Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται συνεχώς η χώρα από τον στόχο για μείωση των τροχαίων κατά 50% από το 2010 έως το 2020, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση των ατυχημάτων και των τραυματιών αλλά μείωση, ευτυχώς, του αριθμού των νεκρών. Ενόψει μάλιστα της Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία παρατηρείται ενισχυμένη κινητικότητα και ισχυρότερο κύμα εξόδου από ό,τι τα Χριστούγεννα, οι φορείς που εμπλέκονται με την οδική ασφάλεια εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς. Οι κακές καιρικές συνθήκες, ο πλημμελώς συντηρημένος στόλος Ι.Χ. λόγω αυξημένου κόστους και ο γενικότερος εκνευρισμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνουν οι συγκοινωνιολόγοι, αποτελούν τους πιο επικίνδυνους συνταξιδιώτες. Η Τροχαία βρίσκεται και πάλι επί ποδός, ωστόσο, τίποτα δεν διασφαλίζει περισσότερο ένα ομαλό οδικό ταξίδι από την ατομική υπευθυνότητα του κάθε οδηγού.

Αναλυτικά, η αύξηση των ατυχημάτων τον περασμένο Οκτώβριο άγγιξε το 5,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς σημειώθηκαν 1.046 περιστατικά, έναντι 989 τον Οκτώβριο του 2016. Ωστόσο, στα παραπάνω ατυχήματα έχασαν τη ζωή τους 17,9% λιγότερα άτομα (69 νεκροί έναντι 84 νεκρών τον Οκτώβριο του 2016) σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι βαριά τραυματίες ανήλθαν στους 66, έναντι 58 τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ αυξημένοι κατά 5,5% ήταν και οι ελαφρά τραυματίες, οι οποίοι έφτασαν τα 1.171 άτομα τον Οκτώβριο του 2017. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και ο αμέσως προηγούμενος μήνας εμφανίζει αύξηση στα τροχαία. Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2017 καταγράφηκαν 6,1% περισσότερα τροχαία από τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Ο απολογισμός των ατυχημάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 77 νεκροί (έναντι 69 τον αντίστοιχο μήνα του 2016), 74 βαριά τραυματίες έναντι 68 τον Σεπτέμβριο του 2016 και 1.147 ελαφρά τραυματίες από 1.098 τον περυσινό Σεπτέμβριο. Συνολικά, η εικόνα θέλει τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 11,6%, των βαριά τραυματισμένων κατά 8,8% και κατά 4,5% των ελαφρά τραυματισμένων. Η επιδείνωση καταγράφεται εντονότερα αν τα φετινά στοιχεία συγκριθούν με ακόμη παλαιότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο αριθμός των ατυχημάτων είχε σημειώσει μείωση κατά 2,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όπως επίσης και το σύνολο των τραυματιών το οποίο είχε μειωθεί κατά 4,4%.

Ωστόσο επιδείνωση είχε εμφανιστεί στα θύματα δυστυχημάτων τα οποία είχαν αυξηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 κατά 7,8% σε σχέση με το 2015.

Νεαροί άνδρες είναι τα συχνότερα θύματα τροχαίων ατυχημάτων τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ η πλειονότητα των ατυχημάτων τα οποία οφείλονται σε υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες. Την άμεση σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ την Πρωτοχρονιά με τα τροχαία ατυχήματα επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία που κάνει έκκληση στους οδηγούς να αφήσουν στην άκρη το τιμόνι, εάν προτιμήσουν να καταναλώσουν αλκοόλ.

«Τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων από την κατανάλωση αλκοόλ είναι τραγικά», σημειώνει ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γρηγόρης Λέων και τονίζει, «δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα περιστατικά. Είναι οι εκατοντάδες νέοι που βρίσκονται τραυματίες στα νοσοκομεία και που πολλές φορές από ένα τέτοιο ατύχημα μένουν ανάπηροι για μία ολόκληρη ζωή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή