Κατά 2,5% αυξήθηκε ο τζίρος των εμπόρων τα Χριστούγεννα

Κατά 2,5% αυξήθηκε ο τζίρος των εμπόρων τα Χριστούγεννα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης εκτιμά ο εμπορικός κόσμος ότι θα είναι φέτος ο τζίρος των Χριστουγέννων, χωρίς βεβαίως να φτάσει σε καμία περίπτωση τα επίπεδα της διετίας 2008-2009. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέσα σε επτά χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί από το λιανεμπόριο περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ή 35,2% του τζίρου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), ο τζίρος των Χριστουγέννων φέτος καταγράφει μέση αύξηση της τάξης του 2,5%. Στα μεγαλύτερα καταστήματα, αλυσίδες και εμπορικά κέντρα, η αύξηση του τζίρου φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκτιμάται σε 5%-6%, την ώρα που σε μικρότερα καταστήματα σε περιφερειακές αγορές οι πωλήσεις κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο, ακόμη και έως 12%. Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,09 δισ. από 4,03 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016.

Οπως επισημαίνει ο εμπορικός κόσμος, ο τζίρος των Χριστουγέννων ενδεχομένως θα ήταν υψηλότερος, εάν οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν ήταν τόσες πολλές τον τελευταίο μήνα του έτους, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Αποτρεπτικά για τις αγορές των Χριστουγέννων λειτουργεί ακόμη το γεγονός ότι σε πολύ λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, ξεκινούν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Σε ετήσια βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένο τζίρο στο λιανεμπόριο συνολικά το 2017, στα 42 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 41,4 δισ. ευρώ το 2016, αύξηση δηλαδή της τάξης του 1,5%. Στοιχείο παρήγορο μεν για το λιανεμπόριο αυτό καθεαυτό, αλλά ανησυχητικό, εάν η όποια ανάπτυξη στηριχθεί ξανά αποκλειστικά στην κατανάλωση. Τα καταστήματα που προσείλκυσαν περισσότερους καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο είναι αυτά που δραστηριοποιούνται στην πώληση ειδών ένδυσης και υπόδησης, στην πώληση τροφίμων και ποτών, αλλά και τα καταστήματα μαζικής εστίασης, ακολουθούν τα βιβλιοπωλεία και εν συνεχεία τα καταστήματα παιχνιδιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά την εορταστική περίοδο καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις των λεγόμενων λευκών οικιακών συσκευών (π.χ. ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία), καθώς οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών πραγματοποιούν συνεχώς προσφορές.

Η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις χριστουγεννιάτικες αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνέχισε πολύ έντονα την περίοδο από 16 έως 24 Δεκεμβρίου, ενώ μόνο το 11% αποφάσισε να πραγματοποιήσει αγορές τις τελευταίες ημέρες του έτους, από 27 έως 31 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 6 μ.μ. τα μεμονωμένα και έως τις 8 μ.μ. οι αλυσίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή