Επιδεικτικές κινήσεις πρόκλησης έντασης από Τουρκία

Επιδεικτικές κινήσεις πρόκλησης έντασης από Τουρκία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες έντασης δημιουργεί για ακόμα μία φορά η Αγκυρα, μέσω της… εμφατικής διέλευσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει μισθώσει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού, από το μέσον του Αιγαίου. Η διέλευση του πλωτού γεωτρύπανου «Deep Sea Metro 2», συνοδεία της κορβέτας «Bafra» από τα νότια της Πελοποννήσου, τον Καφηρέα, το Αιγαίο και έπειτα τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα Στενά, είναι μεν απολύτως νομότυπη καθώς καταγράφηκε σε διεθνή ύδατα, αποτελεί δε σαφή εκδήλωση των προθέσεων της Αγκυρας: η Τουρκία θα προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μη αποδεχόμενη να μείνει εκτός των σχεδιασμών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς την Αθήνα, η οποία δρομολογεί πρωτοβουλίες για την τμηματική επέκταση θαλασσίων ζωνών της.

Η πορεία του πλωτού γεωτρύπανου ήταν γνωστή και αναμενόμενη στην Αθήνα, όπως άλλωστε και η αποστολή συνοδευτικού πλοίου (εν προκειμένω της κορβέτας), γι’ αυτό το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό ήταν σε επιφυλακή ήδη από το βράδυ της Τετάρτης. Από τη στιγμή που η κορβέτα «Bafra» άρχισε την πορεία της προκειμένου να συναντήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα νότια της Πελοποννήσου, ξεκίνησε παράλληλα και η διακριτική παρακολούθηση από τη φρεγάτα «Ελλη» του Π.Ν. Το «Deep Sea Metro 2» κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη, όπου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τελετή εκ νέου ονοματοδοσίας. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον τουρκικό Τύπο περί αγοράς και όχι απλής μίσθωσης του πλωτού γεωτρύπανου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελετή θα είναι ιδιαιτέρως λαμπρή, προκειμένου να τονιστεί η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στην εποχή των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Δεδομένου ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες ημέρες, δεν θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ (ή στην ευρύτερή της περιοχή) τα αμέσως επόμενα 24ωρα, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν στο οικόπεδο 6 οι ερευνητικές γεωτρήσεις της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-Total. Αν και στη Λευκωσία εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία για την τουρκική κινητικότητα, καθίσταται σαφές ότι παράλληλα προς τις γεωτρήσεις της Eni-Total, δεν θα αρχίσουν και ανάλογες κινήσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Βέβαια, η παρουσία σεισμογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών, όπως του «Barbaros» στην περιοχή, είναι δηλωτικό των προθέσεων της Τουρκίας. Η τουρκική κινητοποίηση δεν θεωρείται, επίσης, άσχετη προς τις υλοποιούμενες έρευνες από το Ισραήλ έως και την Ιταλία, για τη δυνατότητα κατασκευής (ή μη) του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. Εντέλει, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην περίπτωση της Κύπρου είναι η κατεύθυνση στην οποία θα δραστηριοποιηθεί το πλωτό γεωτρύπανο, βόρεια (όπου βρίσκονται τα Κατεχόμενα) ή νότια της νήσου.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι μέρος της τουρκικής δραστηριοποίησης αφορά και τη στενή συνεργασία στον άξονα Αθηνών-Καΐρου για τη διευθέτηση ορίων και θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Σκέλος αυτής της γενικότερης πρωτοβουλίας είναι, κατ’ αρχάς, η επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια που έχει αποφασιστεί (όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ) για το Ιόνιο Πέλαγος και, ενδεχομένως, την Κρήτη. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, σεισμογραφικές έρευνες πραγματοποιούνται και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κατά καιρούς τουρκικά ερευνητικά πλοία έκαναν την εμφάνισή τους και στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, ακολουθώντας τη σχετική οδηγία που έχει δώσει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή