η εκλεκτή πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν; Η φάρμα τους στον Μπράλο Φθιώτιδας βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων. Σε μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, ανάμεσα σε αγριελιές και οπωροφόρα, εκτρέφονται ζώα ελευθέρας βοσκής με ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές. Κατά την επίσκεψή σας θα συναντήσετε τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής βοοειδή Black Angus Purebred 100%, βουβάλια, αιγοπρόβατα, ελληνικό μαύρο χοίρο, φασιανούς, χήνες, πέρδικες και άλλα ζώα, που ζουν σε καταλύματα από πέτρα και ξύλο.

|| Μπράλος, Φθιώτιδα, 210-2713126, 6944-950555. Επισκέψιμη έπειτα από επικοινωνία.

 

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-2

 Συγκομιδή στο Αγρόκτημα Διαμάντι.

 

Αγρόκτημα Διαμάντι

       Στο διακεκριμένο με βραβείο Ποιότητας από τον «Γαστρονόμο» πρότυπο οικολογικό αγρόκτημα Διαμάντι μπορείτε να περιηγηθείτε και να αγοράσετε φρεσκοκομμένα και εποχικά βιολογικά φρούτα και ζαρζαβατικά απευθείας από το χωράφι. Η οικογένεια του Σπύρου Χρυσούλα και της Μαρίας Διαμάντη παράγει επίσης εκλεκτό πρόβειο γιαούρτι, φέτα, γραβιέρα και ανθότυρο, με γάλα από δικά τους ζώα, τα οποία, καιρού επιτρέποντος, θα δείτε να βόσκουν ελεύθερα στο αγρόκτημα.  

|| Θησέως 2 και Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, τηλ. 22940-67866. Επισκέψιμο Σαββατοκύριακα 09.00-18.00.

Το Περιβόλι

        Δεν είναι μεγαλύτερο από 4 στρέμματα. Έχει εκπαιδευτικό προσανατολισμό, πρεσβεύοντας τις αρχές της περμακουλτούρας (η ιδέα να παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο η φύση λύνει διάφορα ζητήματα, ώστε να τον εφαρμόσεις και στα δικά σου). Έχει όμως και ένα εστιατόριο με προσεγμένη κουζίνα, όπου ο σεφ Γιάννης Στανίτσας μαγειρεύει με ιδιοπαραγόμενη βιολογική πρώτη ύλη. Αν και τα λίγα ζαρζαβατικά που καλλιεργούν συνήθως αρκούν μόνο για τις ανάγκες του εστιατορίου, αν τους το ζητήσετε μπορεί να σας εξασφαλίσουν μικρές ποσότητες για το σπίτι σας. Στο μικρό deli που λειτουργεί εντός του κτήματος θα βρείτε ολόφρεσκα αυγά ημέρας από τις κότες τους, δικό τους μέλι και βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες. 

|| Κυργίων 15, Βάρη, 210-8963000. Επισκέψιμο καθημερινά από τις 14.00 μέχρι τη δύση του ηλίου, πλην Δευτέρας.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-3

The Margi Farm

         Δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας, σε μια φάρμα περιτριγυρισμένη από ελιές και αμπέλια, καλλιεργούνται με φυσικές γεωργικές     πρακτικές και μεθόδους ελληνικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία ποτίζονται με το δικό της αρδευτικό σύστημα. Η φάρμα καλύπτει τις ανάγκες σε προμήθειες του ξενοδοχείου The Margi Hotel στη Βουλιαγμένη, αλλά είναι ένας επισκέψιμος χώρος, όπου μπορείτε να ξεναγηθείτε, να μαζέψετε λαχανικά και στη συνέχεια να τα απολαύσετε σε δημιουργικά πιάτα με την υπογραφή του γνωστού σεφ του ξενοδοχείου, Παναγιώτη Γιακαλή.

|| Καλύβια, Αττική, τηλ. 210-9670924. Κάθε Πέμπτη 18.00-23.00 μόνο με κράτηση ή ιδιωτική κράτηση έπειτα από επικοινωνία.

Μανιτάρια Δίρφυς

       Στην πρότυπη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στην κεντρική Εύβοια, οι γεωπόνοι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης δίνουν σε όλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μία από τις ελάχιστες μονάδες παραγωγής μανιταριών στην Ελλάδα. Παράγουν οι ίδιοι τα υποστρώματα καλλιέργειας των μανιταριών, ενώ, εκτός από τα καλλιεργημένα, συλλέγουν και εμπορεύονται άγρια μανιτάρια από τα δάση της Δίρφης. Θα σας ξεναγήσουν στη μονάδα παραγωγής και στο εκθετήριο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και να δοκιμάσετε διάφορες συνταγές. Οργανώνουν επίσης εξορμήσεις στο δάσος για συλλογή άγριων μανιταριών.

|| Καθενοί, Εύβοια, τηλ. 22280-71300. Ανοιχτά καθημερινά 10.00-16.00 και Σαββατοκύριακα 10.00-18.00, για τις διάφορες δραστηριότητες μόνο έπειτα από συνεννόηση.

Πελοπόννησος

Κτήμα Μερκούρη

       Πνιγμένο στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, ελιές, φοίνικες και θάλασσα και ένα παλιό αρχοντικό που στολίζει το ειδυλλιακό τοπίο, το ιστορικό κτήμα στο Κορακοχώρι Ηλείας, που ανήκει από τα τέλη του 19ου αιώνα στην οικογένεια Μερκούρη, προσφέρει κάτι παραπάνω από μια κλασική οινική εμπειρία. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο με αιωνόβιες κουκουναριές και κορωνέικους ελαιώνες με θέα το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο, όπου θα δοκιμάσετε κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται με σύστημα Ολοκληρωμένης Καλλιέργειας, καθώς και το θαυμάσιο δικό τους ελαιόλαδο.

|| Κορακοχώρι, Πύργος Ηλείας, τηλ. 26210-41601, www.mercouri.gr, Δευτέρα-Σάββατο 09.00-15.00.

VENIKOS

      Με αφετηρία τον αμπελώνα της Νεμέας, με τα διάσημα κρασιά Νεμέα ΠΟΠ, με βασικούς συνεργάτες τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας, την  Ένωση Οινοποιών Αμπελώνα Πελοποννήσου, τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ο Νίκος Μπουζινέλος προσφέρει ίσως την πιο ολοκληρωμένη οινο-γαστροτουριστική εμπειρία στην Πελοπόννησο. Με βασικό άξονα το κρασί, σχεδιάζει διαδρομές που περιλαμβάνουν επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, όπως οινοποιεία, αγροτουρισμό, σεμινάρια γευσιγνωσίας, wine tastings και μαθήματα μαγειρικής. Επιλέξτε επίσης να κλείσετε τη διαμονή σας στο αρχοντικό/ξενώνα Βένικος, που επίσης έχει ως κεντρικό θέμα του –φυσικά– το κρασί.

|| Κούτσι, Νεμέα, Κορινθία, τηλ. 27460-23436. Έπειτα από επικοινωνία.

Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου

        Η Σοφία Καραμάνου είναι μια δυναμική βιοκαλλιεργήτρια βραβευμένη με βραβείο Ποιότητας από τον «Γαστρονόμο». Μπορείτε να την επισκεφτείτε στο κτήμα της στο Ναύπλιo και να ψωνίσετε από το μικρό παντοπωλείο του αγροκτήματος κηπευτικά και φρούτα, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες από φρούτα παραγωγής τους, αλλά και δικά τους ζυμαρικά ζυμωμένα με κατσικίσιο γάλα. Στο παντοπωλείο υπάρχουν και άλλα βιολογικά είδη μπακαλικής από μικρούς παραγωγούς. Την άνοιξη μη χάσετε τις φημισμένες φράουλές τους. 

|| Λεωφ. Ασκληπιού, Άρια, Ναύπλιο, τηλ. 27520-43093 και 6976-624212. Το αγρόκτημα είναι επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία, ενώ το παντοπωλείο είναι ανοιχτό καθημερινά 09.00-14.30 και 17.30-20.30, κλειστά Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, και Κυριακή.

Κυκλάδες

Aglaia’s Table

     Η συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων Αγλαΐα Κρεμέζη μαζί με τον σύζυγό της Κώστα Μωραΐτη και μια μικρή ομάδα θα σας υποδεχτούν στο αγρόκτημά τους στην Ιουλίδα, για μια γαστρονομική «περιπέτεια» που περιλαμβάνει μαθήματα μαγειρικής, γευστικές δοκιμές κρασιού, ελαιολάδου, τυριού και μελιού, πεζοπορικές εκδρομές/ξεναγήσεις σε χωριά, παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εποχές – το φθινόπωρο, για παράδειγμα, συμμετέχετε σε λιομάζωμα και ελαιοπαραγωγή.

|| Ιουλίδα, Τζια, τηλ. 22880-21917, 6932-413205. Προγράμματα ημερήσια, 6ήμερα ή με ειδική διαμόρφωση. Όλο τον χρόνο έπειτα από επικοινωνία.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-4

Λουκούμια Συκουτρή από τη Σύρο. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ) 

Λουκουμοποιία Συκουτρή

       Το μυστικό του συριανού λουκουμιού έλεγαν παλιά πως είναι το υφάλμυρο νερό που οι λουκουμοποιοί έπαιρναν από την πηγή του Αγίου Αθανασίου. Ωστόσο και το ψήσιμο στο μπακιρένιο καζάνι που οι περισσότερες λουκουμοποιίες -ανάμεσα σε αυτές και της οικογένειας Συκουτρή- εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευθύνεται για τη νοστιμιά του ξακουστού συριανού προϊόντος. Στο μικρό λουκουμοποιείο των Συκουτρήδων η πατίνα του χρόνου είναι εμφανής. Παρακολουθήστε τη διαδικασία παραγωγής του λουκουμιού, δοκιμάστε τις διάφορες γεύσεις και ξεναγηθείτε στη γωνιά του λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείου της Σύρου, όπου εκτίθενται αντικείμενα, παλαιά κουτιά και φωτογραφίες που έχει συλλέξει η κυρία Συκουτρή από το πρόσφατο παρελθόν του νησιού.

|| Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 22810-81390, 6977-455145. Επισκέψιμο έπειτα από επικοινωνία.

Μαθήματα μαγειρικής

Νικολέττα Δελατόλα Φωσκόλου

       Ζεστή, σπιτική φιλοξενία στην Τήνο από την ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας των Κυκλάδων και συγγραφέα Νικολέττα Δελατόλα Φωσκόλου. Μαθήματα ντόπιας μαγειρικής με πρώτες ύλες εποχικές, από το μποστάνι της, κρέατα και ψαρικά από το νησί. Οι φιλοξενούμενοι ετοιμάζουν μαζί της τα ψητά από το μπάρμπεκιου, μαθαίνουν για την ιδιαίτερη γαστρονομία του νησιού, αν θέλουν μαζεύουν οι ίδιοι τα ζαρζαβατικά και ταΐζουν τις αλανιάρες γαλοπούλες, τις κότες και τα οικόσιτα γουρουνάκια. Ό,τι δοκιμάσετε είναι καμωμένο από τα χεράκια της, από τα ντόπια άγρια αγκιναράκια λαδιού μέχρι αλλαντικά, ζυμωτό ψωμί, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού.

|| Σμουρδιά, Τριπόταμος, Τήνος, τηλ. 22830-23506. Έπειτα από επικοινωνία.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-5

Ντόπια τυροκομικά προϊόντα με φρέσκο γάλα από το Mykonos Farmers. (Φωτογραφία: ΕΒΕΛΥΝ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

Mykonos Farmers Τυροκομείο

         Με φρέσκο κατσικίσιο και πρόβειο μυκονιάτικο γάλα φτιάχνουν παραδοσιακά τυριά με σύγχρονο εξοπλισμό στο Mykonos Farmers, το ολοκαίνουργιο τυροκομείο των Γιώργου Συριανού και Θανάση Κουσαθανά. Λίγα μέτρα από την κοσμική Ψαρρού θα ξεναγηθείτε σε μια πρότυπη παραγωγική μονάδα και θα δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις, όπως το ντόπιο ξινότυρο, την τυροβολιά, τη νιαρή και την κοπανιστή. Στον χώρο υπάρχει και πωλητήριο για τα ψώνια σας, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται και μαθήματα μαγειρικής, με θέμα το τυρί και τη μυκονιάτικη κουζίνα.

|| Mykonos Farmers, Άγιος Λάζαρος, Μύκονος, τηλ. 22890-23970. Από Απρίλιο έως Οκτώβριο καθημερινά 08.00-21.00 και τον υπόλοιπο χρόνο έπειτα από επικοινωνία.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-6

Τα γνωστά λικέρ της Νάξου από την ποτοποιία Βαλληνδρά στο Χαλκί. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

Ποτοποιία Βαλληνδρά

       Σε ένα παλιό αρχοντικό κτίσμα στο Χαλκί, η οικογένεια Βαλληνδρά παράγει από το 1896 τα περίφημα λικέρ Κίτρο της Νάξου με φύλλα από τις κιτριές του νησιού. Περιηγηθείτε μέσα στον χώρο της ποτοποιίας, με τους παλιούς άμβυκες, τα μπουκάλια και τα παλιά εργαλεία εμφιάλωσης, ακούγοντας τα μέλη της οικογένειας να μιλούν για την τέχνη της ποτοποιίας και να διηγούνται την ιστορία της παραγωγής του λικέρ στη Νάξο. Αποκορύφωμα, η αίθουσα με την τράπεζα των γευσιγνωσιών μπροστά από το εκθετήριο των ποτών, απ’ όπου μπορείτε να κάνετε και τις αγορές σας.

|| Χαλκί, Νάξος, τηλ. 22850-31220. Καθημερινά 09.30-23.00 ή έπειτα από επικοινωνία.

Στις «πηγές» της νοστιμιάς-7

Εκλεκτές γεύσεις στο οινοποιείο Σιγάλας στη Σαντορίνη. (Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ)

Κτήμα Σιγάλα

        Σύνηθες «σπορ» ο οινοτουρισμός στη Σαντορίνη, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. Ειδικά στο κτήμα Σιγάλα, μακριά από την πολυκοσμία της Καλντέρας, σε μια κατάφυτη αυλή μπροστά στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, που θυμίζει νοικοκυρεμένο αγροτόσπιτο, θα δοκιμάσετε μια γκάμα από σπουδαία κρασιά και περίτεχνα αποστάγματα του κτήματος. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα γεύμα αξιώσεων, με πρώτες ύλες φυσικά από το νησί. 

|| Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860-71644, www.sigalas-wine.com, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.30, Σάββατο-Κυριακή 11.00-20.30. 

Κρήτη

Κτήμα Βασιλάκη

       Στο κτήμα της οικογένειας Βασιλάκη στο Μιραμπέλλο οι άνθρωποι του κτήματος μας υποδέχονται και μας ξεναγούν τόσο στην πρώτη φάμπρικα της οικογένειας όσο και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία της ελαιοποίησης. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου και συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζουμε ένα καλό ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα μπορούμε να γευτούμε και να αγοράσουμε τις εξαιρετικές ελιές και την τσικουδιά της οικογένειας.

|| Νεάπολη, Λασίθι, Κρήτη, τηλ. 28410-33653. Επισκέψιμο τους χειμερινούς μήνες Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00 ή έπειτα από επικοινωνία.

Greek Culinary History & Cooking Adventures

       Με σπουδές στην αρχαιολογία και στην κοινωνιολογία, αδιάκοπη περιέργεια για την ιστορία του φαγητού και τις συμπεριφορές στο τραπέζι και μεγάλη έλξη για την πειραματική αρχαιολογία, η Μαριάννα Καβρουλάκη ασχολείται από το 2000 με την έρευνα της ιστορίας της ελληνικής διατροφής και την πειραματική αναπαραγωγή αρχαίων μαγειρικών μεθόδων και συνταγών. Με την Greek Culinary History & Cooking Adventures παρουσιάζει σεμινάρια και εργαστήρια για τη μαγειρική των ιστορικών χρόνων, αναπαράγει ιστορικά δείπνα και πολλά άλλα νόστιμα και ενδιαφέροντα.

|| Δαράτσος, Χανιά. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.historyofgreekfood.weebly.com και www.cuisineblue.com. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή